Burse - Fonduri mutuale

Silviu Enache, KD Capital Management: Este posibil sa asistam la fuziuni si achizitii pe piata de brokeraj

Silviu Enache, KD Capital Management: Este posibil sa asistam la fuziuni si achizitii pe piata de brokeraj

Silviu Enache, presedintele KD Capital Investment: Atentia catre noile produse va face diferenta intre societatile de brokeraj, pentru ca pana de curand acestea nu se gandeau la dezvoltare si erau multumite cu veniturile din brokeraj.

15.07.2008, 19:23 39

Prelungirea perioadei de criza de la Bursa ar putea aduce schimbari importante pe piata serviciilor financiare, pentru a supravietui acestea fiind nevoite sa dezvolte noi servicii care sa vina in ajutorul investitorilor si sa intre pe alte segmente care sa contrabalaseze reticenta investitorilor fata de piata de actiuni, un sprijin important in acest sens putand sa-l aduca si institutiile pietei de capital.
"Este un moment dificil pentru societatile de servicii financiare si probabil o parte dintre acestea vor avea de suferit. Totusi, faptul ca aceasta corectie vine dupa un an foarte bun, care a adus venituri importante, unele mai pastreaza inca rezerve. Ca urmator pas insa, este posibil sa asistam la fuziuni si achizitii in randul unora dintre societatile de brokeraj", spune Silviu Enache, presedintele societatii de servicii financiare KD Capital Investment, parte a grupului sloven KD, care gestioneaza active ce ajung la circa un miliard de euro.
El considera ca nu este exclus sa vedem iesiri de pe piata a societatilor de brokeraj asemanatoare perioadei de dupa boom-ul dot-com (acum 10 ani), cand si atunci, dupa o scadere dramatica a pietei, tranzactiile s-au redus vertiginos.
"Probabil va afecta inclusiv piata de actiuni a Bursei de la Bucuresti, pentru ca actiunile detinute la Bursa sunt o rezerva importanta la care se va apela", a precizat Enache.
El considera totusi ca societatile de intermediere trebuie sa-si regandeasca strategia si sa vina cu servicii care sa suplineasca lipsa de activitate pe alte segmente care nu merg in aceasta perioada.
"Cred ca va fi o perioada de reasezare pe piata si aceasta presiune cauzata de scaderile de pe Bursa trebuie privita constructiv, iar societatile de intermediere ar trebui sa aiba o atitudine pro-activa si sa intre pe segmente si sa ofere instrumente noi clientilor", este de parere Silviu Enache.
"Ma gandesc la piata de consultanta pe care societatile de servicii financiare le-o pot oferi companiilor, listari, delistari. Trebuie sa faca curatenie pe piata, pentru ca sunt companii care nu au ce cauta acolo. Atentia catre noile produse va face diferenta intre societatile de brokeraj, pentru ca pana de curand acestea nu se gandeau la dezvoltare si erau multumite cu veniturile din brokeraj", a continuat el.
Enache spune ca societatea pe care o conduce ar putea aduce chiar anul acesta noi emitenti la Bursa si va lansa saptamana aceasta propriul site de tranzactionare online ca raspuns la activitatea mai slaba din aceasta perioada.
"Suntem in discutii cu trei companii pentru listarea la Bursa. Oferta cea mai mica ar fi undeva in jur de 5 mil. euro si cea mai mare pe la 20 mil. euro, dar nu avem nimic concret in acest moment. Inca ducem munca de convingere. Cred ca daca ai in vedere beneficiile pe termen lung, finele acestui an ar putea reprezenta un moment oportun pentru listare", considera Silviu Enache.
Tranzactionarea instrumentelor monetare de genul obligatiunilor si titlurilor de stat este o optiune in aceste vremuri tulburi.
"Consider ca obligatiunile pot avea un impact mare pe piata in acest moment. Atat fondurile de pensii, cat si fondurile deschise au prevazute investitii semnificative in obligatiuni. Or, piata noastra nu are in prezent o valoare importanta si ar putea sa beneficieze de o foarte mare atentie din partea investitorilor. Sa nu uitam ca veniturile obtinute din obligatiuni municipale beneficiaza de scutiri de taxe si impozite", a precizat Enache.
El considera ca un real ajutor in aceasta perioada l-ar putea aduce si conducerea BVB, prin aducerea de noi instrumente, precum cele de hedging date de piata futures, respectiv instrumentele monetare.
"Bursa a incercat sa coreleze mai mult piata, marind programul de tranzactionare. Acest lucru marcheaza si anumite momente de letargie in piata in unele perioade din zi, insa faptul ca poti sa reactionezi in functie de evolutia internationala este un mare avantaj. Probabil se va pune accent mare pe introducerea la tranzactionare a titlurilor de stat, care in aceasta perioada ar putea fi o solutie eficienta atat pentru conturile administrate, cat si pentru fondurile de investitii", considera Silviu Enache.
El este de parere ca piata americana, care a afectat intr-o mare masura anul acesta Bursa, si-ar putea reveni dupa alegerile parlamentare.
"Cred ca dupa alegeri, bursa americana ar putea intra pe un fagas normal, pentru ca in acest moment este un risc politic suplimentar. Dupa alegeri investitorii vor avea o mai mare siguranta. Pietele emergente sunt primele din care se fuge din cauza lichiditatii scazute. Daca iesi primul, ai scapat primul, ceilalti prind mai greu lichiditate", spune Enache.
El mai spune ca si in aceasta perioada se pot gasi segmente de activitate care pot beneficia de conjunctura la nivel mondial.
"Eu consider ca vor fi domenii care in continuare vor deveni foarte atractive si companiile listate pe acele segmente vor avea evolutii favorabile chiar si in conditiile actuale ale pietei. De exemplu, tot ce tine de energie si alimente ar putea beneficia de contextul international, fapt ce s-ar reflecta in profiturile acestora. Anul agricol se asteapta a fi unul foarte bun, respectiv o productie buna pe segmentul de cereale, dar si de ulei de floarea-soarelui, astfel ca societatile listate pe acest domeniu ar putea beneficia de preturile ridicate la nivel mondial", spune Silviu Enache.
El considera ca printre domeniile care inca merg si vor prezenta interes si in continuare sunt cel al constructiilor, constructorilor de masini, respectiv de utilaje in domeniul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO