Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova convoacă acţionarii pentru a lua o decizie privind listarea BCR

SIF Moldova convoacă acţionarii pentru a lua o decizie privind listarea BCR

Autor: Andrei Chirileasa

23.08.2011, 18:40 458

SIF Moldova (SIF2) a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) pentru data de 23 septembrie având ca prim punct pe ordinea de zi mandatarea Consiliului de Administraţie pentru a solicita BCR şi acţionarului său majoritar, Erste Bank, începerea demersurilor de listare la Bursă.

Propunerea a venit din partea unui grup de investitori (fonduri de investiţii) care deţin împreună circa 6,5% din acţiunile SIF Moldova. SIF Moldova este a treia dintre SIF-uri care convoacă AGA pentru a discuta listarea BCR, după SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5).

Conducerea SIF Moldova le va prezenta acţionarilor un raport privind demersurile realizate până în prezent privind listarea BCR. SIF Moldova a fost cea mai activă până acum, făcând presiuni pe lângă BCR şi Erste privind iniţierea procedurilor de listare. SIF Moldova a iniţiat chiar şi o acţiune în instanţă împotriva BCR, care nu a distribuit dividende din profitul anului trecut, ci a realizat o majorare de capital.

În cazul în care Erste nu listează BCR, SIF-urile pot bloca deciziile importante precum majorarea capitalului social şi au drept la dividende.

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova le cere acţionarilor împuternicire pentru a negocia şi alternative de lichidizare a participaţiei de la BCR, în cazul în care listarea nu este posibilă. Conducerea SIF Moldova a declarat până acum că se gândeşte să-şi valorifice participaţia de 6% la BCR prin vânzarea acesteia către un investitor sau un grup de investitori sau prin vânzarea de warrant-uri pe acţiunile BCR care să fie tranzacţionate pe bursă.

Acţionarii SIF Moldova vor mai discuta în septembrie dacă îl menţin sau nu pe Alexandru Matei, fost preşedinte al societăţii, în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie.

SIF Moldova a transmis săptămâna trecută un raport Bursei de Valori Bucureşti, din care reiese că îl suspectează pe Matei că ar fi prejudiciat compania favorizând unii dintre membrii familiei sale în cadrul unor tranzacţii cu spaţii comerciale deţinute de SIF în anii 2004-2006. Matei i-a dat în judecată pe ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al SIF Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO