Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au stabilit noi maxime

21.11.2005, 18:28 12

Indicele BET-FI a atins vineri un nou maxim istoric, marcand o crestere de aproape 133% de la inceputul anului. Dintre SIF-uri, noi recorduri de pret au atins vineri actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia.

Actiunile SIF Banat-Crisana au fost tranzactionate pe parcursul ultimei sedinte a saptamanii trecute la un pret maxim de 1,96 de lei/actiune, in timp ce cursul SIF Muntenia a reusit sa atinga pragul de 1,5 lei/actiune. Cu actiunile celor doua SIF-uri s-au derulat tranzactii de 3,6 mil. lei (peste 0,9 mil. euro) si, respectiv, de 2 mil. lei (0,55 mil. euro). Cu titlurile SIF Banat-Crisana s-a realizat inclusiv o tranzactie speciala la un pret de 1,94 lei/actiune, valoarea acesteia fiind de aproape 0,33 mil. lei (circa 90.000 de euro).

Cele doua SIF-uri au inregistrat si cele mai mari cresteri de pret vineri, cursul SIF Banat-Crisana urcand cu peste 3%, in timp ce SIF Muntenia a castigat 2,2%.

"Cresterea SIF-urilor este una fireasca si va continua probabil in perioada urmatoare. Facand niste estimari pe structura de activ, se observa clar potentialul de crestere al acestora. Daca luam in calcul valoarea care se estimeaza a BCR, activul net corectat al fiecareia din cele cinci SIF-uri este undeva in jurul a 4 lei/actiune", a aratat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Petrom, care au realizat un rulaj de 6,4 mil. lei (1,7 mil. euro). Actiunile Petrom au reusit sa incheie sedinta cu o crestere usoara, de pana la 1%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 0,425 lei/actiune.

Actiunile celeilalte companii petroliere de la Bursa, Rompetrol Rafinare, au stagnat la nivelul pretului de joi, de 0,113 lei/actiune

"In cazul Rompetrol Rafinare, efectul pozitiv al rezultatelor la noua luni a fost anulat de zvonurile privind implicarea companiei in scandalul Petrol contra hrana. Ceea ce mi se pare ciudat este ca in ultima vreme nu s-a mai auzit nimic legat de aceste acuzatii", a spus Nilas. "In ceea ce priveste situatia de pe Petrom, aici continua vanzarea dintr-un pachet mare", a mai precizat el.

In prima zi de tranzactionare la Bursa, actiunile Socep au avut o evolutie foarte linistita. Pe fondul unor tranzactii reduse, circa 0,3 mil. lei, cursul Socep a inchis sedinta la 0,278 lei, egal cu ultimul pret la care actiunile fusesera tranzactionate pe RASDAQ.



Besliu isi consolideaza pozitia la SIF Transilvania

Aurel BeSliu, administrator al SIF Transilvania si fost presedinte al Cocor Bucuresti, a cumparat pe parcursul lunii trecute aproape 0,27 milioane de actiuni ale acestei SIF in doua zile la preturi de 1,82 lei/actiune si respectiv de 1,84 lei/actiune, pentru care a platit in total peste 0,49 mil. lei (peste 0,13 mil. euro).



Luna noiembrie a adus la Bursa inca doua case de brokeraj

Incepand de azi va putea derula tranzactii la BVB o noua societate de brokeraj, IFC Investitii din Targu-Mures. De la inceputul acestei luni, a putut realiza tranzactii la Bursa si o alta societate de intermediere financiara - Geoffrey Invest din Alba-Iulia. IFC Investitii este controlata de un fost director executiv al Carpatica Invest, Alexandru Farcas, care detine 98% din capitalul social al societatii. IFC Investitii are un capital social subscris si varsat de 0,52 milioane de lei (0,14 milioane de euro). "Am deschis initial in 2003 o firma de consultanta IFC pe domeniul finantarilor nerambursabile. In 2004 am preluat societatea Voyager din Targu-Mures, membra a Bursei din Sibiu, ulterior am derulat o serie de majorari de capital pentru a ajunge la nivelul actual si din luna octombrie a acestui an am primit din partea CNVM decizia de transformare in SSIF, bineinteles sub noul nume de IFC Investitii", a precizat pentru ZF Alexandru Farcas, presedintele consiliului de administratie al IFC Investitii. El a mai spus ca banii necesari pentru majorarea capitalului social al fostei societati Voyager i-a obtinut din castigurile obtinute de pe urma societatii de consultanta. Conducerea IFC Investitii a mai spus ca aceasta societate de brokeraj nu se va adresa investitorilor de retail. "Vizam clientii care sunt dispusi sa-si asume si un nivel ceva mai ridicat de risc pentru a ne permite sa realizam o gestiune activa de portofoliu", spune Farcas. Suma minima pentru deschiderea unui cont la IFC Investitii va fi de 50.000 de lei. El a mai spus ca o mare parte a clientilor spera sa ii atraga din cadrul celuilalt business de care se ocupa, consultanta pentru atragerea de finantare. "Din discutiile pe care le-am avut cu patronii mai multor IMM-uri am putut observa un interes ridicat din partea acestora pentru piata de capital, dar in acelasi timp am vazut ca ei vor vor ca alte persoane sa aibe grija de gestiunea portofoliului lor pentru a avea timp sa se ocupe de afacerile pe care deja le conduc", spune Farcas.



Piata RASDAQ

Dupa o lunga perioada de stationare, actiunile Romportmet Galati au incheiat saptamana trecuta pe crestere, ultimul transfer cu titlurile operatorului portuar realizandu-se la un pret de 6,5 lei/actiune.

Astfel, in ultimele doua sedinte din saptamana trecuta cotatia titlurilor Romportmet a castigat aproape 6,6%. Cifra de afaceri a operatorului portuar s-a ridicat in primele noua luni la aproape 44,6 milioane de lei (12,3 milioane de euro), in crestere cu 66% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceste conditii, profitul net al companiei s-a majorat cu peste 125%, atingand la finele lunii septembrie un nivel de 23,6 milioane de lei (6,54 milioane de euro), Romportmet mentinadu-si o rata a profitabilitatii de peste 50%. Pe fondul presiunii la cumparare inregistrate pe parcursul sedintei de vineri de pe RASDAQ, cotatia titlurilor Romportmet nu a mai coborat sub 6,4 lei/actiune, nivel maxim atins in ziua precedenta, incheind saptamana la un pret de 6,5 lei/actiune. Valoarea totala a transferurilor realizate vineri cu actiunile operatorului portuar a fost de peste 85.800 de lei (23.600 de euro).

La Categoria I, cele mai tranzactionate au fost actiunile companiei petroliere Rompetrol Bucuresti (Vega), acestea realizand un rulaj zilnic de peste 18.600 de lei (5.150 de euro). Titlurile Rompetrol si-au continuat evolutia oscilanta, fiind caracterizate de o volatilitate ridicata. Pe parcursul sedintei de vineri cotatia actiunilor Rompetrol a oscilat intre 0,0605 lei/actiune si 0,0619 lei/actiune, incheind ziua la un pret de 0,0606 lei/actiune, in crestere cu 1% fata de sedinta anterioara.

O evolutie pozitiva au inregistrat vineri si actiunile producatorului de echipamente electrice si electronice Electromagnetica. Dupa ce au atins un maxim lunar de 0,428 lei/actiune, actinile societatii bucurestene au incheiat saptamana trecuta la un pret de 0,427 lei/actiune, marcand vineri o crestere cu peste 5,4% fata de sedinta anterioara. La inceputul sedintei titlurile Electromagnetica se tranzactionau la un pret de 0,4 lei/actiune. Valoarea totala a transferurilor efectuate vineri cu actiunile producatorului de echipamente electrice si electronice a fost de peste 18.400 de lei (5.100 de euro).

Dupa cresterile din ultima perioada cotatia titlurilor producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita a oscilat pe parcursul sedintei de vineri intre 1,28 lei/actiune si 1,34 lei/actiune, incheind saptamana la un nivel de 1,32 lei/actiune, egal cu pretul de referinta stabilit in sedinta precedenta. Rulajul zilnic realizat de actiunile Iproeb a fost vineri de peste 57.000 de lei (15.700 de euro).

Pe fondul transferului pe BVB a emitentilor Socep si Biofarm, lichiditatea pietei RASDAQ a scazut vineri pana la 1 mil. lei (280.000 de euro), fiind sustinuta in ultimele sedinte in principal de tranzactii mari, de peste 150.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO