Burse - Fonduri mutuale

Singura schimbare pe Bursă, dată de înrăutăţirea sentimentului extern

Singura schimbare pe Bursă, dată de înrăutăţirea sentimentului extern
11.07.2010, 23:43 39

Brokerii nu se aşteaptă nici în această săptămână ca apatia cares-a instalat pe bursa locală să dispară, decât în cazul în caresentimentul de pe pieţele externe se înrăutăţeşte, ceea ce nu armai susţine evoluţiile pozitive ale BVB.
"Singura schimbare pe termen scurt care ar putea să afecteze piaţalocală este înrăutăţirea sentimentului extern, schimbare care nu vafi pe placul investitorilor pentru că piaţa va reacţiona negativ şiva accentua scăderile. În această perioadă, chiar dacă sentimentulextern s-a păstrat pozitiv, lipsa investitorilor de pe piaţa localăa făcut ca indicii să nu aibă forţă, iar per ansamblu Bursa nu aperformat", a explicat Mihai Chişu, broker în cadrul societăţii deintermediere IFB Finwest din Arad.
Bursa a înregistrat săptămâna trecută un parcurs pozitiv în mareparte, însă aprecierile au fost extrem de reduse în piaţă, evoluţiedată în principal de reducerea puternică a volumelor şi rulajelordin piaţă.
Vineri, spre exemplu, rulajul total al pieţei s-a ridicat la puţinpeste 1,5 mil. euro, în timp ce volumul de tranzacţionare abia adepăşit nivelul de 11,8 milioane de acţiuni.
"Scăderea atât de mare a lichidităţii în piaţă este un efect petimp de vară coroborat cu incertitudinea mare, în special pe planintern. Incertitudinea reduce iniţiativa investitorilor de acumpăra sau a vinde, pentru că nu ştiu ce să aleagă. Este foartegreu să mai pleci de la fundamente, în condiţiile în care acesterepere sunt greu de definit în această perioadă", a adăugatChişu.
În ultima şedinţă, cea mai mare apreciere din piaţă a fostconsemnată de indicele energetic BET-NG, care a urcat cu peste0,5%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece titluridin piaţă, a înregistrat o creştere de puţin peste 0,4%.
Societăţile financiare grupate sub BET-FI au închis pe minus, cu ocorecţie de 0,12%, cea mai mare scădere la această categorie fiindconsemnată de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut peste1% faţă de referinţă.
Aprecierea din sectorul energetic a fost susţinută în principal detitlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat vineri cu 2% faţă dereferinţă, la nivelul de 0,306 lei/unitate.
"Este puţin probabil ca evoluţia Bursei să se schimbe în următoareaperioadă. Poate reuşim să împrumutăm din evoluţiile externe, odatăcu raportările financiare trimestriale, însă dacă lichiditateapieţei nu creşte şi rămâne tot atât de mică, piaţa nu se va mişca",a continuat Chişu.
Cele mai mari scăderi de vineri au fost consemnate de titlurileAzomureş Tg. Mureş (AZO), care au coborât cu peste 4,5% faţă dereferinţă, urmate îndeaproape de acţiunile Electroputere Craiova(EPT), care au înregistrat o scădere de aproape 3% faţă dereferinţă. O corecţie similară a fost consemnată şi de acţiunileBroker Cluj (BRK), care au pierdut peste 2,1% faţă de cotaţia dereferinţă.
Pe extern, principalele pieţe europene au înregistrat evoluţiipozitive toată săptămâna trecută, aprecierea pe indicele regionalEuro Stoxx 50 depăşind 2%.
"Evoluţiile pozitive de pe extern influenţează şi piaţa locală, darîn ultima perioadă aceste psihologii împrumutate nu mai reuşesc săcapteze optimismul investitorilor locali", a încheiat Chişu.

De urmarit astazi

  • Evoluţia titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care vineri auaccelerat scăderile, după ce în prima parte a săptămânii au evoluatpe plus.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care continuă săînregistreze scăderi, dar pe volume tot mai reduse.
  • Evoluţia titlurilor societăţii de intermediere Broker Cluj(BRK), care continuă corecţiile, pe rulaje în scădere.
  • Evoluţia acţiunilor Azomureş Târgu-Mureş (AZO), care vineri auconsemnat cea mai mare scădere din piaţă, de peste 4%.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, în special burseleeuropene, care au evoluat pe creştere în cea mai mare parte asăptămânii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO