Burse - Fonduri mutuale

Scumpirea gazului Petrom: efecte limitate pentru producatorii de ingrasaminte

25.09.2006, 17:05 42

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia, care cumpara de la Petrom o parte din gazul pe care il utilizeaza pentru productia de ingrasaminte chimice, a fost deja notificat de cresterea pretului pentru gazele livrate, ceea ce ii va afecta costurile de productie, in timp ce celalalt producator de ingrasaminte chimice, Azomures, spune de asemenea ca va fi afectat in mica masura. Producatorii de ingrasaminte se confrunta in ultimii ani cu cresterea continua a preturilor la gaze, principala materie prima in productia de ingrasaminte.
Petrom a decis saptamana trecuta sa majoreze preturile la gazele produse, intrand in conflict cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale.
Amonil se afla oricum intr-o situatie destul de dificila datorita creantelor pe care nu le poate recupera de la regia de apa din Slobozia si care au dus la intarzieri in plata gazelor consumate.
"Petrom ne-a notificat deja de cresterea pretului la gaze, pentru ca noi luam o parte a gazelor de la ei. Principala noastra problema sunt datoriile pe care le avem de recuperat de la societatea care se ocupa de furnizarea apei in Slobozia", spune directorul general al Amonil, Victor Dobrescu. Amonil aprovizioneaza cu apa calda si apa rece societatea Urban, care distribuie apa in Slobozia. "Desi am castigat un proces in justitie, nu am reusit pana acum sa recuperam banii", spune Dobrescu.
Azomures spune ca nu va avea probleme cel putin anul acesta din cauza cresterilor de pret de pe piata interna a gazelor naturale. in conditiile in care livrarile companiei petroliere de gaz metan sunt "nesemnificative" fata de consumul Azomures.
"Azomures achizitioneaza gaz metan in concordanta cu regulile stabilite de MEC pentru consumatorii eligibili intreruptibili. Cresterile de pret anuntate nu sunt in masura sa influenteze semnificativ pretul de achizitie al gazului metan, astfel incat in acest an consideram ca putem supravietui", a declarat Mihai Ogrean, directorul economic al combinatului chimic.
Compania s-a confruntat in trecut cu probleme din cauza scumpirii gazului metan, anuntand in repetate randuri ca isi va intrerupe activitatea. In primul trimestru al acestui an, societatea a lucrat la jumatate din capacitate, o mare parte a instalatiilor fiind oprite din cauza neintelegerilor dintre companie si Romgaz cu privire la pretul de furnizare al gazelor.
Amonil a inregistrat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 146,3 milioane de lei (41,3 milioane de euro), in scadere cu 11% fata de nivelul de 164,4 milioane de lei raportat in perioada similara a anului trecut, si pierderi de 3,8 milioane de lei (un milion de euro). Compania a obtinut in primul semestru al anului trecut un profit net de 4,5 milioane de lei.
Azomures a reusit sa treaca pe profit in al doilea trimestru al anului, dupa pierderea inregistrata la finalul lunii iunie, incheind primul semestru cu un profit net de 0,42 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO