Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii au luat pauza pe Bursa in lipsa stirilor care sa miste piata

Speculatorii au luat pauza pe Bursa in lipsa stirilor care sa miste piata
03.03.2010, 23:08 14

Bursa de la Bucuresti a avut parte ieri de o sedinta linistita,caracterizata prin variatii scazute pe indici, care au inchis ziuape apreciere nesemnificativa.

Brokerii spun ca starea de apatie din piata a fost imprimata deevolutiile foarte stabile de pe plan extern.

"Sedintade astazi (n. r. - ieri) a fost una apatica pentru ca pieteleexterne nu au avut miscari semnificative si pe plan intern stirileau lipsit, fapt ce a facut imposibila intrarea speculatorilor inpiata. SIF-urile au intrat intr-un con de umbra odata cu amanareadiscutarii proiectului cu privire la majorarea pragului si acesteavor evolua ca si alte societati pana la noi vesti in acest sens",spune Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFBFinwest.

Valoarea tranzactiilor de ieri s-a ridicat la 8,5 mil. euro,insa aproape jumatate din acestea au fost reprezentate detransferuri cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC), care s-au cifratla 16,2 mil. lei (3,9 mil. euro). Ieri s-a transferat pe Bursapeste 1% din capitalul societatii, la un pret mediu de transfer de0,075 lei, egal cu cel din oferta inaintata de KazMunaiGaz pentruaceste titluri.

"In ceea ce priveste tranzactiile pe Rompetrol Rafinare,tranzactiile la pretul de 0,075 lei cred ca le-a facut KazMunaiGaz,altfel tranzactii peste acest pret au fost foarte mici si s-aufacut mai mult ca sa se puna un semn de intrebare. Cred calucrurile sunt deja transate in cazul Rompetrol Rafinare",considera Chisu.

SIF-urile au inchis sedinta in medie cu un avans de doar 0,1%,dupa ce in ultima saptamana acestea s-au aflat mai mult pe scadere.Actiunile SIF Oltenia (SIF5) sau SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri0,7% si respectiv 0,6%, pe fondul unei lichiditati reduse.

"SIF-urile n-au evoluat in aceeasi directie cu pietele externepentru ca ultima veste, cea privind amanarea discutariiproiectului, a avut un efect negativ. Multa lume se astepta lascaderi mai mari pe SIF-uri, dar scaderile nu au fost insemnate sipiata a reusit sa le sustina. Cred ca este foarte important savedem ce se va intampla in Comisia de buget-finante cu acestproiect, pentru ca sunt de parere ca votul de acolo va cantarifoarte mult in plen, iar la o decizie a acestei camere cu totii vorsti ce reactie trebuie sa aiba", este de parere Chisu.

Actiunile Petrom au fost printre cele mai tranzactionate,acestea urcand cu 0,7%, cele ale Bancii Transilvania (TLV) austagnat la nivelul pietei, in timp ce actiunile BRD au pierdut0,7%. Titlurile Transgaz Medias au inchis cu o scadere de 0,5% dupaavansul semnificativ din ultimele zile, iar cele ale Transelectricaau continuat sa urce, ieri adaugand 1,6%.

Titlurile Boromir Prod Buzau (SPCU) au sarit cu 15%, pe un rulajmai ridicat decat de obicei, la fel ca si cele ale FarmaceuticaRemedia (RMAH).

Pe RASDAQ, Cominco Bucuresti (COBS), Conpet Ploiesti (COTE) siSocot Targu-Mures (SCTO), au consemnat ieri aprecieri de peste 10%,pe rulaje nu foarte ridicate insa.

"Este bine ca exista interes pe aceste actiuni si ca a revenitinteresul investitorilor, majoritatea ca urmare a rezultatelorraportate si a perspectivelor pe care le au. In lipsa unorevenimente punctuale, cum au fost tranzactiile de la RompetrolRafinare, cred ca lichiditatea pietei nu va fi foarte mare inurmatoarea perioada", a conchis Chisu.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Boromir Prod Buzau (SPCU) si FarmaceuticaRemedia (RMAH), care au sarit cu 15% in sedinta de ieri.
  • Evolutia pietelor externe, care au crescut dupa inchidereasedintei de la Bucuresti atat in SUA, cat si pe continentuleuropean ca urmare a unor date economice pozitive.
  • Evolutia actiunilor Broker Cluj (BRK), care au castigat ieri 7%si au atins un nou nivel maxim.
  • Evolutia actiunilor Dafora Medias (DAFR), care au continuat sainregistreze o crestere importanta.
  • Evolutia actiunilor THR Marea Neagra (EFO), care au pierdutieri 10%, cea mai mare scadere din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO