Burse - Fonduri mutuale

"Robin Hood" Beze a punctat prima victorie în faţa şerifului pieţei de capital

"Robin Hood" Beze a punctat prima victorie în faţa şerifului pieţei de capital

Autor: Andrei Chirileasa

19.01.2012, 00:07 1433

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investi­to­rilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a obţinut schimbarea unei decizii a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) care anula dreptul acţionarilor minoritari de a solicita retragerea din companie în anumite condiţii. El a câştigat un proces cu CNVM pe acest subiect.

Aceasta este prima victorie a lui Beze, care şi-a făcut în ultimii ani o reputaţie de "Robin Hood" al pieţei locale de capital într-o dispută directă cu autoritatea care reglementează şi supraveghează piaţa. Chiar dacă nu are o miză financiară semnificativă, această decizie arată încă o dată că asociaţia investitorilor a devenit o voce importantă pe piaţa de capital şi un partener de dialog pentru autorităţile pieţei. Singura problemă este că deşi vocea investitorilor a devenit mai puternică, numărul investitorilor de pe bursă continuă să scadă.

"La început sunam la CNVM şi nu răspundea nimeni. Acum au început să ţină cont de noi. Schimbarea deciziei CNVM nu are implicaţii mari în piaţă, dar este o chestiune de principiu. Decizia iniţială a CNVM anula un drept al acţionarilor, iar noi am reuşit să obţinem revocarea acelei decizii", a precizat Beze.

Este vorba despre Avizul CNVM numărul 44 din 14 octombrie 2010 care spunea că "iniţierea şi/sau deru­larea unor operaţiuni corporative ce deter­mină modificarea nivelului capi­talului social al unei societăţi co­mer­ciale, ulterior finalizării unei oferte publice de cumpărare, adresată tuturor acţionarilor respectivei socie­tăţi comerciale şi pentru toate deţine­rile acestora fac/face inaplicabile pre­vederile art. 206 şi ale art. 207 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare".

Articolul 206 din legea pieţei de capital spune că după o ofertă publică de preluare sau cum­părare, acţionarul majo­ritar care ajunge să controleze mai mult de 95% din acţiunile unei companii le poate cere acţionarilor minoritari să-i vândă acţiunile pe care le deţin, iar aceştia sunt obligaţi să o facă, operaţiunea purtând numele de "squeeze out".

Acţionarul majoritar poate apoi delista compania de la bursă.

Articolul 207 spune că, în aceleaşi condiţii, şi un acţionar minoritar poate solicita acţionarului majoritar să-i cumpere acţiunile la un preţ echitabil, iar acesta este obligat să o facă.

CNVM a hotărât însă că dacă după oferta de cumpărare derulată de acţio­narul majoritar com­pania deru­lează o ma­jo­rare de ca­pi­tal, atunci cele două pre­vederi nu se mai aplică, pri­vând astfel ac­ţionarii mi­no­ritari de un drept legal. "CNVM nu poate anula printr-o de­cizie un drept al acţio­na­rilor ga­rantat de lege. Din acest motiv am so­lici­tat mo­difi­carea acelei decizii", a pre­ci­zat Beze.

Care este palmaresul AIPC

Asociaţia In­ves­ti­torilor de pe Piaţa de Capital a luat naştere în 2008, la iniţiativa unui grup de investitori individuali de pe bursă. Nucleul AIPC s-a format pe forumul bursier agf.ro, principala platfor­mă unde micii investitori făceau schimb de experienţă şi îşi exprimau opiniile. Primul preşedinte al AIPC a fost Adrian Rotaru din Focşani, iar din septembrie 2008 condu­ce­rea asociaţiei a fost preluată de Dumitru Beze.

În cei aproape patru ani de existenţă, AIPC a transmis Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) zeci de sesizări privind încălcări ale drep­turilor acţionarilor şi a luat poziţii publice pe o serie de subiecte de interes pentru investitori precum pragul de deţinere de la SIF-uri, statutul pieţei RASDAQ, impozitul pe câştigurile de la bursă şi listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea.

În unele cazuri, demersurile AIPC şi-au atins scopul şi au fost auzite de autoritatea de supra­veghere a pieţei sau de politicieni. Cele mai mari victorii ale investitorilor au fost ofertele publice de preluare de la Rompetrol Rafinare şi Zentiva, respectiv recunoaşterea obligativităţii ofertelor de preluare şi în cazul preluărilor indirecte ale companiilor de pe bursă, şi majorarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%.

Alte demersuri au răms fără rezultat, cum ar fi solicitarea unui discount pentru investitorii de retail în oferta de vânzare a 9,8% din Petrom de anul trecut sau solicitarea eliminării plăţii trimestriale a inpozitului pe tranzacţiile de la bursă.

Totuşi, AIPC devine o voce tot mai puternică pe piaţa locală de capital, reuşind să atragă membri şi din rândul fondurilor de pensii sau al fondurilor de investiţii străine.

CV de investitor

Dumitru Beze, 37 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii de Vest din Timişoara, iar apoi a urmat un curs de auditor. A lucrat mai întâi la British American Tobacco, unde a fost contabil, iar apoi s-a angajat ca senior auditor în "multinaţională", mai întâi la Ernst&Young, iar apoi la KPMG. După patru ani ca auditor s-a mutat ca senior consultant la Bearing Point, unde a lucrat doi ani şi jumătate, după care a trecut în investment banking la Raiffeisen Investment, unde a lucrat alături de Ioana Filipescu în perioada marilor tranzacţii din 2007-2008 (BT Asigurări, Labormed şi Asiban). A mai lucrat jumătate de an ca director financiar (CFO) la Search Corporation, după care s-a dedicat proiectului AIPC şi investiţiilor la bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO