Burse - Fonduri mutuale

Statul propune majorarea capitalului Oltchim cu 2 mld. lei

Autor: Adrian Ionut Cojocar

10.08.2012, 00:08 551

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), controlat de stat, a convocat acţionarii în vederea majorării capitalului societăţii prin conversia în acţiuni Oltchim a creanţelor deţinute de AVAS la societate, care se cifrează la 1,128 miliarde de lei (aproape 250 milioane de euro).

Pentru a-şi putea păstra participaţiile, acţionarii minoritari vor putea să aducă până la 930 milioane de lei (205 milioane de euro) în companie.

Statul român a primit la începutul anului undă verde de la Comisia Europeană pentru conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de AVAS. Oltchim are o datorie faţă de AVAS de 508,4 milioane de lei (circa 116 milioane de euro la cursul actual), la care se adaugă do­bânzi totale de 501 milioane de lei (114 milioane de euro) calculate în perioada 2007-2011.

Acţionarii mi­no­ritari ai com­paniei, printre care cei mai importanţi sunt nemţii din grupul PCC, s-au declarat îm­potriva operaţiunii din cauză că participaţiile acestora în companie ar fi mult diminuate. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât PCC are posibilitatea de a bloca majorarea, grupul nemţesc contro­lând împreună cu fondul Carlson Ventures aproape 33% din acţiunile Olt­chim.

Nemţii de la PCC şi grupul Carlson Ventures ar trebui să vină cu 679 milioane de lei (circa 150 milioane de euro). În caz contrar, participaţia acestora s-ar reduce sub 5% din acţiuni, în timp ce statul ar ajunge să controleze peste 95% din acţiunile Oltchim.

Reprezentanţii PCC au spus că ar fi de acord cu o majorare de capital la Oltchim cu condiţia ca aceasta să includă pe lângă creanţa AVAS şi alte creanţe deţinute de companii de stat la Oltchim, pentru că includerea doar a datoriilor AVAS în acţiuni ar reduce prea puţin povara datoriilor combinatului, care s-ar menţine în continuare la un nivel foarte ridicat.

La 31 martie Oltchim avea datorii totale de circa 2,55 mld. lei (circa 750 milioane de euro).

Statul a luat în calcul şi această soluţie şi chiar a negociat cu băncile creditoare ale Oltchim, BCR şi Banca Transilvania, să le dea acţiuni în contul datoriilor, însă în final a decis să includă doar acţiunile AVAS în capitalul companiei.

După finalizarea operaţiunii de conversie statul intenţionează să vândă pachetul majoritar al Oltchim printr-o licitaţie cu plic închis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO