Burse - Fonduri mutuale

Riscul unor corectii mai mari in piata se amplifica, cred brokerii

Riscul unor corectii mai mari in piata se amplifica, cred brokerii
04.02.2010, 23:08 25

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri scaderi pe linie, ceamai mare corectie din piata fiind consemnata de indicele BET, alcelor mai lichide zece titluri, care a coborat cu 1,7% fata dereferinta, aproape de pragul suport de 5.000 de puncte. Atatindicele BET-FI, al celor cinci societati financiare, cat siindicatorul energetic BET-NG au coborat cu 1,3% fata de cotatia demiercuri.

Volumeles-au mentinut in continuare ridicate, rulajul pietei din sedinta deieri ridicandu-se la peste 9,2 mil. euro. Cele mai tranzactionatetitluri au fost si de aceasta data actiunile SIF Oltenia (SIF5) siSIF Moldova (SIF2).

"Dupa aprecierile puternice din ultimele saptamani, in specialpe SIF-uri, se amplifica riscurile unor corectii mai mari in piata.Asta cu atat mai mult cu cat cresterile de pana acum se pare ca auinclus si avizul favorabil al urmatoarei comisii din cadrul CamereiDeputatilor, cea de buget finante, in procesul legislativ almajorarii pragului de detinere", a declarat Gabriel Necula,directorul adjunct de operatiuni in cadrul societatii deintermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai marecorectie la categoria societatilor financiare, de 2,3% fata dereferinta, in vreme ce titlurile SIF5 au consemnat un rulaj de 6,6mil. lei, inchizand la un pret de 1,6 lei/actiune, mai mic cu 0,6%fata de referinta.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) aucontinuat corectia inceputa luni, de data aceasta inregistrand oscadere de 2,4%. Actiunile bancii au coborat astfel la pretul de2,04 lei/actiune. Si titlurile BRD si cele ale bancii austrieceErste (EBS) au consemnat pierderi, de 2% si respectiv 2,1%.

"La inceputul lunii trecute am vazut o tendinta de apreciereputernica atat pe pietele de capital din regiune, cat si pemonedele nationale si in cazul unei inversari de trend, cred cainvestitorii vor fi mai tentati sa se mute pe euro, odata cuaprecierea monedei europene. De asemenea, incertitudinea pe pietelede capital din regiune se pastreaza in conditiile in care pietelebursiere vest-europene au in continuare o volatilitate mare. Celmai probabil vom vedea o recorelare cu externul in perioadaurmatoare", a adaugat Necula.

Dintre companiile energetice, titlurile Transelectrica (TEL) aupierdut cel mai mult in sedinta de ieri, respectiv 3,7% fata dereferinta. In top a urmat corectia titlurilor OMV Petrom (SNP), de1,8% si respectiv a actiunilor Transgaz (TGN), care au pierdut 1,3%fata de cotatia de miercuri.

Cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri le-au inregistrattitlurile Electroaparataj Bucuresti (ELJ) si Uamt Oradea (UAM), depeste 10% fiecare. Volumele de tranzactionare pe cele doua titluriau fost insa unele reduse.

"Este prima data de la inceputul acestui an cand vedem ocrestere a volumelor de tranzactionare pe scadere, iar acest lucrudenota iesirea investitorilor din piata. Nu este un lucru care saalarmeze piata, dar cel putin ridica semne de intrebare", aincheiat Necula.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care continuacorectia inceputa luni, dupa publicarea rezultatelor pe 2009.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au inregistratieri prima sedinta de scaderi, dupa o serie de aprecieri puternicein ultimele saptamani.
  • Evolutia actiunilor Prodplast (PPL), care continua sainregistreze pierderi semnificative, odata cu revenirea companieila tranzactionare.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGM), care in ultima sedinta au revenit pe minus, cuscaderi apreciabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO