Burse - Fonduri mutuale

Romanii au facut achizitii record pe maximele de la Bursa

Romanii au facut achizitii record pe maximele de la Bursa

Click pentru imaginea marita

13.08.2007, 18:58 17

Cresterile puternice de la Bursa au atras din nou un val de achizitii din partea investitorilor locali, cumpararile acestora atingand un nivel record luna trecuta, cand au depasit 295,7 milioane de euro.
Iulie a fost o luna in care Bursa a atins in mod constant noi maxime istorice, astfel de perioade fiind cel mai bun "marketing" pentru atragerea romanilor spre investitii in actiuni, dupa cum spun brokerii.
Chiar daca investitorii locali au cumparat masiv pe piata luna trecuta, investitiile nete ale acestora (reprezentand diferenta dintre achizitii si vanzari) s-a mentinut pe minus. Vanzarile au depasit in iulie achizitiile acestora cu circa 32,3 milioane de euro, in usoara scadere fata de luna precedenta.
Brokerii spun ca au asistat luna trecuta la un val de clienti noi, in timp ce o parte din clientii deja existenti si-au marit expunerile pe piata. Numarul conturilor prin care investitorii romani persoane fizice au facut cel putin o tranzactie de cumparare s-a apropiat din nou de pragul de 12.000, dupa ce in iunie scazuse pana la circa 9.300.
"Statistic s-a vazut ca perioadele de crestere puternica atrag investitori noi si cei existenti isi maresc expunerile. De aceasta data, s-a mizat pe faptul ca s-ar putea repeta experienta de anul trecut, cand iulie si august au fost luni cu cresteri importante pe piata", considera Adrian Caramiha, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Desi iulie a fost in cea mai mare parte o luna dominata de cresteri, sfarsitul acesteia a adus si o serie de corectii pentru piata.
Anul acesta a fost de altfel unul atipic pentru Bursa, incepand cu o perioada in care principalele actiuni au scazut, pentru ca lunile de vara, in care piata de regula trecea printr-o perioada de acalmie, sa aduca aprecieri consistente.
"Este diferita situatia din acest an, dar investitorii se raporteaza la ce s-a intamplat in cea mai apropiata perioada, iar aceasta este ultimul an", a adaugat Caramiha.
Bursa trece printr-o etapa de corectii, dupa ce pietele internationale mari au inceput sa aiba probleme.
In iulie, investitiile nete ale strainilor au ramas pe plus, achizitiile nerezidentilor ridicandu-se la 187,8 milioane de euro, iar vanzarile, la circa 155,6 milioane de euro. Valoarea acestor investitii cuprinde inclusiv tranzactia de 34 de milioane de euro prin care Leipnik Lundenburger Invest (LLI), cel mai mare jucator de pe piata europeana de morarit, a preluat 60% din actiunile filialei locale a grupului elen Loulis.
Si in iunie, investitiile nerezidentilor au fost influentate de o tranzactie de preluare, iar exceptand aceste operatiuni, achizitiile strainilor luna trecuta au fost cu peste 23 de milioane de euro mai mari decat in luna anterioara.
Brokerii se arata optimisti totusi ca inclusiv investitorii care au cumparat pe maxime si acum sufera vazand ca piata scade vor fi pe plus pana la finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO