Burse - Fonduri mutuale

Sentimentul este ca vor mai fi scaderi, dar trendul este spre final

Sentimentul este ca vor mai fi scaderi, dar trendul este spre final
08.06.2010, 23:42 27

Listarea Bursei pe propria platforma de tranzactionare n-areusit sa aduca optimismul in randul investitorilor, piatainregistrand si ieri o scadere puternica. Cele mai lichide 10titluri de pe Bursa au pierdut in medie 2,8%, in timp ce SIF-uriles-au depreciat cu 5,4%. Indicele general al pietei, BET-C, acoborat cu 2,6%.

Desi corectiile din ultima perioada au fost unele destul dedrastice, in special pe SIF-uri, rulajele din piata au fost unelescazute, exceptand tranzactii cu actiunile BVB, transferurile aucumulat numai 4,3 mil. euro. Brokerii explica rulajele reduse prin faptul ca investitorii nusunt speriati si asteapta sa vada confirmarea prin spargereapragurilor minime anuale de catre Bursa si indicii principalelorburse straine.

Indicele BET-FI a ajuns ieri in preajma pragului minim de 18.000de puncte, in timp ce indicele BET se gasea la inchiderea sedinteide ieri cu 5,6% peste nivelul minim din acest an, de circa 4.400 depuncte. Totodata, indicele S&P 500 al pietei americane a ajunsrecent in preajma minimelor din luna februarie a acestui an.

"Piata este dominata in proportie de peste 70% de speculatori,iar cresterile din 2009 s-au facut pe lichiditate redusa.Sentimentul investitorilor din piata este ca trendul de depreciereeste spre final, insa daca Bursa va atinge noi minime pentru acestan, cred ca lichiditatea va creste. Este suficient ca pieteleglobale sa indice ca se intra pe un nou trend descendent pentru caBursa sa continue sa scada. Personal cred ca aceasta este directiain urmatoarea luna - o luna si jumatate. Poate sa asistam la unrebound cu cateva sedinte de crestere cand atingem din nouminimele", spune Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii debrokeraj Intercapital Invest.

In prima zi de tranzactionare, transferurile cu actiunile BVB aucumulat 9,9 mil. lei si au inchis ziua la un pret de 24,5 lei.

Titlurile SIF Oltenia au pierdut 4,6%, pe un rulaj de 4,1 mil.lei, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si cele ale SIFTransilvania s-au depreciat cu 6,3% si, respectiv, 5,8%.

Titlurile BRD au cobort ieri cu 4,3%, iar cele ale BanciiTransilvania (TLV) au scazut cu 3,5%.

Actiunile Petrom s-au ieftinit cu 3,5 procente, in timp ceactiunile Transelectrica au fost printre putinele care au inchis peplus, cu un avans de 1,2%.

Actiunile Turbomecanica Bucuresti (TBM) s-au prabusit cu peste8% si au atins noi minime pentru acest an, o corectie similaraconsemnand si titlurile Impact Bucuresti (IMP).

Actiunile Azomures Targu-Mures (AZO), care au rezistat pe totparcursul recentelor corectii, au inchis sedinta in stagnare, la unpret de 0,43 lei/actiune.

"Singurele stiri cu impact pozitiv pe care le anticipez sunt inrandul datelor macroeconomice din SUA. Stirile de pe plan intern auun impact foarte redus pe Bursa si cele negative nu fac decat saamplifice corectiile", spune Lupsan.

Bursa americana a deschis ieri cu usoare corectii, desi indiciifutures erau pe plus la inchiderea sedintei de la Bursa, in timp ceprincipalele piete europe inregistrau la aceeasi ora scaderi decirca 1%.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au ajuns inpreajma minimelor din acest an dupa scaderile recente.
  • Evolutia principalelor piete bursiere internationale, dupa cepiata americana a deschis sedinta de ieri pe minus, in ciudareasigurarilor date de Ben Bernanke cu privire la continuareacresterii economiei SUA.
  • Evolutia actiunilor BVB, dupa un interes ridicat ieri dinpartea investitorilor care au derulat peste 1.500 de tranzactii siau transferat titluri ale Bursei in valoare de aproape 10 mil.lei.
  • Evolutia actiunilor Transelectrica Bucuresti (TEL) si AzomuresTargu-Mures (AZO), care au reusit sa se mentina la un nivel similarin ultima luna de zile, in ciuda trendului general al pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO