Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile, cele mai "jucate" actiuni de pe piata

17.07.2006, 18:54 15

Analistii de pe piata spun ca nu se mai asteapta la scaderi importante pentru SIF-uri pe termen scurt si considera corectiile suferite in ultimele sedinte de aceste titluri ca fiind evolutii "normale".
SIF-urile au pierdut in medie 3% si au tras din nou toata piata in jos, care a scazut cu 2% la nivelul indicelui BET. "Scaderea din ultimele zile nu are alura unei miscari de anvergura. Pare normala fata de variatiile din ultima perioada. Daca o actiune creste cu 30%, este de asteptat ca pe corectie sa piarda 10%. Eu nu cred ca aceasta scadere poate fi pusa pe seama unor cauze externe. De ce ar fi scazut SIF-urile mai mult decat bancile din cauza suspiciunilor de frauda din sistemul bancar, cand bancile erau primele vizate de acest scandal?", spune Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial.
Actiunile SIF-urilor scazusera puternic la finalul saptamanii, dupa ce procurorii au anuntat ca cerceteaza un caz de frauda de 300 mil. dolari, cu legaturi si in sistemul bancar. Procurorii nu au precizat cine este fraudat. Oficialii BNR au precizat vineri ca nici o banca din Romania nu a acordat credite pe baza cecurilor false introduse in tara de un grup urmarit penal de procurorii DIICOT. "Daca totusi, miscarile acestea importante de scadere continua si in urmatoarele zile, investitorii pe SIF-uri pot sa-si faca griji, pentru ca asta inseamna ca sunt acolo anumite cauze care pot justifica o tendinta de scadere ceva mai ampla", crede Nicolae Pascu. Chiar si in aceste conditii, el considera ca SIF-urile sunt "cele mai de perspectiva actiuni de pe Bursa".
"Mie mi se par ca sunt cele mai "jucate" actiuni de la Bursa, dar totul se incadreaza in dorinta speculatorilor de a obtine profit, iar profitul se obtine din cresteri pe termen lung. Perioade de volatilitate importanta s-au mai vazut si pe actiuni cum sunt Petrom sau Banca Transilvania inainte de a intra BERD in actionariat, ceea ce pe mine ma determina sa consider SIF-urile ca fiind actiuni "tinere", cu un potential ridicat de crestere in urmatorii ani", a spus Pascu.
Bursa a inregistrat vineri o scadere generalizata, pierderi de cateva procente suferind aproape toate titlurile mari. O exceptie a constituit-o actiunile Petrom. La nivel global practic, ziua de vineri a fost una de scadere pentru pietele de capital, pe fondul situatiei de conflict din Orientul Mijlociu, care a determinat cresterea pretului titeiului pana la un nou record, peste pragul de 78 dolari/baril.

Actiunile SIF Moldova au pierdut 3,7% in ultima sedinta a saptamanii trecute, pe o lichiditate usor in crestere fata de sedinta precedenta. Aceste titluri au fost cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 7,27 milioane de euro (peste 2 milioane de euro). Si actiunile celelalte SIF-uri care s-au tranzactionat vineri au avut o lichiditate in crestere, la randul lor, acestea pierzand cateva procente. Titlurile SIF Oltenia au fost suspendate de la tranzactionare, reluarea tranzactionarii urmand sa se produca astazi. Noile pierderi inregistrate de SIF-uri au dus indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor societati, cu peste 15% sub nivelul de la finalul anului trecut.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au dat inapoi dupa cresterile recente, pierzand 3,8% vineri, pe o lichiditate totusi redusa. Tranzactiile cu aceste titluri au insumat 1,2 milioane de lei (0,3 milioane de euro). "Dintre toate actiunile de la Bursa, titlurile Rompetrol Rafinare sunt statistic cele mai corelate cu SIF-urile. Nici eu nu inteleg aceasta corelatie. Nu pare sa aiba explicatie economica, ci una mai mult conjuncturala", spune Nicolae Pascu. Si corectia Petromidia vine dupa ce aceste actiuni au inregistrat cresteri importante in ultima perioada, la nivelul ultimului pret de joi, pretul titlurilor acumuland un avans de 23% de la finalul lunii iunie.

Titlurile Biofarm au castigat 5,5%, intr-o sedinta dominata de scaderi. Cresterea de la finalul saptamanii trecute a continuat seria aprecierilor importante inregistrate de aceste actiuni incepand cu sfarsitul lunii trecute. Numai in acest interval de timp, cursul actiunilor a urcat cu aproape 34%, fara ca pe piata sa apara in mod public informatii noi care sa justifice aceste aprecieri. Avansurile de pret inregistrate de actiunile producatorului de medicamente au venit totusi pe fondul unei lichiditati scazute. Valoarea tranzactiilor de vineri cu actiunile Biofarm a fost de doar 0,7 milioane de lei (0,19 milioane de euro). Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 0,575 lei/actiune.

Titlurile Socep Constanta au inregistrat o scadere de 3,6%, care a anulat avansul pe care-l luase recent pretul actiunilor. Scaderea a venit pe un rulaj foarte scazut, de numai cateva zeci de mii de euro. Actiunile Socep nu se mai afla de mult timp in atentia investitorilor din cauza rezultatelor slabe raportate de societate. Compania a anuntat in ultima perioada ca a vandut un imobil si terenul aferent, pe care va incasa un pret egal cu tot profitul bugetat pe anul in curs. Cu toate acestea, analistii spun ca nu se asteapta la cresteri importante pe termen mediu si lung din partea acestor actiuni, in conditiile in care astfel de vanzari nu pot fi repetabile.

Actiunile Braiconf Braila au inregistrat un nou salt puternic, castigand peste 23% la nivelul ultimului pret. In ultimele sedinte, titlurile Braiconf au revenit in atentia pietei, dupa ce au inceput sa inregistreze cresteri puternice pe piata RASDAQ. "Dupa cum a evoluat pretul in piata si cum s-au transferat pachetele de actiuni, este posibil ca actiunile Biofarm sa fi intrat in atentia unor investitori interesati sa acumuleze pachete cat mai mari in cadrul societatii, in conditiile in care aceasta nu are un actionar majoritar", considera Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Financial. La inchidere, actiunile Braiconf au fost cotate la un pret de 0,63 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO