Burse - Fonduri mutuale

Reveniri usoare, dar si tranzactii mai mici

11.10.2005, 19:29 15

Majoritatea actiunilor cele mai lichide de pe piata au inceput saptamana cu reveniri usoare dupa corectia de la finalul saptamanii trecute.

Actiunile SIF au inchis sedinta cu cresteri in medie de 1%, o apreciere similara inregistrand si titlurile Rompetrol Rafinare-Petromidia.

Cresteri ceva mai mari decat piata per ansamblu au inregistrat, dintre titlurile cele mai lichide, cele ale Bancii Transilvania si actiunile Antibiotice, care au urcat cu 2%, respectiv cu 3,5%. Indicele de referinta BET a urcat ieri cu 0,9%.

Aprecierile usoare de pret s-au facut insa pe o lichiditate in scadere, rulajul total derulat pe Bursa coborand pana la 19,5 milioane de lei (5,4 milioane de euro).

Evolutiile de pe parcursul sedintei arata, spun brokerii, optimismul investitorilor vizavi de modificarile care vor fi aduse Codului fiscal in chestiunea cu impozitul pe castigurile de capital, schimbari care, spera investitorii, nu vor fi unele negative pentru piata de capital.

"Ce se intampla acum este generat de optimismul investitorilor in privinta modului de aplicare a impozitului pe castigurile de capital, optimism izvorat in urma declaratiilor presedintelui Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian. Se spera astfel ca impozitul de 16% va fi aplicat numai pentru actiunile cumparate dupa 1 ianuarie 2006. Practic, se poate spune ca la inceputul sedintei au vandut cei care cred ca se vor impozita cu 16% castigurile din tranzactii incepand de la data de 1 iunie a acestui an, ulterior facandu-si mai bine simtita prezenta la cumparare investitorii optimisti ca vor fi impozitate cu 16% doar actiunile cumparate dupa 1 ianuarie", a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.

"Este clar ca pentru evolutia in continuare a Bursei e foarte importanta aceasta problema a impozitului. Daca se va decide sa fie impozitate castigurile inclusiv de la 1 iunie, ne putem astepta la o scadere mai mare a pietei", a mai precizat Ionescu.

Chiar daca pietele din regiune au inregistrat saptamana trecuta scaderi importante, ce au determinat unii brokeri sa considere ca investitorii straini ar putea sa manifeste o retinere mai mare la cumparare, brokerii spun ca totusi Romania are totusi in aceste momente statut aparte fata de celelalte piete din regiune, dat mai ales de situatia sa de economie emergenta, inca aflata in procesul de aderare la UE.

"Romania e un caz particular, fata de celelalte tari din regiune. Celelalte state cu piete mai dezvoltate, precum Polonia sau Cehia, primisera deja ratingul de investment grade, care este foarte important pentru unele fonduri de investitii straine. Chiar si daca unele fonduri straine isi vor reduce pozitiile, atrase de randamentele in crestere pe care le pot obtine de pe pietele dezvoltate cu un risc redus ca urmare a tendintei de crestere a dobanzilor la dolar si euro, cu siguranta aceasta nu se va constitui intr-o tendinta de natura sa conduca la o scadere drastica a pietei de la noi", spune Valentin Ionescu.

Actiunile Antibiotice au urcat ieri pana la un nou maxim pentru ultimul an de 0,9 lei/actiune. In ultima perioada, au aparut in presa mai multe informatii legate de companii farmaceutice interesate de preluarea Antibiotice, in cadrul procesului de privatizare in care este implicata compania.



Piata RASDAQ

Tranzactii in valoare totala de peste 4 milioane de lei (1,12 milioane de euro) in prima sedinta a saptamanii de pe Rasdaq, 69% din rulajul pietei fiind realizat de actiunile Biofarm.

Dupa ce a atins un maxim de 0,47 lei/actiune, cotatia titlurilor producatorului de medicamente a coborat pana la 0,45 lei/actiune, pe fondul dorintei investitorilor de a-si marca profitul cat mai repede.

La inceputul zilei actiunile Biofarm se transferau la un pret minim de 0,43 lei/actiune, conditii in care pretul de referinta s-a stabilit ieri la un nivel de 0,4521 lei/actiune, cu 3,1% mai mare decat in ultima sedinta a saptamanii trecute. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu titluri Biofarm a fost de 2,78 milioane de lei (775.000 de euro).

Tranzactii importante s-au realizat ieri si cu actiunile producatorului de electrozi Ductil Buzau, valoarea totala a acestora fiind de 718.000 de lei (200.200 de euro). Pe fondul presiunii la cumparare, majoritatea transferurilor efectuate cu titluri Ductil s-au realizat la un pret de 0,7 lei/actiune, conditii in care pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,6997 lei/actiune, in crestere cu 6% fata de sedinta precedenta.

In prima jumatate a anului, Ductil a realizat o cifra de afaceri de 59,5 milioane de lei (16,2 milioane de euro), in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net obtinut de companie a scazut pana la 7,5 milioane de lei (2 milioane de euro), 26% mai putin fata de primele sase luni ale anului 2004. In prezent capitalizarea bursiera a companiei a ajuns la 128,8 mil. lei (35,9 milioane de euro).

La Categoria I cel mai tranzactionat emitent a fost producatorul de tuburi Mittal Steel Roman, cu un rulaj de peste 31.200 de lei (8.700 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Mittal Steel a oscilat intre 4 lei/actiune si 4,18 lei/actiune. Presiunea la vanzare a facut ca ultimul pret de tranzactionare sa fie de 4,1 lei/actiune, in scadere cu 2,6% fata de sedinta precedenta.

O scadere importanta au inregistrat si titlurile operatorului portuar Socep Constanta, al caror pret a cazut ieri sub pragul de 0,26 lei/actiune, atingand un minim zilnic de 0,25 lei/actiune. La acest nivel s-a efectuat si ultimul transfer al sedintei cu titluri Socep, mai jos cu 2,3% fata de ultima sedinta a saptamanii trecute. Valoarea totala a transferurilor efectuate luni cu actiuni Socep a fost de 23.200 de lei (6.500 de euro).

La Categoria a II-a pe pozitia de cel mai lichid emitent a revenit operatorului portuar Romportmet Galati, cu un rulaj de 36.260 de lei (10.100 de euro). Pretul titlurilor Romportmet si-a continuat evolutia in jurul pragului de 6,05 lei/actiune, atingand ieri un maxim de 6,1 lei/actiune.

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO