Burse - Fonduri mutuale

Revenirea industriei auto a dezghetat afacerile Compa

12.05.2010, 23:02 20

Producatorul de componente pentru industria auto Compa Sibiu(CMP) a raportat pentru primul trimestru o cifra de afaceri de 80,7mil. lei (19,6 mil. euro), cu 64% peste nivelul din primele treiluni ale anului trecut si cu 12% peste nivelul bugetat, conformdatelor transmise BVB.

Cresterea afacerilor s-a bazat in principal pe exporturi, careau urcat cu 67%, iar ponderea vanzarilor la export in cifra deafaceri a urcat la 84%.

"Iesirea treptata din criza economica a industriei auto de lanivel european si chiar mondial din a doua parte a anului 2009 ainfluentat in mod indirect si nivelul comenzilor Compa a carorcrestere a fost resimtita din anul 2009, continuand acest trend inprimele luni ale anului 2010, in special in relatia cu parteneriiBosch si Delphi", arata reprezentantii companiei. Ei mai spun camajorarea comenzilor a determinat compania sa revina la programulde lucru de 5 zile pe saptamana, dupa ce aproape pe tot parcursulanului trecut compania a lucrat 4 zile pe saptamana. De asemenea,compania nu a mai trimis in primul trimestru personal in somajtehnic si a reluat programul de investitii, realizand lucrari invaloare de aproape 3,9 mil. lei.

In ciuda cresterii afacerilor, rezultatul din exploatare ascazut semnificativ fata de anul trecut si fata de nivelul bugetat,la circa 0,8 mil. lei. Pe de alta parte, rezultatele companiei aufost influentate pozitiv de aprecierea leului in raport cu euro,care a determinat un castig financiar de 1,93 mil. lei dinreevaluarea datoriilor in valuta.

Valoarea datoriilor fata de institutiile de credit s-a redus cucirca 1,5%, la 126,3 mil. lei (30,4 mil. euro). "A fost reluatprocesul de rambursare a creditelor de investitii angajate,cunoscand faptul ca pentru ultimele 9 luni ale anului 2009 s-aconvenit cu banca finantatoare o perioada de gratie in obligatia derambursare pentru o parte a creditelor de investitii", seprecizeaza in raportul trimestrial.

Compa a incheiat primul trimestru cu un profit net de 1,84 mil.lei (447.000 de euro), comparativ cu mai putin de 100.000 de lei inprimele trei luni ale lui 2009.

Compania este controlata de Asociatia Salariatilor, care detinepeste 54% din actiuni. Pe Bursa capitalizarea companiei este de21,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO