Burse - Fonduri mutuale

Constantin Roibu, “patriarhul” Oltchim, spune că îşi dă demisia dacă PCC se angajează să restructureze combinatul. Ce condiţii impune pentru privatizarea managementului Oltchim?

Constantin Roibu, “patriarhul” Oltchim, spune că îşi dă demisia dacă PCC se angajează să restructureze combinatul. Ce condiţii impune pentru privatizarea managementului Oltchim?

Constantin Roibu, şeful Oltchim Râmnicu-Vâlcea (Foto: Adrian Stoicoviciu)

Autor: Andrei Chirileasa

23.08.2011, 17:36 778

Constantin Roibu, cel care conduce de 20 de ani cel mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT), spune că este dispus să-şi dea demisia din funcţie, dacă grupul german PCC îşi asumă prin contract restructurarea şi redresarea companiei.

Roibu este în conflict de peste doi ani cu grupul german PCC, principalul acţionar minoritar al Oltchim, care deţine împreună cu fondul britanic Carlson Ventures, aproape 33% din acţiuni. Ministerul Economiei deţine pachetul majoritar de 54,8% din acţiunile Oltchim.

În ultimul an, PCC şi-a intensificat atacurile la adresa conducerii Oltchim, pe care o consideră responsabilă pentru pierderile şi datoriile mari ale companiei. PCC susţine că are un plan de restructurare pentru Oltchim şi a cerut insistent schimbarea din funcţie a lui Roibu şi să i se încredinţeze managementul companiei.

De cealaltă parte, Roibu susţine că atacurile PCC au contribuit la situaţia actuală a companiei. Oltchim a avut în primele şase luni pierderi de 70 mil. lei, în condiţiile în care afacerile au urcat cu 70%, la 915 mil. lei. În perioada 2008-2010, compania a acumulat pierderid e 667 mil. lei.

"Subsemnatul Roibu Constantin, având funcţia de director general al Oltchim Râmnicu-Vâlcea, sunt gata să-mi prezint demisia din această funcţie în adunarea generală a acţionarilor din data de 29/30 august 2011 în condiţiile în care PCC va prezenta în faţa acţionarilor soluţiile salvatoare pentru oltchim despre care vorbeşte în presă, cu condiţia ca acestea să fie realiste şi realizabile", îşi începe declaraţia şeful Oltchim.

El cere ca PCC să prezinte soluţii alternative de funcţionare însoţite de studii tehnico-economice întocmite de firme recunoscute internaţional. "De avut în vedere că astăzi Oltchim este lider de piaţă în Europa Centrală şi de Est prin capacităţile de producţie pe care le deţine şi nu acceptă soluţii de transformare într-o firm boutique cu capacităţi de producţie nesemnificative şi o cifră de afaceri neînsemnată", spune Roibu.

De asemenea, el solicită PCC să prezinte resursele financiare proprii şI să demonstreze că are capacitatea de a susţine financiar activitatea Oltchim. El spune că necesarul de capital de lucru pentru funcţionarea Oltchim, fără divizia petrochimică de la Piteşti, este de 35 mil. euro pe lună, iar un ciclu de producţie durează două luni. Nemţii trebuie să prezinte şi modalităţile prin care vor împrumuta Oltchim şi în ce condiţii vor fi încheiate aceste finanţări.

De asemenea, PCC trebuie să-şi asume ferm menţinerea celor 3.450 de angajaţi pe care combinatul îi are în prezent şi salariile actuale. O altă condiţie este prezentarea unei soluţii pentru stingerea datoriei combinatului faţă de AVAS.

"Dacă reprezentanţii PCC consideră că pot realiza aceste condiţii pentru Oltchim, pe care în repetate rânduri le-au vehiculat în presă, şi cred că pot să convingă ceilalţi acţionari, în special Ministerul Economiei, ca acţionar majoritar, atunci consider că se impune ca PCC să îşi asume responsabilitatea şi să garanteze performanţa soluţiilor sale prin gajarea în favoarea Oltchim a tuturor acţiunilor pe care de deţine la această societate, precum şi a celor pe care le deţine la PCC Rokita în Polonia. În acest fel, se asigură certitudinea că PCC nu doreşte doar falimentarea Oltchim pentru a câştiga pieţele în favoarea PCC Rokita", susţine Roibu, care spune că îşi va prezenta demisia în scris în momentul în care PCC va semna un astfel de contract cu Ministerul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO