Burse - Fonduri mutuale

Sfarsitul alegerilor nu va influenta Bursa, dar poate aduce optimism

Sfarsitul alegerilor nu va influenta Bursa, dar poate aduce optimism
06.12.2009, 23:20 21

Brokerii afirma ca finalul alegerilor prezidentiale nu va aveaun impact semnificativ in piata, incertitudinile venite din mediulpolitic fiind deja incluse in preturi, dar ca va aduce un plus deoptimism, tocmai prin eliminarea acestor incertitudini.

Volatilitateava fi data de discutiile pe SIF-uri, referitoare la aprobareamajorarii pragului de detinere, iar trendul general pe piata de laBucuresti va fi dat de evolutia pietelor internationale.

"Preturile actuale au inclus deja incertitudinile din mediulpolitic. Tocmai din acest motiv nu cred ca sfarsitul alegerilorprezindetiale va influenta semnificativ evolutia Bursei locale.Sfarsitul alegerilor va fi insa perceput de investitori ca unsemnal pozitiv si va aduce un plus de optimism, tocmai prineliminarea acestor incertitudini", a explicat Adrian Lupsan,directorul general adjunct al societatii Intercapital Invest.

Bursa de la Bucuresti a inregistrat vineri corectii moderate pemajoritatea indicilor, cea mai mare scadere, de 0,5% fata dereferinta, fiind consemnata de companiile din sectorul energetic,redate de indicele BET-NG. Primele zece cele mai lichide companiidin piata, grupate sub indicatorul BET, au pierdut 0,2%.Societatile financiare au inchis sedinta de vineri in urcare, cupeste 2%, cea mai mare apreciere la aceasta categorie fiindconsemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au avansat cu 3,3%peste referinta.

"Singurul eveniment intern care va conta luna acesta si care seva simti in evolutia Bursei sunt discutiile din cadrul comisiilordin Camera Deputatilor, referitoare la aprobarea pragului dedetinere. Cred ca nu vom vedea dezbaterea finala in plen anulacesta, ci cel mai probabil undeva in primavara. Deocamdata esteasteptat avizul Comisiei de buget-finante", a continuat Lupsan.

De asemenea, Lupsan apreciaza ca SIF-urile, in cazul unui acordfavorabil dat de comisie, vor evolua decorelat fata de restulindicilor locali, precum si fata de principalele pieteinternationale.

"SIF-urile au potential sa atinga un nou maxim anul acesta, incazul unui acord favorabil din partea comisiei. De altfel cred caau potential sa se si decoreleze fata de principalele pieteinternationale, care in continuare se pastreaza pe plus, dar careau redus mult din ritm. Pe final de an, cred ca vom asista la oevolutie laterala a pietelor externe, ceea ce e bine, in conditiilein care erau asteptate sa treaca pe minus inca din noiembrie", aadaugat Lupsan.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) siRompetrol Well Services (PTR) au inregistrat cele mai mari scaderidin sedinta de vineri, de 2,1% si respectiv 2,8% fata de referinta,in timp ce titlurile Transelectrica au inchis pe plus, cu un avansde 1,6%. Tot in urcare au inchis si titlurile Biofarm (BIO), cu unavans de 2,4% fata de referinta, una dintre cele mai mari aprecieride vineri de altfel.

Lichiditatea pietei s-a situat vineri peste media ultimelor douasaptamani, fiind de peste 7,5 mil. euro, volumul de tranzactionarefiind de aproximativ 46,2 milioane de titluri.

De urmarit saptamana aceasta

  • Marti este asteptat avizul din partea Comisiei debuget-finante, din cadrul Camerei Deputatilor, pentru majorareapragului de detinere pe SIF-uri.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul corectiei pretului la petrol de saptamanatrecuta.
  • Producatorul de materiale de cosntructii Teraplast (TRP)urmeaza sa publice rezultatele financiare preliminate pentru 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO