Burse - Fonduri mutuale

Roibu, gata să-şi dea demisia de la Oltchim după 20 de ani

Roibu, gata să-şi dea demisia de la Oltchim după 20 de ani

Autor: Andrei Chirileasa

24.08.2011, 00:03 797

Constantin Roibu (desen), cel care conduce de 20 de ani cel mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), spune că este dispus să-şi dea demisia dacă grupul german PCC îşi asumă prin contract restructurarea şi redresarea companiei şi îşi pune drept garanţie în favoarea Oltchim acţiunile pe care le deţine la com­bi­natul polonez PCC Rokita.

"Subsemnatul Roibu Constantin, având funcţia de director general al Olt­chim Râmnicu Vâlcea, sunt gata să-mi prezint demisia din această funcţie în adunarea generală a acţio­narilor din data de 29/30 august 2011 în condiţiile în care PCC va prezenta în faţa acţio­narilor soluţiile salvatoare pentru Oltchim despre care vorbeşte în presă, cu condiţia ca acestea să fie realiste şi realizabile", declară şeful Oltchim.

Roibu este în conflict de peste doi ani cu grupul german PCC, principalul ac­ţionar minoritar al Oltchim, care deţine împreună cu fondul britanic Car­lson Ventures aproape 33% din ac­ţiuni.

PCC şi Carlson şi-au declarat in­te­resul pentru a participa la priva­ti­zarea Oltchim şi au urcat acţiunile de şase ori faţă de nivelul de la începutul anului. Ministerul Economiei deţine pa­chetul majoritar de 54,8% din ac­ţiunile Oltchim, însă Guvernul şi-a asu­mat faţă de FMI privatizarea com­bina­tului.

În ultimul an, PCC şi-a intensificat atacurile la adresa conducerii Oltchim, pe care o consideră responsabilă pen­tru pier­derile şi datoriile mari ale com­pa­niei. PCC susţine că are un plan de restruc­turare pentru Oltchim şi a cerut insistent ministe­rului să-l demită pe Roibu şi să-i încredinţeze mana­ge­men­tul companiei.

De cealaltă parte, Roibu susţine că atacurile PCC au con­tri­buit la situaţia actuală a com­paniei şi că nemţii vor închi­derea Olt­chim pen­tru a scăpa de con­cu­renţă.

Oltchim a avut în pri­mele şase luni pierderi de 70 de milioane de lei, în con­diţiile în care afacerile au urcat cu 70%, la 915 mil. lei. În pe­rioada 2008-2010, com­pania a acumulat pierderi de 667 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO