Burse - Fonduri mutuale

Sicomed a ajuns vedeta Bursei

16.11.2005, 18:37 37

Actiunile Sicomed au ajuns ieri sa fie cele mai tranzactionate titluri de la Bursa, brokerii spunand ca pentru unii investitori minoritari este tot mai tentanta alternativa de a vinde actiunile in piata fata de varianta vanzarii titlurilor in cadrul ofertei publice de preluare lansate de Zentiva.

Cursul Sicomed a urcat ieri pana la 1,39 lei/actiune, iar pretul pe care-l ofera cehii de la Zentiva in cadrul ofertei publice este de 1,37 lei/actiune. Ultima tranzactie derulata in piata cu actiunile Sicomed s-a perfectat la un pret de 1,38 lei/actiune, egal cu pretul de inchidere din sedinta precedenta.

"Normal ca este tentant pentru unii investitori care vor sa scape de actiunile de la Sicomed sa vanda acum in piata la un pret superior si sa mai astepte astfel o perioada mai lunga de timp pentru incasarea banilor", a comentat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Cu titlurile Sicomed s-au derulat ieri tranzactii de 7 milioane de lei (1,9 milioane de euro).

Lichiditatea pe piata a continuat insa sa se mentina la un nivel destul de redus. Tranzactii de peste 1 milion de euro s-au mai realizat ieri doar cu actiunile SIF Transilvania si cu cele ale Bancii Transilvania.

Toti indicii care urmaresc companiile listate la Bursa au consemnat ieri noi cresteri usoare, BET si BET-FI urcand cu cate 0,4%.

"E o perioada in care toata lumea asteapta sa se formeze o tendinta pe piata. E posibil ca starea aceasta de relativa stabilitate sa se mentina pana la finalul lunii", considera Pasol.

Dintre companiile cele mai mari de la Bursa, cea mai mare crestere a apartinut actiunilor BRD, care au castigat 1,5%. Cursul BRD s-a apropiat in urma cresterilor recente de maximul istoric de 13,6 lei/actiune, la care actiunile au fost tranzactionate, ieri la inchidere titlurile fiind cotate la un pret de 13,5 lei/actiune.

"Ma astept ca pana la finalul anului, BRD sa depaseasca maximul istoric", spune Razvan Pasol.

BRD a prezentat luni rezultatele financiare dupa primele noua luni ale anului. Banca a obtinut la finalul lunii septembrie un profit net de 124 milioane de euro, in crestere cu 104% fata de perioada similara a anului trecut.

"Rezultatele sunt bune si sunt in linie cu evolutia bancii din celelalte doua trimestre ale anului", considera Pasol.

Celelalte banci de la Bursa, Banca Transilvania si Carpatica, au avut variatii reduse de pret. De altfel, Banca Transilvania a inchis la acelasi pret de luni, de 1,18 lei/actiune, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de 4,9 milioane de lei (1,3 milioane de euro).

Carpatica a terminat sedinta pe o scadere usoara, de sub 1%. Lichiditatea actiunilor a fost redusa, in conditiile unui rulaj de doar 0,2 milioane de lei (aproape 60.000 de euro).

Nici companiile petroliere nu s-au aratat in mod deosebit in atentia investitorilor. Titlurile Petrom au pierdut 0,5% pe fondul unor transferuri de 1,4 milioane de lei (0,38 milioane de euro), in timp ce Rompetrol Rafinare (Petromidia) a castigat 0,9%, pe un rulaj de 1,9 milioane de lei (0,5 milioane de euro).



Piata RASDAQ

Dupa suspendarea celor mai lichizi emitenti de pe Rasdaq, Biofarm si Socep, presiunea la cumparare s-a mutat, pe parcursul sedintei de ieri, pe Electromagnetica.

Cu actiunile producatorului de echipamente electrice si electronice s-au realizat ieri 38 de tranzactii in valoare totala de 68.700 de lei (18.900 de euro), fiind cel mai tranzactionat emitent de la Categoria I. Pe fondul presiunii la cumparare si in conditiile ordinelor putine de vanzare din piata, cotatia titlurilor Electromagnetica a crescut treptat pe parcursul sedintei de la 0,357 lei/actiune pana la 0,409 lei/actiune. La maximul zile s-a efectuat si ultimul transfer de ieri cu actiunile companiei bucurestene, pretul de referinta crescand astfel cu aproape 13% in comparatie cu sedinta anterioara. Producatorul de echipamente electrice si electronice a obtinut in primele noua luni castiguri nete de peste 2,1 mil. lei (580.000 de euro), de 5,2 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, depasindu-si astfel previziunile privind profitul net anual. In prezent, capitalizarea bursiera a companiei este de peste 30 de milioane de lei (8,25 de milioane de euro).

Pretul actiunilor companiei petroliere Rompetrol Bucuresti (Vega) a fost la un pas de a cobori din nou sub pragul psihologic de 0,06 lei/actiune, incheind sedinta de ieri la un minim zilnic de 0,0601 lei/actiune, nivel mai mic cu 2,43% fata de cotatia de referinta stabilita in sedinta precedenta. Pretul maxim la care s-au transferat ieri actiunile Rompetrol a fost de 0,0627 lei/actiune, compania petroliera realizand un rulaj zilnic de aproape 10.800 de lei (2.700 de euro).

La Categoria a II-a cel mai tranzactionat emitent a fost Asirom Bucuresti, societatea de asigurari realizand un rulaj zilnic de aproape 81.700 de lei (22.460 de euro). Cotatia titlurilor Asirom a oscilat pe parcursul sedintei intre 0,53 lei/actiune si 0,55 lei/actiune, ultimul transfer cu actiunile companiei de asigurari realizandu-se la un nivel de 0,545 lei/actiune, mai mare cu 0,92% fata de sedinta anterioara.

Cel mai tranzactionat emitent al sedintei de ieri, dupa societatea de asigurari Ardaf Cluj, a fost Mecanica Ceahlau, valoarea totala a transferurilor cu titlurile producatorului de echipamente si utilaje agricole fiind de 205.200 de lei. Pierderile raportate de companie in trimestrul trei au facut ca pretul titlurilor Mecanica sa scada in prima parte a zilei pana la un minim de 4,7 lei/actiune. Ordinele mari de cumparare aparute in piata pe finalul sedintei au urcat insa cotatia titlurilor Mecanica inapoi la 5,25 lei/actiune, nivel egal cu pretul de referinta stabilit in sedinta anterioara.

Dupa raportarea unor rezultate financiare pozitive pretul actiunilor producatorului de vinuri Vincon Focsani a crescut ieri cu 8,7%, incheind sedinta la un nivel de 0,175 lei/actiune, in conditiile in care titlurile Vincon s-au transferat ieri la un maxim zilnic de 0,2 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO