Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a prins viteza

27.05.2004, 00:00 13

Indicele BET - FI care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF) a atins ieri un nou maxim istoric depasind 12.400 puncte, ceea ce reprezinta o crestere de 55% de la inceputul anului. Actiunile SIF au inregistrat astfel o apreciere superioara cresterii generale a Bursei.
Avansul de ieri al actiunilor SIF a fost condus din nou de titlurile SIF Oltenia, care au fost cotate la inchidere in crestere cu 6,2%  fata de cotatia precedenta. Actiunile SIF Oltenia au atins un nou maxim istoric de 5.400 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret cu 100 lei mai redus. "Pe de o parte cresterea actiunilor SIF se datoreaza speculatiilor legate de modificarea pragului maxim de detinere, pe de alta parte insa dupa ultimele sedinte ale consiliilor de administratie a devenit evident ca in actionariatul SIF - urilor au intrat investitori cu pachete importante de actiuni. In ultima perioada, SIF - urile au fost trase in sus de actiunile SIF Oltenia, care din punct de vedere al activelor si al rapoartelor financiare ar trebui sa aiba cotatii apropiate de cele ale SIF Banat Crisana si SIF Transilvania.  Personal cred ca SIF Oltenia se va apropia de cotatiile celor doua societati," a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. In legatura cu evolutiile din sedintele urmatoare, brokerii considera ca SIF - urile pot sa mai creasca, dar eventualele scaderi sunt  normale. "Evident ca dupa orice crestere mai ales una importanta apar si corectii negative, dar chiar daca vor aparea scaderi, acestea nu vor fi majore, de genul 6 - 7%", a precizat Ionescu.
Cele mai mari rulaje, ca de altfel si aprecieri, in randul SIF au apartinut SIF Oltenia si SIF Moldova. Cele doua sunt considerate a fi SIF - urile "ieftine" din acest grup de societati, avand cele mai reduse rapoarte intre cotatiile de pe piata si valoarea activului net unitar. Evolutia acestor companii a fost in general similara, pe fondul unei presiuni la cumparare cotatia urcand pana la un nivel maxim in a doua jumatate a zilei. SIF Moldova nu a atins un nou maxim istoric dar s-a apropiat la 40 lei de cel actual. Comparativ cu sedinta precedenta, actiunile SIF Moldova au castigat ieri 3%, pretul la inchidere fiind 4.800 lei/actiune. Operatiunile cu actiuni SIF Moldova au insumat 9,3 miliarde lei,  cele mai tranzactionate actiuni fiind cele ale SIF Oltenia cu operatiuni in valoare de 10,8 miliarde lei.
Actiunile companiei Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat si ieri o crestere usoara de 1,4%, pretul maxim de 644 lei/actiune fiind atins la inceputul sedintei. Valoarea tranzactiilor a fost de 6,5 miliarde lei. Rompetrol Rafinare a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pentru data de 14 iunie in vederea propunerii spre aprobare a participarii companiei la constituirea Rompetrol Quality Control SRL cu un aport in numerar in valoare de 99 milioane lei, reprezentand 990 parti sociale a cate 100.000 lei fiecare. La aceasta reuniune, au dreptul sa participe toti actionarii inscrisi in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 7 iunie.



Piata Rasdaq
Actiunile operatorului portuat Socep Constanta au inregistrat si ieri un avans usor, cotatia medie a acestor titluri urcand cu 0,42%
Socep Constanta face parte din grupul companiilor care au fost controlate de Asociatia Salariatilor. Dupa desfiintarea acestei asociatii, nu a fost raportat nici un actionar la Socep care sa controleze un pachet mai mare de 10% din actiuni, conditii in care brokerii spun ca este foarte probabil sa apara o oferta de preluare in urmatorii ani. La fel ca multe alte companii controlate de salariati, Socep a reusit sa obtina profit in ultimii ani, analistii asteptandu-se ca dupa aparitia unui investitor strategic care sa detina un pachet majoritar de actiuni si in conditiile imbunatatirii rezultatelor financiare, actiunile companiei  sa devina mai atractive pentru investitori. Ca urmare a faptului ca a fost controlata de salariati, Socep a avut o politica constanta in acordarea de dividende, chiar daca valoarea acestora a fost in scadere in ultimii ani. Actiunile Socep au fost tranzactioante ieri la preturi cuprinse intre 1.380 lei si 1.400 lei/actiune, cursul mediu fiind de 1.391 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor nu a fost foarte ridicata, operatiunile insumand doar 215 milioane lei.
Cele mai tranzactionate actiuni au apartinut ieri companiei Condmag Brasov. Cu titlurile acesteia nu au fost realizate foarte multe tranzactii, dar valoarea acestora depasit 313 milioane lei, in conditiile in care pachetul de actiuni transferat ieri reprezinta 0,1% din capitalul social al companiei. Actioanrii principali ai Condmag sunt doua persoane fizice, Pompei Hadarean si Corneliu Craciun, ambii detinand participatii de peste 38%.
Actiunile producatorului de  lactate Prodlacta Brasov au inregistrat ieri o pierdere medie de 6,6%, majoritatea tranzactiilor perfectandu-se in jurul pretului minim al zilei de 21.500 lei/actiune. Transferurile au totalizat 203 milioane lei. Prodlacta se afla in perioada de plata a dividendelor, care au inregistrat o scadere constanta in ultimii patru ani. Societatea va plati un dividend de 86 lei pentru persoanele fizice  si de 81 lei pentru persoanele juridice. Prodlacta a obtinut anul trecut un profit net de 8,2 miliarde lei, de peste doua ori mai redus decat profitul raportat pentru 2002. Actionarul majoritar al Prodlacta este Asociatia Salariatilor care detine o participatie de 51%.
La Categoria I, cel mai mare rulaj l-a realizat produactorul de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Pe fondul unor tranzactii de 277 milioane lei, actiunile Braiconf au piedut in medie 1%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 45.000 lei/actiune, care reprezinta, de altfel si cotatia minima a zilei.
Valoarea tranzactiilor derulate la Bursa Electrponica RASDAQ continua sa se mentina la aceleasi niveluri extrem de reduse din ultima perioada, mai ales in conditiile in care ieri nu a fost raportata incheierea vreunei oferte publice. Operatiunile de ieri au insumat 3,7 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO