Burse - Fonduri mutuale

Secretele unei IPO de succes in vremuri tulburi asa cum sunt vazute de expertii londonezi si din Polonia

Secretele unei IPO de succes in vremuri tulburi asa cum sunt vazute de expertii londonezi si din Polonia
25.05.2010, 23:05 30

Pawel Tamborski, copresedinte pe pietele emergente de actiuni lasocietatea britanica de brokeraj UniCredit CA IB Securities, care aintermediat cea mai mare Oferta Publica Initiala de titluri (IPO)din Europa in 2009, spune ca succesul unei IPO pe timp de crizadepinde de valoarea ofertei si de masura in care compania poate fiun furnizor de lichiditate pentru investitori.

"Pietele emergente din Europa Centrala si de Est concureaza cucele din China si Brazilia, de dimensiuni mult mai mari, pentru aatrage investitorii straini. Structura de dorit a unei IPO derulatein regiune in actualele conditii de piata este ca valoarea oferteisa fie de cel putin 50 de milioane de euro pentru a atrageinvestitori straini, compania sa fie condusa de un managementprofesionist, sa aiba o poveste de succes si sa fie un furnizor delichiditate", a declarat oficialul societatii britanice de brokerajUniCredit CA IB Securities.

UniCredit a intermediat anul trecut cea mai mare IPO din Europa,derulata pe bursa de valori din Varsovia de compania poloneza deutilitati PGE, controlata de stat, prin care a atras fonduri invaloare de 1,4 mld. euro. Piata de IPO-uri din Polonia a fost unadintre cele mai dinamice, clasandu-se pe locul al treilea la nivelmondial cu o valoare a fondurilor atrase de aproape 1,6 mld. euro.Pe primul loc in 2009 s-a situat bursa newyorkeza, cu o valoare apietei de IPO-uri de 1,9 mld. euro, locul secund fiind ocupat debursa de la Londra, unde au avut loc oferte publice initiale deactiuni in valoare de 1,66 mld. euro. In 2009, pe bursa de laBucuresti au avut loc doua IPO-uri, in valoare totala de 4 mil.euro, ambele derulate de doua fonduri inchise cu capital garantatadministrate de societatea OTP Asset Management. La nivel european,piata de IPO-uri a incheiat anul 2009 cu o valoare de 6,8 mld.euro, la jumatate fata de volumul inregistrat in 2008. "Exista uninteres in faza incipienta de a se lista pe bursa de la Londra dinpartea companiilor romanesti. Pentru antreprenorii care vor sa selisteze la Londra, afacerile acestora trebuie sa prezinte o povestede succes, investitorii sunt interesati ce s-a intamplat cucompania in perioada neagra a crizei financiare. De asemenea, eitrebuie sa confirme ca aleg listarea pe bursa ca solutie decrestere a companiei si nu doar pentru a face rost de bani", a spusElizabeth Parrott, manager pe Europa Continentala la bursa devalori de la Londra.

Pana in prezent, doar doua companii romanesti s-au listat pebursa londoneza, respectiv distribuitorul de medicamente A&DPharma si grupul Vimetco NV, proprietarul producatorului dealuminiu Alro Slatina. Un potential candidat pentru o viitoarelistare la Londra este Fondul Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO