Burse - Fonduri mutuale

Şeful SIF Moldova: Lucrăm deja la strategia de investiţii pentru 2011

Şeful SIF Moldova: Lucrăm deja la strategia de investiţii pentru 2011
30.08.2010, 23:53 72

SIF Moldova (SIF2) lucrează deja la strategia de investiţiipentru 2011 consultându-se cu experţi externi, după ce a realizatîn primele şase luni profitul bugetat pe întreg anul şi a acumulatlichidităţi de 125 mil. lei în conturi.

Cu active de 1,12 mld. lei (264 mil. euro) în portofoliu, SIFMoldova şi-a atins profitul bugetat pentru 2010 încă din primeleşase luni ale anului când a câştigat 57,2 mil. lei (13,8 mil.euro), în special graţie vânzărilor de acţiuni BRD. De la începutulanului, societatea a vândut un pachet 4,2 mil. acţiuni BRD,reprezentând 0,61% din capitalul băncii, pe care a încasat peste 50mil. lei. Pachetul de acţiuni deţinut de SIF Moldova la BRD este oparticipaţie istorică primită în momentul constituirii. Cum SIF-ulare acţiunile BRD în portofoliu încă de la înfiinţare, la o valoarede achiziţie egală cu valoarea nominală, peste 90% din veniturileobţinute se regăsesc în profitul societăţii. Strategia s-a doveditcâştigătoare: SIF Moldova a fost cea mai profitabilă dintre SIF-urişi a reuşit să strângă lichidităţi de circa 125 mil. lei la finelelunii iunie, de trei ori mai mult decât avea în conturi în acelaşiinterval al anului trecut.

"Avem o expunere ridicată pe bănci şi luăm în calculalternative, precum şi restructurarea porto­foliului. Însă trebuiesă vedem ce punem în locul băncilor", a spus Costel Ceocea,preşedintele SIF Molodva.

Pe timp de criză, expunerea ridicată a SIF-urilor pe acţiunilebancare (BCR şi BRD-ambele participaţii istorice) s-a transformatîntr-un punct nevralgic al portofoliului, în contextul în caredividendele încasate de la bănci erau tot mai mici sau chiar deloc,iar instituţiile de credit aveau nevoi tot mai mari de a-şiconsolida activitatea prin majorări de capital.

În cazul participaţiilor deţinute la BCR, cele cinci SIF-uri aufost nevoite să renunţe la dividende anul acesta pentru a nu maiaduce bani suplimentari la capitalul băncii. Mai mult, anul trecut,patru SIF-uri au refuzat să subscrie la majorarea de capital învaloare de 55 mil. euro derulată de Bancpost, preferând să le fiereduse participaţiile pentru ca în cele din urmă să-şi vândăpachetele deţinute către acţionarul majoritar-grupul elen EFGEurobank

Speculaţiile pe Bursă continuă şi în 2011

Dreptreacţie la noile condiţii de piaţă, SIF Moldova a început un procesde restructurare a portofoliului, încercând să compenseze impactulnegativ al dividendelor mici asupra veniturilor prin speculaţii pebursă.

"În mod cert ne vom continua strategia de speculaţii pe emitenţide pe piaţa de capital. Vom căuta oportunităţi şi pe pieţeleexterne unde există un grad mare de predictibilitate", a explicatpreşedintele SIF2.

În acest an, SIF Moldova a cumpărat pachete semnificative deacţiuni la Banca Transilvania, Aerostar Bacău (ARS), Broker Cluj(BRK), Biofarm (BIO), Transgaz (TGN) şi Armax-Gaz Me­diaş (ARAX).Printre achiziţiile societăţii se nu­mără şi acţiuni la BVB şiSibex. De asemenea, societatea de investiţii a făcut pasul pepieţele externe, investind în acţiuni ale companiilor energeticeCEZ (Cehia) şi Tauron (Polonia), precum şi în titlurileprodu­că­torului de software polonez Asseco, investiţiile totale pepieţele externe apropiindu-se de 9 mil.lei.

"Problema nu este cum anume vom încheia anul, ci cum ne pregătimpentru 2011. Anul viitor va fi un an dificil şi puţin predictibil.Lucrăm deja la strategia de investiţii pentru anul 2011 şi avemcontacte în acest cu experţi externi", a mai spus Ceocea.

Şi-a consolidat poziţia la FondulProprietatea

Investiţiile în acţiunile emise de Fondul Proprietatea, încănelistat la Bursă, au reprezentat pentru SIF Moldova o soluţie dediminuare a expunerii pe sectorul bancar şi de diver­sificare aportofoliului.

Socie­tatea a început să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea dinprima parte a anului trecut, urmărind un orizont mediu şi lung deinvestiţie. În prezent, SIF Moldova are peste 90 de milioane deacţiuni FP în portofoliu, reprezentând 0,65% din capitalulFondului.

"Vom mai căuta oportunităţi de a achiziţiona acţiuni la Fondpentru a ne consolida poziţia în acţionariat înainte de listareaFondului. Suntem în discuţii cu mai mulţi intermediari şi înfuncţie de preţ vom lua decizia de cumpărare", a continuatCeocea.

Cea mai recentă tranzacţie publică a fost încheiată de SIFMoldova săptămână trecută când societatea a cumpărat acţiuni laFond în valoare de 4 milioane de lei.

Întâlnire cu acţionarul BCR în septembrie

Tot pentru a găsi o soluţie de a-şi reduce expunerea pe sectorulbancar, conducerea SIF Moldova susţine că ar trebui începutepregătirile pentru listarea BCR, unde cele cinci SIF-uricontrolează cumulat 30% din capital. Prin listarea băncii,SIF-urile vor putea obţine o cale de exit sau de consolidare apoziţiei în acţionariatul celei mai mari bănci din sistem.

"În prima decadă a lunii sep­tem­brie ne vom întâlni cureprezentanţii Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, alături deconducerile celorlalte patru SIF-uri pentru a selecta o firmă caresă realizeze un studiu de impact asupra listării BCR", a afirmatpreşedintele SIF2.

Listarea celei mai mari bănci locale ar fi trebuit să aibă locanul trecut, aşa cum a fost stabilit iniţial în contractul deprivatizare din 2006.

Îngrijoraţi de contextul nefavorabil de pe pieţele financiare,cele cinci SIF-uri, care deţin cumulat o participaţie de 30% dinBCR, alături de acţionarul majoritar - grupul austriac Erste - ausemnat un acord prin care au amânat listarea BCR pentru anul2011.

În octombrie 2011 se împlinesc cinci ani de la privatizarea BCR,eveniment care ar trebui să coincidă cu intrarea la tranzacţionarepe Bursa de Valori Bucureşi (BVB) a acţiunilor BCR.

În urmă cu patru ani, grupul austriac a plătit un preţ de 7,65euro pentru fiecare acţiune BCR, suma totală fiind de 2,235 mld.euro pentru un pachet de 61,88% din capitalul social al instituţieide credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO