Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile: castiguri la sase luni cat intr-un an

SIF-urile: castiguri la sase luni cat intr-un an

Click pentru imaginea marita

17.07.2007, 18:21 18

Incasarea dividendelor de la banci a urcat profiturile SIF-urilor pe primul semestru aproape de nivelurile bugetate pe tot anul si totodata de profiturile realizate pe tot parcursul anului trecut.
SIF Oltenia si Transilvania si-au dublat in iunie profiturile fata de luna precedenta, ca urmare a dividendelor primite de la banci, o crestere substantiala a profitului fiind asteptata si in cazul SIF Muntenia. Celelalte doua SIF-uri, Banat-Crisana si Moldova, inregistrasera dividendele in mai, potrivit informatiilor disponibile pe piata. SIF Muntenia nu raportase pana ieri rezultatele pe primele sase luni.
Dividendele primite de la BCR si BRD au reprezentat dintotdeauna cea mai importanta sursa de venit pentru SIF-uri. Fiecare SIF avea de incasat dividende de 22 mil. lei (6,7 mil. euro) de la BCR si peste 12 mil. lei (3,6 mil. euro) de la BRD.
Ieri, actiunile SIF-urilor au inregistrat cresteri puternice pe Bursa, cel mai mult urcand titlurile SIF Oltenia, care au castigat aproape 5%. In medie, SIF-urile au castigat ieri peste 3%.
SIF Oltenia avea la finalul primelor sase luni un profit brut de 78,98 mil. lei (23,9 mil. euro), reprezentand circa 81% din profitul bugetat pentru tot anul si 89% din profitul brut realizat in 2006.
"Au intrat divindele de la banci. Astfel se explica cresterea de profit fata de luna mai. Nu am avut tranzactii mari luna trecuta", a declarat Florin Buzatu, membru in consiliul de administratie al SIF Oltenia. Singura tranzactie mai importanta a SIF Oltenia derulata luna trecuta a fost cea prin care societatea a vandut 2,6% din actiunile producatorului de componente auto Altur Slatina, valoarea tranzactiei fiind de circa 1,5 mil. lei.
Potrivit acestuia, SIF Oltenia nu are in plan tranzactii importante pana la finalul anului, dar nu exclude sa vanda din participatiile detinute, daca va primi o oferta atractiva.
"Nu avem in plan anumite tranzactii, dar daca primim oferta buna, pentru Automobile Craiova, de exemplu, suntem interesati", spune Florin Buzatu. Participatia de 22% pe care o detine la Automobile Craiova a ajuns una dintre cele mai valoroase pentru SIF, in urma aprecierilor inregistrate in ultimele luni de actiunile acestei societati.
Capitalizarea Automobile Craiova a ajuns la 274 mil. euro, pachetul detinut de SIF Oltenia valorand peste 60 mil. euro.
Automobile Craiova se afla in plin proces de privatizare, grupul american Ford depunand o oferta pentru cumpararea companiei.
Cel mai ridicat profit dintre SIF-uri continua sa il aiba, si dupa luna trecuta, SIF Transilvania, care a obtinut la finalul lui iunie, un profit brut de 91,6 mil. lei (27,75 mil. euro). SIF Transilvania are un profit aproape dublu fata de cel prognozat pentru 2007 si cu 54% mai mare fata de cel realizat anul trecut.
SIF Banat-Crisana si Moldova au raportat cresteri usoare de profit in iunie. SIF Banat-Crisana a inregistrat un profit brut de 60,3 mil. lei (18,3 mil. euro), la sase luni, si in acest caz, profitul reprezentand 80% din profitul bugetat pentru tot 2007 si aproape 70% din cel realizat pe tot parcursul anului trecut.
Pe de alta parte, SIF Moldova a raportat un profit brut de 47,38 mil. lei (14,35 mil. euro), circa 96% din profitul bugetat pentru acest an si 89% din profitul realizat in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO