Burse - Fonduri mutuale

Statul a rămas cu un mărunţiş de 6% la Fondul Proprietatea

Statul a rămas cu un mărunţiş de 6% la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Daniela Pricop

08.09.2011, 11:09 1135

Statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, mai deţine doar 6,17% din Fondul Proprietatea, după ce pachetul de 351 milioane de acţiuni pe care nu le-a adus aport la capitalul social al Fondului a fost trecut ca indisponibil la Depozitarul Central, instituţie care ţine registrul acţionarilor FP.

Fondul are un capital social de 13,77 miliarde de lei, în timp ce capitalul social vărsat este 13,405 miliarde de lei. Diminuarea capitalului social vărsat a intervenit ca urmare a faptului ca statul român nu a efectuat aportul

în natură cu toate acţiunile menţionate în actele normative în vigoare deţinute de societăţile: Electromecanica Ploieşti S.A., Compania Naţională Romarm, filiala Uzina Mecanica Bucureşti S.A. şi la Societatea Naţională Nuclearelectrica.

Al doilea cel mai mare acţionar instituţional este firma britanică de investiţii City of London Investement Management care deţine 5,85% din Fond.

Cel mai mare acţionar private este Georgia Palade van Dusen, strănepoata industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, cu un pachet de 6,49% din Fond.

La înfiinţarea în anul 2005, Fondul a primit de la Guvern, drept capital social, pachete de acţiuni la cele mai valoroase companii din economie: Petrom, Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Complexurile Energetice, Poşta Română, dar şi sume provenite din recuperarea unor creanţe din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist.

Astfel, statul a pornit cu o participaţie de 100% din Fond, şi a ajuns la finele lunii august la o deţinere de 6,17% din capitalul social şi de 8,71% din capitalul social vărsat. În acest an, participaţia statului a scăzut în cel mai rapid ritm pentru că depsăgubuirile acordate foştilor proprietari în acţiuni FP nu s-au mai făcut la valoarea nominală de un leu ci la preţul acţiunii de pe Bursă, de circa 0,4 lei - 0,5 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au deschis şedinţa de tranzacţionare de azi în uşoară scădere, de 0,22%, până la un preţ de 0,449 lei. Capitalizarea bursieră a Fondului este de 6,2 mld.lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO