Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova a cumpărat drepturi de preferinţă TLV de 700.000 de lei

Autor: Andrei Chirileasa

19.10.2010, 23:17 27

SIF Moldova (SIF2) a fost în ultima lună principalul cumpărătorde drepturi de preferinţă pentru majorarea de capital de la BancaTransilvania (TLV), achiziţionând de pe Bursă circa 22,8 demilioane de titluri, pentru care a plătit în total circa 700.000 delei (160.000 de euro), conform raportărilor publicate până ieri peBursă.

Ieri a fost ultima zi când drepturile de preferinţă TLV se puteautranzacţiona pe Bursă. În perioada 29 septembrie - 19 octombrie, peBursă s-au tranzacţionat circa 161 de milioane de drepturi, adică16% din numărul total de titluri emise, valoarea tranzacţiilorridicându-se la 4,6 mil. lei (1,08 mil. euro).

Drepturile de preferinţă TLV dau dreptul investitorilor săparticipe la majorarea de capital prin care Banca Transilvaniaîncearcă să strângă 120 mil. lei (28 mil. euro) de la acţionari. Încadrul operaţiunii, acţiunile sunt vândute la preţul de 1 leu, egalcu valoarea nominală, în condiţiile în care pe Bursă acestea setranzacţionau ieri la preţul de 1,31 lei.

Pentru a subscrie o acţiune, investitorii au nevoie de 9,05drepturi de preferinţă.
SIF Moldova, care a cumpărat 25 de milioane de drepturi, va puteasubscrie 2,5 milioane de acţiuni în plus faţă de cele la care aveadreptul pe baza participaţiei pe care o deţinea la finele luniiaprilie. SIF Moldova deţinea la finele lunii aprilie circa 4% dinacţiunile Băncii Transilvania, care îi dau dreptul să subscriecirca
4,76 milioane de acţiuni. În total, SIF Moldova ar putea veni cu7,26 mil. lei la capitalul băncii.

SIF Moldova a fost unul dintre principalii cumpărători de acţiuniTLV în ultimele luni, majorându-şi participaţia la 4,75% la finelelunii septembrie.
"Achizţiile drepturilor de preferinţă la Banca Transilvania sesubscriu intereselor noastre de a ne diminua eforturile viitoare departicipare la majorarea de capital. Deţinem 4,7% din BancaTransilvania şi considerăm acest emitent unul strategic înportofoliul nostru", a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIFMoldova.
SIF Banat-Crişana, care deţine circa 4,9% din acţiunile BănciiTransilvania, are de subscris acţiuni în valoare de 5,9 mil. lei.SIF Banat-Crişana a atacat în instanţă deciziile AGA prin care s-ahotărâr majorarea capitalului.
SIF Oltenia şi Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania,care deţin câte 5% din acţiuni, vor putea subscrie câte 6 milioanede lei în operaţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO