Burse - Fonduri mutuale

Scaderile din piata ar putea scoate mai multe actiuni la vanzare

Scaderile din piata ar putea scoate mai multe actiuni la vanzare
21.01.2010, 23:08 21

Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere sedinta de ieri, ceamai mare corectie fiind inregistrata de indicele BET, al celor mailichide zece titluri din piata, care a coborat cu 1,1%. In top auurmat corectiile BET-NG si BET-FI, de 1% si respectiv 0,9%.Valoarea tranzactiilor s-a situat peste media primelor saptamani,rulajul de ieri depasind 7,5 mil. euro.

"Cresterea presiunii la vanzare urca si lichiditatea in piata sinu este exclus ca odata cu accelerarea corectiilor sa vedem unrulaj mai mare. Pe fondul scaderilor, tentatia speculatorilor saiasa sa marcheze profitul din primele saptamani va creste", adeclarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii deintermediere Intercapital Invest.

TitlurileSIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare corectie deieri la categoria societatilor financiare, de 2,2%, coborand astfella pretul de 1,31 lei/actiune. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) aureusit sa inchida pe plus sedinta de ieri, cu un avans de 0,6% fatade referinta. Restul SIF-urilor au inregistrat corectii cuprinseintre 0,6% pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) si 1,2% pe actiunile SIFTransilvania (SIF3).

"Se observa un interes in crestere pe segmentul SIF-urilor, inspecial pe fondul apropierii unei decizii in privinta majorariipragului de detinere. Este de remarcat de asemenea faptul caindicele BET-FI evolueaza decorelat fata de restul indicatorilor simanifesta o rezistenta la depreciere. Pana acum, societatilefinanciare erau printre cele mai volatile titluri din piata. Sepoate trage asfel concluzia ca pe SIF-uri, in momentul de fata, seacumuleaza", a explicat Lupsan.

Titlurile bancare au continuat sa scada in sedinta de ieri, ceamai mare corectie din sector fiind inregistrata de actiunile BanciiTransilvania (TLV), care au coborat cu aproape 2,3% fata dereferinta, pana la pretul de 1,31 lei/titlu.

Si titlurile BRD au inchis in scadere, cu o corectie de 0,7%, intimp ce la categoria international, titlurile bancii austrieceErste Bank (EBS) au pierdut 1,1% fata de cotatia de miercuri.

"Exista interes si pentru restul titlurilor in piata, dar celputin la nivelul sectorului bancar se observa o corelare cu pieteleexterne, unde asteptarile investitorilor straini cu privire larezultatele bancilor sunt destul de slabe. Acest lucru taxeaza sibancile de pe piata locala", a adaugat Lupsan.

In sectorul energetic, titlurile Transgaz (TGN) au fostsingurele care au inchis in urcare, cu un avans de doar 0,1% fatade referinta.

Restul companiilor au inregistrat scaderi, cea mai mare corectiedin sector fiind consemnata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC),care au coborat cu aproape 2,2% fata de referinta.

Cea mai mare scadere din piata a fost inregistrata si de aceastadata de titlurile Prodplast (PPL), abia reintrate latranzactionare, care au pierdut 15% fata de cotatia de miercuri,coborand astfel la pretul de 1,44 lei/actiune.

"In perioada urmatoare cred ca atentia investitorilor se vaindrepta catre emitentii care vor anunta dividende, un alt motivpentru care ma astept la cumparari pe societatile financiare", aincheiat Lupsan.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care in ultimaperioada lasa impresia ca s-au decorelat fata de restul pietei, pefondul cresterii interesului pentru acumulare.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care continua sa inregistreze pierderi pentru a treia sedintaconsecutiv. Si titlurile Erste (EBS) resimt scaderea din sectorulbancar.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), care inregistreaza pierderi in ultima perioada, pefondul scaderii cotatiei la titei la aproape 76 dolari/baril.
  • Evolutia titlurilor Prodplast (PPL), care au inregistrat inprimele doua sedinte o scadere de aproape 60%, dupa ce actiunile aufost sistate de la tranzactionare timp de 15 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO