Burse - Fonduri mutuale

Si a venit prima zi de scadere

12.01.2005, 00:00 20

Indicii BET si BET - C au inregistrat primele scaderi din acest an, unii investitori marcandu-si profitul dupa aprecierile puternice de la inceputul anului.
Indicele BET a pierdut  2,5%, in conditiile in care actiunile celor mai mari companii de pe piata tranzactionate ieri, au inregistrat scaderi intre 2,6% cum a fost cazul titlurilor Bancii Tranislvania si 5,2%, respectiv deprecierea actiunilor BRD. Titlurile Petrom au fost suspendate ieri de la tranzactionare pentru desfasurarea unei Adunari Generale a Actionarilor.
Brokerii spun ca o tendinta de scadere a pietei se consemnase si pe parcursul sedintei de luni, mai ales in a doua parte a a zile. "Dupa cresterile bruste din acest an  era normal sa vina si o corectie. Pentru sedintele urmatoare, pe un trend crescator al pietei vor fi oscilatii, dar chiar si in conditiile unor corectii, cred ca piata va incheia saptamana pe o usoara crestere" a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest. Brokerii considera ca este posibil sa mai apara corectii in sedintele urmatoare, dar acestea vor fi de o amploare mai redusa comparativ cu sedinta de ieri. "Este posibil ca in perioada imediat irmatoare sa mai asistam la unele corectii, dar acestea vor fi mai moderate, si nu ma astept ca perioada de corectie sa se intinda mai mult de 3 - 4 sedinte. Dupa aceste corectii, cred ca trendul ascendent al pietei se va relua, dar intr-un ritm mai moderat fata de evolutia din prima saptamana de tranzactionare din acest an. " a precizat Alin Petrean, director de operatiuni la societatea de brokeraj Interdealer Capital Invest.
Actiunile SIF au confimat asteptarilor brokerilor, care le "vedeau" in crestere, chiar daca piata per ansamblu ar fi inregistrat o corectie. Indicele BET - FI a atins un nou maxim istoric, cu o crestere de la inceputul anului de peste 17%. Toate cele cinci SIF - uri au fost cotate la preturi record, actiunile SIF Oltenia si Banat - Crisana, urcand pentru prima data peste pragul de 11.000 lei, respectiv 10.000 lei/actiune.
Aprecierile titlurilor SIF au fost insotite si de cresteri ale volumurilor, actiunile SIF Oltenia realizand cel mai ridicat rulaj de pe piata, cu tranzactii de peste 52,2 miliarde de lei (1,3 milioane de euro). Aceste actiuni au castigat 1% la nivelul pretului de inchidere care a fost de 10.400 lei/actiune. Noul maxim istoric stabilit de SIF Oltenia este de 11.100 lei/actiune. Brokerii se asteapta  ca in continuare actiunile SIF sa mai creasca. "Inca nu s-a terminat cresterea la SIF - uri. Aceste actiuni raman in continuare oportunitati viabile de investitii",  a spus Rusu.
Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut 3,7%, inchiderea facandu-se la 1.040 lei/actiune. Transferurile au insumat 47,3 miliarde de lei (1,2 milioane de euro). 
Actiunile Impact au reatins maixmul ultimului an de 6.500 lei/actiune, ultima tranzactie derulandu-se la acest pret. Cotatia Impact a castigat ieri 2,4%, valoarea tranzactiilor fiind de 24,8 miliarde de lei (0,6 milioane de euro). "Ma astept ca actiunile Impact sa mai creasca, tinand cont si de faptul ca au o crestere mai redusa decat a pietei" a spus Petrean.



Piata RASDAQ
Cel mai tranzactionat emitent din sedinta de ieri a fost, din nou, Socep Constanta, cu un rulaj de aproape 4,7 miliarde de lei (123.000 euro). Titlurile operaturului portuar au continuat si ieri evolutia buna din ultimul timp, inregistrand o crestere de 6,67%. Actiunile au avut o evolultie ascendenta, inchizand la pretul de 4.000 lei/actiune, maximul zilei si o noua cotatie record, in conditiile a doua tranzactii mai importante spre sfarsitul sedintei.
Din punct de vedere al rulajului, la Categoria I a pietei Rasdaq,  ierarhia s-a mentinut si ieri, Braiconf clasandu-se pe a doua pozitie, cu o valoare a tranzactiilor de 4 miliarde lei (105.000 euro). In ultimele sedinte, cotatiile la inchidere au oscilat in cazul producatorului de textile, pretul final al sedintei de ieri inregistrand o crestere de 4,1%, dupa ce luni coborasera cu 6,4%. Pe fondul unor fluctuatii importante, pretul la inchidere a fost de 76.000 lei/actiune, aproape de pretul mediu al sedintei de ieri, de 76,192 lei/actiune.
Argus Constanta a continuat seria evolutiilor pozitive, actiunile companiei urcand ieri cu 4,35%, in conditiile unei lichiditati bune. La putin timp dupa deschidre cursul producatorului de uleiuri vegetale a urcat la 47.000 lei/actiune, unde s-a stabilizat pentru mai mult timp. Pretul la inchidere a fost de 48.000 lei/actiune, care a fost de altfel si cotatia maxima, in conditiile unui ordin mai mare de cumparare spre sfarsitul sedintei. Titlurile Argus au fost cele mai tranzactionate de la Categoria Baza, cu un rulaj de 2,37 miliarde lei (62.000 euro). De la inceputul anului, aceste actiuni au inregistrat o crestere de peste 27%.
In atentia investitorilor s-au aflat, ca de obicei, actiunile Neptun Campina. Cu aceste titluri s-au derulat 22 de tranzactii, in valoare de 1,9 miliarde lei (50.000 euro). Titlurile producatorului de transmisii mecanice nu au inregistrat modificari semnificative fata de sedintele anterioare, pretul la inchideere fiind de 400.000 lei/actiune.
Actiunile companiei de intretinere si reparatie a autovehiculelor, Grupul IATSA din Pitesti, au fost cele mai tranzactionate de la Categoria a II-a, cu operatiuni in valoare de aproape 1,5 miliarde de lei (40.000 euro). Titlurile societatii au urcat cu 3,46% fata de sedinta anterioara, in conditiile unui pret la inchidere de 26.900 lei/actiune. Prin cele 4 tranzactii efectuate s-a transferat astfel 0,9% din capitalul social al companiei. Conform ultimei raportari, actionar majoritar al societatii pitestene este Tiberiu Nica Postelnicu, cu o participatie de 73,49%. In ultima parte a anului trecut s-au efectuat transferuri de actiuni de la Total Distribution Group, companie controlata de Postelnicu, catre acesta, societatea respectiva ajungand, conform ultimei raportari la o participatie mai mica de 5%.
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO