Burse - Fonduri mutuale

Ruşii de la Alro se împrumută cu 180 de milioane de dolari de la BERD ca să scape de datoriile la UniCredit, Erste şi ING

20.06.2010, 23:39 42

Actionarii producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR),controlat de omul de afaceri rus Vitali Machitski prin intermediulgrupului Vimetco, se vor întruni luna viitoare pentru a aproba unacord de împrumut în valoare de 180 mil. dolari de la BancaEuropeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederearefinanţării datoriilor pe care compania le are la băncilelocale.

Respectivul împrumut a fost aprobat recent de BERD, instituţiaurmând să contribuie direct cu circa 75 mil. dolari, iar cel puţin105 mil. dolari vor fi atraşi printr-un credit sindicalizat.Creditul va avea o maturitate de 3 până la 5 ani, iar dobânzile vorfi negociate de Consiliul de Administraţie

Cu banii atraşi, Alro va rambursa datorii de peste 130 mil.dolari reprezentând sume de plătit în contul unor împrumuturicontractate de la UniCredit Bank Austria şi UniCredit Ţiriac Bank(circa 70,5 mil. dolari), BCR Erste (33 mil. dolari), ING Bank (4,2mil. dolari şi 13,75 mil. euro) şi Raiffeisen Bank (10 mil.dolari), conform materialelor puse la dispoziţia acţionarilor pesite-ul propriu.

Operaţiunea de refinanţare a creditelor vine în contextul încare anul trecut producătorul de aluminiu a plătit dobânzi şi depeste 15% la creditele pe care le avea la bănci, potrivitraportului anual al companiei.

Alro a plătit în primul trimestru din acest an dobânzi lacredite în valoare totală de 8,4 mil. lei (circa 2 mil. euro), încreştere cu 4,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deşidatoriile totale ale companiei s-au redus în ultimul an cu 18%.

Acordul cu BERD va permite Alro să continue investiţiile şiprogramul de dezvoltare pe termen lung prin care compania vreasă-şi concentreze operaţiunile în jurul produselor din aluminiu cuvaloare adăugată ridicată. Producătorul intenţionează săinvestească 50 mil. dolari în perioada 2010-2012 pentru extindereagamei de produse şi pentru a eficientiza din punct de vedereenergetic combinatul de la Slatina. Anterior, Alro anunţase că vreasă investească 15 mil. dolari în acest an.

Compania este cel mai mare consumator industrial de energieelectrică din România, iar pentru a-şi acoperi necesarul de consum,Alro a semnat la începutul acestui an un contract de furnizare aenergiei electrice cu Hidroelectrica pentru o cantitate de 3 TWh.Contractul se întinde pe o perioadă de 8 ani, iar preţurile defurnizare variază între 31 şi 37 euro/MWh, în funcţie de cotaţiaaluminiului pe bursa din Londra. Preţurile din contract se situeazăîn continuare sub cele de pe piaţa liberă, dar peste preţul plătitde companie anul trecut.

Alro Slatina deţine producătorul de alimină Alum Tulcea,combinat care a fost repornit recent în urma finalizării unorinvestiţii de retehnologizare şi modernizare şi care va furnizacătre Alro principala materie primă. Până acum, Alro importaîntreaga cantitate de alumină de la producătorii externi.

Creşterea preţului la aluminiu şi a cererii, în special laexport, a determinat o creştere de 85% a profitului Alro în primultrimestru din acest an, până la un nivel de 50,5 mil. lei (12,2mil. euro). Totodată, afacerile companiei s-au majorat cu 6,5% înacelaşi interval, la 414 mil. lei (100 mil. euro).

Alro are în prezent o capitalizare de aproape 540 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO