Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania a vandut CCRL pentru 9,7 mil. euro

26.11.2008, 19:12 26

SIF Transilvania si-a lichidat participatia de 40,5% pe care o detinea la Comcereal Constanta (CCRL), vanzand actiunile in cadrul ofertei de preluare obligatorii derulata de firma Ameropa Holding, suma incasata de societatea de investitii financiare din aceasta tranzactie ridicandu-se la 36,8 mil. lei (9,7 mil. euro). Actionarii Ameropa nu sunt cunoscuti.

Oferta a fost intermediata de Banca Comerciala Romana, pretul oferit fiind de 38,5 lei/actiune.
Ieri a fost ultima zi in care actionarii Comcereal Constanta puteau sa-si vanda actiunile in oferta, dupa incheierea acesteia Ameropa Holding ajungand sa controleze aproape 88% din actiunile companiei autohtone de comert cu cereale, fata de 38,8% cat detinea anterior ofertei.
Firma elvetiana a platit in total 44,6 mil. lei (11,8 mil. euro) pentru un pachet de 49% din titlurile Comcereal cedate in oferta de preluare.
Ameropa Holding era obligata de lege sa cumpere 1,4 mil. actiuni pe care nu le controla, respectiv 61,2% din capitalul Comcereal, dupa ce a ajuns la o detinere de control in companie, de peste 33,3% din actiuni.
Firma din Elvetia a intrat in actionariatul Comcereal in luna mai a acestui an, cand a cumparat 24,5% din actiuni de la Bank Austria Creditanstalt, pentru 21,4 mil. lei (5,8 mil. euro).
Comcereal are un capital social de 5,9 mil. lei, divizat in 2,3 mil. actiuni cu o valoare nominala de 2,5 lei. Titlurile firmei sunt listate pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. Potrivit celor mai recente raportari, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai detine 3,61% din actiunile Comcereal.
Compania a avut in primul semestru un profit de 4,7 mil. lei, de aproape noua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, de 545.800 lei. Cifra de afaceri a scazut insa in primele sase luni cu 8,4%, de la 43,7 mil. lei la 40 mil. lei.
Cea mai recenta tranzactie cu actiunile firmei a fost realizata in sedinta bursiera de luni, cand pretul a scazut cu 1,57%, la 37,7 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Comcereal este de 23,3 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO