Burse - Fonduri mutuale

S-au scumpit din nou tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea

S-au scumpit tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea
02.06.2010, 23:42 33

Majorarea comisioanelor aplicate de Depozitarul Central lainregistrarea tranzactiilor cu actiunile Fondului Proprietatea vascoate chiar si de zece ori mai mult din buzunarele marilorinvestitori, brokerii avertizand ca noul sistem de tarifare vaafecta negativ evolutia pretului si lichiditatea titlurilor.

Incepand de marti, 1 iunie, Depozitarul Central a modificatsistemul de tarifare prin introducerea unor comisioane fixesuplimentare la operarea tranzactiilor cu actiunile unor societatinelistate, in special pentru Fondul Proprietatea (FP), si prinmajorarea procentului aplicat in functie de valoarea tranzactiei.Noul sistem a fost aprobat de actionarii Depozitarului saptamanatrecuta, in conditiile in care majorarea tarifelor fusese respinsain AGA din luna martie.

Pentru cesiunea unor titluri in valoare de maximum 100.000 delei (valoare nominala) se percepe un comision de 1,5% din valoareanominala a actiunilor, dar nu mai putin de 100 de lei. Anterior,comisionul era fix, de 1%. Diferentele cele mai mari apar insa latranzactiile cu pachete mari de actiuni. Pentru tranzactiile depeste 10 mil. lei, comisionate anterior cu 0,05%, tariful fix estede 68.500 de lei caruia i se adauga 0,55% din ce depaseste 10 mil.lei. Astfel, investitorii ajung sa plateasca si de peste zece orimai mult decat pana acum daca vor transfera pachete mari deactiuni.

De exemplu, pentru transferul a 15 milioane de actiuni,investitorii vor plati 96.000 de lei, fata de 7.500 de lei pana inprezent. Un alt dezavantaj al acestui nou sistem de tarifare estefaptul ca nu ia in calcul pretul real la care se incheie tranzactiapentru a stabili valoarea tranzactiei, ci valoarea nominala de 1leu a actiunii FP. Astfel, comisionul se aplica pentru o tranzactiede 15 mil. lei, cand, in realitate, valoarea tranzactiei ar fi decirca 7 mil. lei, conform preturilor vehiculate pe piata inprezent. Astfel, comisionul depaseste 1% din valoareatranzactiei.

"Depozitarul a luat decizia de a majora comisioanele fara a seconsulta cu piata. Astfel ca un prim impact asupra tranzactiilor cuactiuni se va resimti asupra scaderii pretului si a lichiditatiiactiunilor, pentru ca cumparatorii vor plati un pret mai micargumentand prin costurile mai mari de la Depozitar", a spus AdrianLupsan, directorul general adjunct al societatii de brokerajIntercapital Invest.

In timp ce, un broker implicat in tranzactii cu actiuni FP estede parere ca costurile suplimentare se vor rasfrange asupravanzatorilor care vor incasa mai putin pentru actiunilecesionate.

Tranzactiile cu actiuni FP reprezinta o sursa importanta devenituri pentru Depozitar. Potrivit celor mai recente informatiifacute publice, in aprilie s-a tranzactionat 1,7% din capitalulFondului, dupa ce in luna martie a fost atins rulajul maxim de 5,3%din capital.

Pana ce titlurile Fondului Proprietatea vor fi listate la Bursa,transferul de proprietate se realizeaza la Depozitarul Central,unde actiunile sunt trecute din contul vanzatorului in contulcumparatorului. Pretul de tranzactionare este cunoscut doar decatre vanzator si cumparator, iar singurele repere de pret suntdate de anunturile la mica publicitate sau de rapoartele unorfonduri care au cumparat actiuni FP in ultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO