Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile s-ar putea opri la pragul de 20.000 de puncte, cred brokerii

SIF-urile s-ar putea opri la pragul de 20.000 de puncte, cred brokerii
23.05.2010, 23:09 9

Brokerii se asteapta pentru aceasta saptamana la o stabilizarepe societatile financiare, dupa ce SIF-urile au pierdut saptamanatrecuta peste 17% si au trecut pe pierdere fata de nivelul dindecembrie 2009. Totusi pe fondul unor posibile accentuari alecorectiilor principalelor piete externe, acestia nu exclud casocietatile financiare sa coboare pana la urmatorul prag suport de15.000 de puncte, ceea ce ar insemna o corectie de inca 25% peSIF-uri.

"Cred ca in perioada urmatoare societatile financiare vorrezista la nivelul suport de 20.000 de puncte si ma astept maidegraba la o stabilizare pe aceste titluri. Corectiile dinsedintele anterioare au fost destul de accentuate, ceea ce a dus lao diminuare a tensiunii la vanzare. Este posibil sa asistam la oconsolidare pe societatile financiare", a declarat Liviu Avram,directorul de tranzactionare al societatii de intermediere PiraeusSecurities.

SIF-urile au pierdut in sedinta de vineri peste 7% la nivelulindicelui BET-FI, care a coborat la nivelul de 20.900 de puncte.Cea mai mare corectie la aceasta categorie a fost inregistrata detitlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut peste 7,7%. In top au urmat scaderile SIF Oltenia(SIF5), de peste 7,6%, pe un rulaj de peste 4 mil. euro, cel maimare din piata si de aceasta data. Cea mai mica corectie lacategoria SIF-uri a fost consemnata de actiunile SIF Transilvania(SIF3), care au coborat cu 6,2% fata de referinta. Cu toateacestea, titlurile SIF Transilvania au cea mai mare corectie de lainceputul anului de la aceasta categorie, de peste 22%.

"Erau asteptate corectii in piata, dar scaderile de amploare peSIF-uri cred ca au surprins intr-o oarecare masura. Faptul caSIF-urile sunt cele mai lichide titluri din piata a amplificatcorectia, pentru ca investitorii au realizat mai usor exituri peaceste actiuni. In plus, lipsa stirilor referitoare la majorareapragului de detinere a contribuit la amplificarea corectiilor", aadaugat Avram.

Si titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) auinregistrat corectii ceva mai accentuate in sedinta de vineri, de3,7% si respectiv 5,7% fata de referinta, in timp ce actiunilesocietatii de intermediere Broker Cluj (BRK) au coborat cu aproape4,5% fata de cotatia de joi.

Indicele BET a pierdut vineri 3,8% fata de referinta, dar incase pastreaza pe plus comparativ cu nivelul din decembrie 2009, cuun avans de aproape 5%. Indicele energetic BET-NG a coborat vinericu 2,9% fata de referinta. Corectia de vineri pe indicele energetica fost data in principal de scaderea titlurilor OMV Petrom (SNP),de 3,2%.

"In continuare vom vedea o volatilitate mare in piata, iaramplitudinea cu care indicii variaza denota si un sentiment depanica printre investitori. Temerile s-au mutat catre sectorul destat acum, in conditiile in care rezultatele financiare raportatedinspre sectorul bancar la nivel international arata mult mai binedecat acum doi ani. Pentru piata locala nu cred ca raman altifactori majori de influenta decat pietele internationale", aincheiat Avram.

Principalii indici bursieri europeni au inregistrat, deasemenea, corectii in luna mai, dar mult mai reduse decat indiciilocali, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele francezCAC 40, care de la inceputul lunii a pierdut 5,2%.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor SIF Transilvania (SIF3), care continua sainregistrezze pierderi, marcand cea mai mare corectie de lainceputul anului dintre societatile financiare.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care au trecutpe pierdere, comparativ cu nivelul din decembrie 2009.
  • Evolutia titlurilor Cominco Bucuresti (COBS), dupa ce companiaa publicat afaceri in scadere cu aproape 40% pentru primele treiluni.
  • Evolutia actiunilor OMV Petrom (SNP), dupa ce compania aanuntat ca intentioneaza sa vanda operatiunile din Rusia.
  • Evolutia titlurilor Dafora Medias (DAFR), care au pierdut de lainceputul lunii aproape 30% si nu dau niciun semnal de stabilizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO