Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii vor avea o noua jucarie: contractele pe Dow Jones

Speculatorii vor avea o noua jucarie: contractele pe Dow Jones
21.01.2010, 23:06 61

Bursa din Sibiu (Sibex) incepe de astazi sa tranzactionezecontracte futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average(DJIA), dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) aautorizat ieri transferurile cu suport pe unul dintre cei maiimportanti indici bursieri din lume.

Astfel, daca pana acum investitorii romani urmareau evolutiaindicelui american pentru a incerca sa intuiasca evolutiaactiunilor listate pe Bursa de la Bucuresti, acum vor putea sa facapariuri pe indicele Dow Jones Industrial Average, avand pentruprima data un instrument care le permite acest lucru pe piataromaneasca.

Noul instrument, creat mai ales pentru speculatori, ar puteaatrage o parte dintre sumele care sunt jucate zilnic pe SIF-uri laBursa de la Bucuresti, sustin jucatorii din piata. In prezent, celemai tranzactionate instrumente de pe Sibex sunt contractele futuresavand ca activ suport actiunile SIF Oltenia (SIF5), care asiguracirca trei sferturi din rulajul pietei.

"Cred ca o parte dintre speculatorii pe SIF5 (SIF Oltenia -n.red.) s-ar putea muta dincolo. Va fi interesant pentru ca noi vomprinde doar cateva ore de tranzactionare live pe piata americana",a declarat Leonard Visan, directorul societatii de administrare ainvestitiilor Intercapital Investment Management (fosta InvesticaAsset Management).

Piata americana se deschide in fiecare zi la ora 16:30 (oraRomaniei), in timp ce piata de la Sibiu se inchide la 17:15, astfelca investitorii locali vor avea la dispozitie mai putin de o orapentru a face tranzactii pe indicele Dow Jones in timp real. Inrestul timpului, investitorii pot urmari evolutiile cotatiilorinternatioanale ale altor contracte futures care au suport indiceleamerican.

Bursa din Sibiu a solicitat CNVM sa aprobe extinderea oraruluide tranzactionare pana la ora 19:00, dupa care va lansa sicontracte pe indicele Dow Jones denominate in dolari americani.

Pentru inceput, valoarea unui contract este egala cuechivalentul in lei al valorii in puncte a indicelui DJIA.

Astfel la valoarea de ieri, cand indicele american deschideasedinta la nivelul de 10.600 de puncte, valoarea unui contract estede aproximativ 10.600 de lei, respectiv 2.560 de euro. Pasul detranzactionare este de 0,01 lei/ contract.

Contractul futures este un angajament standardizat intre doiparteneri, un vanzator si un cumparator, de a vinde, respectiv de acumpara un bun la un pret stabilit in momentul incheieriitranzactiei cu executarea contractului la o data ulterioara,respectiv la scadenta. Lunile de initiere de contracte sunt martie,iunie, septembrie si decembrie, iar data scadentei este cea de-atreia zi de vineri a fiecarei luni.

Bursa din Sibiu lanseaza astazi si propria platforma detranzactionare a actiunilor, iar primele actiuni listate la Sibexsunt cele ale operatorului de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO