Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol Rafinare a tras Bursa in sus in ciuda scaderilor externe

Rompetrol Rafinare a tras Bursa in sus in ciuda scaderilor externe
18.01.2009, 17:32 16

Bursa de la Bucuresti a inchis ultima sedinta din saptamana in crestere usoara, in conditiile in care principalele piete internationale au inregistrat de asemenea cresteri. BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a crescut vineri cu 1,1%, in vreme ce BET-C, indicele general al pietei, s-a apreciat la randul sau cu circa 0,6%. Societatile de investitii financiare si-au accentuat avansul de joi, indicele care analizeaza evolutia acestora, BET-FI, apreciindu-se vineri cu 1,5%, fata de cresterea de 0,9% de joi.
"Bursa a inchis saptamana cu aprecieri, evolutia indicilor din piata fiind mai putin corelata cu pietele de capital externe. Motorul cresterilor si motivul decorelarii cu pietele externe au fost actiunile din sectorul energetic, Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services avansand saptamana trecuta cu 33,3%, respectiv cu 10,45%. Interesul pentru aceste titluri este explicat in continuare prin solicitarea fondului QVT privind obligarea grupului Rompetrol de catre CNVM de a derula o oferta publica de preluare pentru Rompetrol Rafinare", spune Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza al Intercapital Invest, in buletinul saptamanal emis de societate.
Ea este de parere ca astfel de presupuneri si estimari privind un pret favorabil, de trei ori mai mare comparativ cu pretul din prezent al titlurilor RRC, au atras speculatorii in piata. Lichiditatea inregistrata de Bursa de Valori a scazut vineri pana la un nivel de 7,9 mil. lei (1,8 mil. euro), in vreme ce piata RASDAQ a atins un rulaj de 2,6 mil. lei (0,6 mil. euro). Majoritatea lichiditatii de pe RASDAQ a fost realizata de tranzactiile cu titlurile producatorului de lactate si branzeturi Prodlacta Brasov (PRAE), valoarea acestora ridicandu-se la aproape 2 mil. lei (470.000 de euro). Pe langa actiunile din piata, investitorii s-au orientat vineri si catre obligatiuni, valoarea tranzactiilor ridicandu-se insa la numai 170.000 de lei (40.000 de euro).
Saptamana trecuta, cele mai atractive actiuni din piata au fost titlurile Banca Transilvania (TLV). Vineri, banca a atras din nou cel mai mare rulaj de la Bursa, desi mai mic fata de cele din sedintele trecute, de 1,4 mil. lei (0,3 mil. euro). Titlurile Bancii s-au depreciat in sedinta trecuta cu 0,8%.
Printre cele mai cautate actiuni din piata s-au aflat vineri si titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP). Astfel, rafinaria a atras vineri rulaje de 1,2 mil. lei (0,3 mil. euro), aflandu-se pe locul doi in topul lichiditatilor de la Bursa, in vreme ce Petrom s-a situat pe trei, cu rulaje de 0,8 mil. lei (0,2 mil. euro). Rompetrol Rafinare a inregistrat vineri cel mai important avans din piata, de 9,7%, in vreme ce titlurile Petrom au avansat cu 0,5%.
Din grupul SIF-urilor, cea mai mare crestere a fost atinsa vineri de titlurile SIF Muntenia (SIF4), cu un avans de aproape 3,1%, in vreme ce SIF Banat-Crisana (SIF1) a fost singura societate care a scazut vineri, titlurile acesteia depreciindu-se cu 0,8%.
Pe plan international, ultima sedinta de tranzactionare din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o crestere de 0,8%. In Anglia, indicele FTSE 100 a avansat cu 0,6%, in vreme ce indicele german DAX a crescut cu aproape 0,7%. Indicele francez CAC-40 a avansat vineri cu 0,7%, insa cea mai importanta crestere a fost atinsa de indicele austriac ATX, acesta apreciindu-se cu 2,2%. Asta dupa ce indicii internationali inregistrasera scaderi importante la mijlocul saptamanii.
Pe piata derivatelor de la Sibiu investitorii au fost mai putin prezenti fata de sedintele trecute, Sibex-ul atingand vineri o lichiditate de numai 2,6 mil. lei (0,6 mil. euro). Pe piata futures s-au impus din nou derivatele pe SIF Oltenia, in vreme ce pe piata optiunilor cele mai cautate au fost optiunile call pe SIF Oltenia, incheiate la un pret de 0,8 lei/actiune si o prima de 30 lei pe contract.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO