Burse - Fonduri mutuale

Ausnit se teme că statul va ieşi prea repede de la Fondul Proprietatea şi face presiuni pentru noi companii la capital

Ausnit se teme că statul va ieşi prea repede de la Fondul Proprietatea şi face presiuni pentru noi companii la capital

Steven Ausnit (stânga) şi Mark Meyer cer statului român să-i despăgubească pe toţi foştii proprietari

Autor: Roxana Pricop

08.09.2011, 00:06 1569

Steven Ausnit, fiul industriaşului interbelic Max Ausnit şi printre cei mai importanţi acţionari privaţi ai Fondului Proprietatea, cere statului român suplimentarea capitalului social al Fondului cu noi active astfel încât zecile de mii de persoane îndreptăţite să poată primi despă­gubiri. În Ungaria şi Polonia despăgubirile au fost plafonate încă de la începutul procedurii.

Ausnit a primit acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) în 2006 în contul combinatului siderurgic Reşiţa confiscat de regimul comunist şi care a aparţinut tatălui său. Tot atunci moştenitorii unei alte mari familii de industriaşi, familia Malaxa, au primit acţiuni la Fond în contul uzinelor Faur şi Republica. Pachetul de acţiuni primit de moştenitorii Malaxa şi Ausnit a fost în valoare totală de 1,1 mld. lei, respectiv 8% din capitalul FP. Astfel moştenitorii Malaxa şi Ausnit au devenit cei mai mari acţionari privaţi ai Fondului.

În contul Uzinelor Metalurgice Titan Nădrag Călan fiul industriaşului interbelic trebuie să primească 126 milioane de lei în acţiuni FP, însă Steven Ausnit se teme că nu ar putea primi niciodată aceste acţiuni pentru că participaţia statului (sub 10% din capitalul FP) se apropie de epuizare şi pentru că ANRP, autoritatea responsabilă de acordarea acţiunilor, întârzie nejustificat acordarea acţiunilor, mai susţine el. Steven Ausnit ar avea de primit circa 250 milioane de acţiuni la Fond, respectiv 1,8% din Fond.

În aceeaşi situaţie cu Steven Ausnit se află zeci de mii de persoane care şi-au depus dosarele de despăgubire la ANRP şi care aşteaptă de ani de zile compensarea.

"ANRP ne-a declarat dosarul incomplet şi ne-a cerut să aducem un document total irelevant doar pentru a amâna acordarea acţiunilor. Am câştigat la Curtea de Apel dreptul de a ne primi acţiunile la Fond. Este doar o încercare de a ne fura din nou. Statul român ar trebui să aducă noi companii la capitalul Fondului astfel încât toate persoanele îndreptăţite să poată fi despăgubite", a mai spus Ausnit.

Potrivit legii 247 din 2005, statul poate suplimenta capitalul social al Fondului prin aport de noi active. În anul 2005 Fondul a primit de la Guvern, drept capital social, pachete de acţiuni la cele mai valoroase companii din economie: Petrom, Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, complexurile ener­­getice, Poşta Română, dar şi sume provenite din recuperarea unor creanţe din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist. Aceste participaţii au ajuns pentru compensarea a doar 4.000 de persoane cu circa 3 mld. euro, în condiţiile în care cererile de compensare se ridică la un total de 21 mld. euro.

Mark Meyer, avocatul care reprezintă interesele familiilor Malaxa şi Auschnit şi partener în cadrul firmei de avocatură Rubin Meyer Doru & Trandafir, susţine că se va întâlni cu ministrul finanţelor, acţionar cu circa 10% din FP, pentru a discuta despre continuarea procedurii de despăgubire prin acţiuni la Fondul Proprietatea şi suplimentarea capitalului social al Fondului cu noi active.

"Există voci care spun că statul pregăteşte o plafonare a compensaţiilor până la 20% din valoare, însă acest lucru nu este posibil pentru că foştilor proprietari li s-a dat dreptul de a fi compensaţi «in integrum» prin bani sau acţiuni la Fondul Proprietatea. Singura soluţie este ca statul să aducă noi active la Fondul Proprietatea", a spus avocatul.

Pachetul de mai puţin de 10% din capitalul FP aflat în prezent pe mâinile statului se va epuiza în curând, având în vedere că în ultimele trei luni a dat sub formă de despăgubiri circa 25% din acţiuni. Până în momentul de faţă, nu se ştie ce anume se va întâmpla odată ce statul va ieşi din acţionariatul Fondului. Suplimentarea capitalului social al Fondului cu noi active nu va fi o procedură uşoară având în vedere că Fondul este listat la Bursa din Bucureşti, iar restul acţionarilor ar trebui să vină cu bani de acasă pentru a-şi conserva participaţiile. Mai mult, administratorul Fondului a propus acţionarilor o listare secundară la Bursa din Varşo­via, pe care moştenitorii Malaxa şi Ausnit o susţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO