Burse - Fonduri mutuale

Scaderile, tot mai clare la Bursa

26.08.2004, 00:00 24

Vanzatorii au dominat si ieri Bursa, cele mai multe din companiile tranzactionate incheind sedinta la preturi inferioare celor de marti, conturand tot mai clar o tendinta de scadere.
Indicele BET, care urmareste cele mai importante companii tranzactionate a pierdut 0,5%, iar SIF-urile au pierdut in medie 1,3%. Analistii spun ca o posibila explicatie pentru scaderile din ultimele zile poate fi gasita si in contextul macroeconomic actual. "O posibila ipoteza consta in aceea ca avansul inregistrat de pretul petrolului pe piata internationala a speriat investitorii straini, care ar putea percepe lucrul acesta ca si un factor care va taia din profiturile companiilor. Dar, bineinteles, intre investitorii care au vandut ieri au fost cu siguranta si investitori romani" a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. Ionescu a mai spus ca o situatie similara s-a intimplat si pe bursele "din afara", adaugand ca, in acelasi timp, aceste cresteri ale pretului petrolului nu ar fi atat de dezavantajoase pentru piata romaneascaunde 50% din consumul de petroleste asigurat din rezerve interne, iar o mare parte din energia electrica este produsa de termocentrale (aproximativ 50 - 60%), cea mai mare parte din carbuni. Totusi, cresterea pretului petrolului chiar daca poate nu afecteaza in acest moment foarte mult companiile, mai tarziu , in 3 - 6 luni.
Printre putinele companii care nu au inregistrat scaderi ale pretului actiunilor au fost Azomures si Amonil. Actiunile Azomures au avut o lichiditate mai crescuta decat in ultima perioada, aceste titluri facand ieri obiectul unor operatiuni de 7,3 miliarde de lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 3.300 lei/actiune, in crestere cu 1,9%. Cu actiunile Amonil s-au realizat tranzactii de 306 de milioane lei, pretul de la inchidere fiind de 391 lei/actiune, in crestere cu 0,5%.
Despre actiunile Amonil s-a vorbit destul de mult in ultimele luni, pe fondul aprecierilor importante inregistrate intr-un timp destul de scurt. Unul din putinele lucruri certe care se stiau era faptul ca pretul ureei, ingrasamant produs de Amonil, crestere pe piata internationala, depasind nivelul costului de productie al companiei. Si se mai stia ca era o presiune la cumparare pe aceste actiuni. Bineinteles s-a discutat si despre situatia ca acea crestere sa fie speculativa, si chiar au fost investitori care au intrat pe Amonil in acest scop, in fond un castig de 40% in 5-6 zile este satisfacator pentru majoritatea investitorilor. Pe langa toate aceste lucruri, important la Amonil este faptul ca o serie de investitori persoane fizice din Oradea au ajuns sa detina o participatie importanta in cadrul companiei, iar acestia au planuri mai complexe in ceea ce priveste Amonil, potrivit ultimelor informatii de pe piata.
Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost  cele ale SIF Moldova, cu un rulaj de 9,6 miliarde de lei. Inchiderea s-a facut la prteul de 6.550 lei/actiune, cu 1,5% mai redus decat cel de marti.
Actiunile Impact vor fi suspendate azi de la tranzactionare pentru operarea unei majorari de capital.



Piata RASDAq
Un pachet de 1,6% din actiunile companiei Apartaj Electric a fost transferat ieri in piata pe RASDAQ, valoarea operatiunilor depasind 1 miliard de lei.
Toate cele sapte tranzactii derulate cu actiunile Aparataj s-au perfectat la un pret constant de 30.000 lei/actiune, egal cu maximul din ultimul an atins de aceste titluri. La nivelul pretului mediu, actiunile Aparataj au castigat 3,4%.  In prezent, aceste actiuni fac si obiectul unei oferte publice de preluare, care, de altfel,  se va incheia azi, fondul de investitii Broadhurst intentionand sa achizitioneze, prin  intermediul ofertei, restul actiunilor pe care nu le detine la Aparataj. Broadhurst controleaza, conform ultimei raportari, 76,3% din actiuni.  Fondul de investitii respectiv vrea sa realizeze prina fuziune din industria electrotehnica Romaneasca, proiectul de fuziune mai incluzand alte doua companii controlate de Broadhurst, Electrotehnica si Electroaparataj , dar si pe Romarta 2000 SRL. Aparataj a incheiat primul semestru cu o pierdere de 2,4 miliarde de lei, comparativ cu profitul de 305 milioane de lei inregistrat in perioada similara a anului trecut.
La fel ca in sedinta precedenta, toate tranzactiile cu actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila s-au realizat la un pret constant de 60.000 lei/actiune, in aceste conditii cotatia medie neinregistrand modificari. Pachetele de actiuni transferate nu au fost mari, pe un volum de 3.838 actiuni, valoarea tranzactiilor fiind de 230 milioane de lei.
O lichiditate ridicata au avut actiunile distribuitorului de medicamente  Medimfarm Ploiesti, pe parcursul sedintei transferandu-se 3,8% din capitalul social al companiei. Actiunile Medimfarm au facut obiectul doar a trei tranzactii, realizate la minimul ultimului an de 1.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 913 milioane de lei. Actionarul majoritar al Medimfarm  este societatea  Paltinu SA din Campinam care detine 78,7% din actiuni. Persoana fizica Ioan Stoian controleaza, conform ultimei raportari, 7,6% din actiuni. Medimfarm a realizat in primul semestru un profit de 70,6 milioane lei, la venituri totale de 196,5 miliarde lei. Profitul obtinut a fost cu peste 90% mai redus decat cel aferent primelor sase luni din 2003.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au avut o lichiditate putin mai redusa ca marti, tranzactiile cu aceste titluri de ieri insumand 846 milioane de lei. Pretul mediu a inregustrat o scadere usoara de 0,6%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 27.900 lei/actiune. Cu titlurile Argus s-au realizat 36 tranzactii, cele mai multe  din piata.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO