Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova a devenit unul dintre principalii acţionari ai Bursei, alături de Erste şi Templeton

SIF Moldova a devenit unul dintre principalii acţionari ai Bursei, alături de Erste şi Templeton

Autor: Roxana Pricop

16.11.2010, 23:54 73

Cu active nete în gestiune de 1,1 miliarde de lei (255 milioanede euro), SIF Moldova a fost anul acesta unul dintre cei mai activiinvestitori de la Bursă. Cel mai recent plasament al societăţiisunt acţiunile operatorului Bursa de Valori Bucureşti unde SIFMoldova a cumpărat un pachet de circa 3% din capital în lunaoctombrie, ajungând astfel să deţină 4,48% din capital. Investiţiase ridică la circa 2 milioane de euro.

"Acţiunile BVB sunt un plasament de portofoliu, orientat pe termenmediu şi lung. Am cumpărat din perspectiva structuriiacţionariatului, unde au intrat fonduri administrate de Erste şiFranklin Templeton şi care ar putea să aducă noi emitenţi şiinvestitorii străini la Bursă. De asemenea, lansarea unor IPO-uripentru companiile de stat pe Bursă indică potenţialul uriaş dedezvoltare al Bursei. Nu excludem să mai cumpărăm acţiuni la BVB",a spus Costel Ceocea, preşedintele şi directorul general al SIFMoldova.
În ultimele luni, Bursa de Valori Bucureşti a atras în acţionariatşi fonduri străine de investiţii. Printre cele mai vizibile au fostfondurile de investiţii administrate de firma americană FranklinTempleton care deţin un pachet de circa 2% din capitalul BVB şifondurile administrate de societatea austriacă Erste-Sparinvest.Potrivit surselor din piaţă, fondurile austriece deţin un pachet de4% din BVB.

Al doilea operator de piaţă prezent în portofoliul SIF Moldova esteBursa din Sibiu (Sibex), unde societatea deţine un pachet de 4,47%.De asemenea, societatea a participat şi la oferta publică iniţială(IPO) de acţiuni derulată de bursa din Varşovia în vederealistării, unde a subscris circa 3 mil. lei.
În prezent, SIF Moldova este acţionară la bursa poloneză cu unnumăr de 10.000 de acţiuni. Această investiţie i-a adus SIF Moldovaun profit de 25% încă din prima zi de tranzacţionare aacţiunilor.

"Oferta derulată de Bursa poloneză a fost suprasubscrisă şi amprimit în urma procedurii de alocare un pachet de 10.000 deacţiuni", a continuat Ceocea.
Cu un buget de investiţii de 140 milioane de lei (32 milioane deeuro) destinat restructurării portofoliului, SIF Moldova a ieşit şipe pieţele externe de capital.
La finele lunii octombrie, societatea deţinea plasamente în acţiuniexterne în valoare de 4,5 milioane de lei, cea mai ridicată pondereîn portofoliu, respectiv de 2,85 milioane de lei, fiind deţinută deacţiunile companiei cehe de energie CEZ listate la bursa dinPraga.
De asemenea, societatea a investit în fonduri de investiţii listate(Exchange Traded Funds-ETF) pe bursele din Paris şi Frankfurt,valoarea plasamentelor fiind de 1,45 milioane de lei la finelelunii octombrie.

Un alt emitent intrat pe radarul SIF Moldova este FondulProprietatea. Aproape jumătate din această sumă de 140 milioane delei alocată investiţiilor a fost plasată în acţiuni ale FonduluiProprietatea, unde societatea a ajuns să deţină 1% din capital, lafinele lunii octombrie.
SIF Moldova a mai cumpărat la începutul acestei săptămâni un pachetde 2,7 milioane de acţiuni ale producătorului de medicamenteBiofarm, pentru care a plătit 500.000 de lei. SIF2 deţine circa 12%din Biofarm.
O parte dintre achiziţii au fost finanţate de SIF Moldova prinvânzarea de acţiuni din portofoliu, societatea renunţând la circa0,7% din acţiunile BRD - Groupe Société Générale, a doua bancă dinRomânia.

SIF Moldova a raportat după primele zece luni un profit net de 97milioane de lei, fiind urmată la acest capitol de SIF Oltenia, cuun câştig de 83 milioane de lei.
SIF Moldova are o capitalizare de 136,5 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO