Burse - Fonduri mutuale

Scăderile de pe bursele externe trag în jos şi acţiunile de pe Bursă

Scăderile de pe bursele externe trag în jos şi acţiunile de pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

14.04.2011, 23:52 48

Bursa a scăzut joi cu 0,71%, după numai o şedinţă de creştere,însă pe o lichi­ditate în revenire şi asi­gu­rată în proporţie de66% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP) şiBanca Transilvania.

Acţiunile FP au avut un rulaj de 19,4 milioane lei, iar preţula scăzut cu 1,09%, la 0,591 lei.

Adrian Tod, directorul de tranzac­ţionare al Rombell Securities,crede că aceste acţiuni sunt în scădere deoarece la începutul luniimai se va relua procesul de despăgubire în titluri la fond, iar deatunci vor fi mai multe acţiuni disponibile la vânzare, ceea ce vapermite cumpărătorilor să ofere preţuri mai mici.

"Preţul la care se vor acorda acţiunile pentru despăgubiri va ficam la nivelul la care s-au tranzacţionat acţiunile până acum, înjurul nivelului de 0,6 lei. Deci, cei care vor primi acţiuni laaceastă valoare ar putea fi mai dispuşi să vândă decât cei care aufost despăgubiţi la 1 leu, cât era înainte de listare. Un alt motivpentru scăderea acţiunilor fondului este reprezentat şi deinvestitorii care fac piaţa pe acest simbol, deoarece sunt jucătoride calibru, care reacţionează mai vizibil la ce se întâmplă pebursele externe", a declarat Tod.

Deşi în primele minute piaţa a avansat uşor, cu 0,2%, cotaţiilecelor mai multe acţiuni au trecut pe scădere, investitorii de laBVB reacţionând la corecţiile înregistrate de bursele externe.

Pieţele mature din Europa au scăzut după publicarea unui raportdin care reieşea că inflaţia în China va fi peste aşteptări, ceeace a reaprins temerile investitorilor cu privire la o politicămonetară mai riguroasă.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fostrealizate la preţuri în scădere în medie cu 0,7%. Acţiunile celorcinci societăţi de investiţii financiare au înregistrat variaţiimai vizibile, astfel că la finalul şedinţei indicele BET-FI, careanalizează şi titlurile FP, înregistra un recul de 2,38%.

Titlurile Băncii Transilvania au avut un rulaj de 13,1 milioanelei, din care1,7 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Lafinalul sesiunii, aceste acţiuni erau cotate la 1,501 lei, preţsimilar cu referinţa. Deal-ul a fost realizat la 1,5 lei, preţ înscădere nesemnificativă cu 0,07%.

Tod crede că tranzacţiile mai mari cu acţiunile BănciiTransilvania au fost realizate de unii investitori care vor să îşirestructureze portofoliile înainte de AGA, deoarece preţul nu aînregistrat variaţii.

"Cred că este restructurare deoarece unele fonduri vorînregistra o scădere a activului net până la înre­gis­trarea noiloracţiuni, iar pentru a evita acest lucru au preferat să vândă dinaceste acţiuni înainte de data de înregistrare şi să le recumpereulterior", a explicat brokerul.

Tranzacţii speciale au mai fost rea­lizate cu acţiuni SIFMoldova (SIF2) - 1,1 milioane lei şi Teraplast (TRP) - un milion delei.

Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunileSIF Oltenia (SIF5) - 2,9 milioane lei şi SIF Transilvania (SIF3) -2,3 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţiide cel mult 1,4%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au atins ieri unnou maxim, de 0,48 lei/acţiune. Vehiculul Nachbar înregistrat înCipru şi care este deţinut de fondul britanic Carlson VenturesInternational, a continuat să acumuleze acţiuni de pe Bursă,achiziţionând miercuri aproape 400.000 de acţiuni Oltchim pe care aplătit 191.700 de lei (46.600 de euro). Preţul oferit a fost de0,48 lei/unitate.

  • Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) după ce Vasile Şalapă şi-a datdemisia din funcţiile de preşedinte şi director general alsocietăţii de investiţii financiare. El va fi înlocuit cu TudorCiurezu, secundul lui Şalapă la SIF Oltenia.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu noi corecţii, de circa 0,6% pe principaliiindici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO