Burse - Fonduri mutuale

Romgaz trece la săpături în Slovacia. În Polonia, lucrările mai întârzie

Romgaz trece la săpături în Slovacia. În Polonia,...

Autor: Radu Bostan

21.01.2015, 00:05 817

Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) va în­ce­pe în februarie forajele de explorare a celor trei perimetre concesionate în Slo­va­cia, o lucrare care ar fi trebuit să încea­pă încă din 2013, dar a fost întâr­ziată de retragerea unui partener. În Po­lo­nia, cealaltă bază de activităţi inter­na­ţionale a Romgaz, forajele mai aşteaptă.

Dacă rezultatele explorării sunt po­zitive, Romgaz şi-ar „împrospăta“ por­to­foliul de perimetre gazeifere, concen­trat acum în Transilvania şi aflat în ex­ploa­tare de 100 de ani. Descoperirea de noi rezerve ar fi astfel un pas pentru a stopa declinul producţiei şi, astfel, al veni­turilor din activitatea principală. Afa­cerile companiei au crescut cu 38% în primele nouă luni, însă avansul s-a da­torat mai ales scumpirii gazelor natu­rale, cu 28%, ca urmare a liberalizării pieţei şi mai puţin creşterii producţiei, care a avansat doar cu 7%.

Romgaz deţine încă din 2008 o cotă de 25% din licenţa asupra perimetrelor Svidnik, Medzilaborce şi Snina din Slo­vacia. Programul de explorare a celor trei blocuri prevedea iniţial forajul unei sonde în 2013 pentru a evalua cantitatea probabilă de hidrocarburi, dar lucrările au fost întârziate de retragerea opera­torului concesiunii, firma San Leon Energy din Irlanda.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

„Planurile şi aşteptările noastre nu s-au schimbat, doar am întârziat câteva luni. Intenţionăm să forăm două-patru sonde anul acesta, fiecare pe un alt prospect (arie cu rezerve potenţiale - n. red.). Primele sonde ar trebui forate în februarie 2015“, a spus Maciej Karabin, geolog la Discovery GeoPolska, noul ope­rator al perimetrului, care deţine o cotă de 50% din licenţă. Restul de 25% este deţinut de o firmă britanică, JKX.

Karabin a refuzat să dezvăluie costul exact al operaţiunii, menţionând doar că va fi costul standard din piaţă pentru un foraj vertical la 1.200 de metri, care va fi suportat de parteneri pro­por­ţional cu cota fiecăruia. Reprezentanţii Romgaz au precizat anul trecut, pentru ZF, că forajul ar urma să coste 1,85 mi­lioane de dolari per sondă.

„Din calculele noastre, proiectul este fezabil şi cu un preţ al petrolului mai mic de 50 dolari/baril, pentru că vorbim despre o exploatare conven­ţio­nală de hidrocarburi aflate la mică adân­cime“, a mai spus Maciej Karabin.

Nu la fel de avansate sunt proiectele din Polonia, unde Romgaz deţine o cotă de 30% din două licenţe, preluate tot în 2008. Partenerii sunt San Leon Energy, operatorul concesiunii, cu o cotă de 45%, şi o altă firmă britanică, Sceptre Oil & Gas, cu 25%.

„Perimetrele Cybinka şi Torzym se află în faza de explorare, care poate să dureze până la începutul anului 2017. În această fază se evaluează potenţialul economic al diferitelor prospecte din portofoliu şi se fac studii care vor sta la baza fundamentării următoarelor etape. Încă nu există date estimative privind rezervele potenţiale“, spun reprezen­tanţii Romgaz într-un răspuns trimis vineri către ZF. Lucrările în Polonia au fost amânate în repetate rânduri, ultima oară anul trecut, când cei trei parteneri au încercat să vândă jumătate din concesiune unei companii cu capital american, Horizon General Ltd.

„Prospectele identificate în cadrul celor două perimetre sunt reevaluate de către parteneri, motiv pentru care fora­jul celor două sonde a fost amânat. Cos­turile viitoare vor fi stabilite în funcţie de reevaluările partenerilor. Ur­mătorii paşi în demersul de explorare a acestor două blocuri sunt forarea unor sonde de explorare în fiecare perimetru, după care, în cazul în care se va realiza o descoperire, potenţialul ei va fi evaluat prin alte sonde care să valideze comercialitatea“, au explicat reprezentanţii Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO