Burse - Fonduri mutuale

Salariaţii Hidroelectrica ar putea cumpăra 1,5% din companie la listare

Salariaţii Hidroelectrica ar putea cumpăra 1,5% din...

Autor: Carol Dan, Andrei Chirileasa

08.12.2013, 20:59 1447

Salariaţii, conducerea şi pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpăra până la 10% din acţiunile nou emise în cadrul ofertei publice iniţiale de vânzare de acţiuni pe care producătorul de energie o va derula anul viitor în vederea listării la bursă, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.

Astfel, salariaţii vor putea cumpăra 1,5% din acţiunile companiei din totalul de 15% din acţiuni care vor fi vândute pe bursă. „Salariaţii, membrii consiliului de administraţie şi pensio­na­rii cu ultimul loc de muncă la Societatea de Producere a Ener­giei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA au drep­tul să achiziţioneze, prin intermediul aso­cia­ţiei/aso­ciaţiilor constituită/constituite conform legii, un nu­măr de acţiuni reprezentând până la 10% din totalul acţiu­nilor nou emise în cadrul ofertei publice primare, cu respec­tarea prevederilor art. 10 din legea nr. 137/2002, cu modificările şi com­ple­tările ulterioare“, se arată în proiectul de hotărâre de guvern postat pe site-ul De­partamentului pentru Energie, care gestionează din partea guvernului com­paniile de stat din sectorul energetic.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

Deşi acest proiect de ho­tărâre a fost publicat în urmă cu o lună, el nu a fost încă discutat şi apro­bat de guvern. Hotărârea de guvern este necesară pen­tru reluarea pro­ce­su­lui de privatizare a Hidro­electrica, blocat în 2012, când compania a intrat în in­solvenţă. Conform unei hotărâri de guvern din 2011, compania ar fi trebuit să vândă pe bursă 10% din acţiuni. La începutul lui 2012, a fost selectat şi intermediarul tranzacţiei, un consorţiu format din Citigroup, Société Generale, BRD şi Intercapital Invest.

În urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, de la finalul lunii octombrie, statul a acceptat să majoreze pachetul de acţiuni vândut în oferta Hidroelectrica la 15% din capitalul companiei. Majorarea pachetului presupune însă o nouă hotărâre de guvern şi o nouă selecţie a interme­diarului, astfel că probabil oferta va fi amânată pentru a doua parte a anului viitor.

Conform proiectului de hotărâre, Hidroelectrica îşi va majora capitalul social cu 18,74%, din care un pachet de 3,74% va fi oferit spre subscriere Fondului Proprietatea, pentru a-şi putea menţine participaţia de 20% din companie, iar restul de 15% vor fi vândute prin ofertă publică.

Salariaţii, care au dreptul la 10% din acţiunile vândute în ofertă, vor putea cumpăra astfel 1,5% din companie. Conform anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România, publicat de Ziarul Financiar în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners, Hidroelectrica ar fi evaluată la 1,36 mld. euro pe baza rezultatelor din 2012. Astfel, 15% din companie ar valora 205 mil. euro, iar salariaţii ar trebui să vină cu circa 20 mil. euro ca să-şi cumpere pachetul.

Listarea Hidroelectrica ar fi prima privatizare importantă derulată de stat în cadrul căreia salariaţii companiei ar putea să cumpere acţiuni. În cadrul listărilor Nuclearelectrica şi Romgaz din această toamnă, salariaţii nu au avut alocate pachete speciale de acţiuni.

În privatizările trecute, deşi se prevedea că salariaţii pot cumpăra acţiuni acest lucru nu s-a întâmplat. De exemplu, la Petrom, statul le-a promis salariaţilor companiei că le va vinde un pachet de 8% din acţiunile companiei, la acelaşi preţ ca cel plătit de austriecii de la OMV la privatizare. Salariaţii Petrom ar fi trebuit să plătească circa 235 mil. euro pentru acţiuni, care valorează pe bursă în prezent 465 mil. euro. Salariaţii ar fi trebuit să cumpere acţiunile de la stat, care deţine 20,64% din companie, dar statul a amânat o decizie, din cauză că nu a ajuns la o înţelegere cu salariaţii Petrom privind detaliile tranzacţiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO