Burse - Fonduri mutuale

Statul şi-ar putea vinde acţiunile la Petrom la fel cum a făcut Google

Statul şi-ar putea vinde acţiunile la Petrom la fel cum a făcut Google

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu - Mediafax

04.07.2011, 00:09 1882

Preţul final al ofertei publice secundare prin care statul vavinde 9,84% din acţiunile Petrom ar putea fi stabilit la sfârşitulperioadei de derulare a ofertei pe baza ordinelor plasate deinves­titori, potrivit unor surse de pe piaţa de capital.

Spre deosebire de ofertele publice iniţiale de vânzare deacţiuni (IPO) de la Transelectrica şi Transgaz, unde preţul a fostfix, oferta Petrom ar putea avea doar un preţ maxim sau un intervalde preţ (preţ maxim şi preţ minim), aprobat de Guvern.

Astfel, investitorii vor putea plasa ordine de cumpărare deacţiuni la diferite preţuri, în intervalul stabilit. Ordinele vorfi ierarhizate descrescător în funcţie de preţ, iar preţul final vafi acela la care oferta va fi acoperită în întregime. Aceastămetodă de stabilire a preţului a fost utilizată şi în ofertapublică prin care Google s-a listat pe bursa NASDAQ, derulată în2004. Oferta derulată de grupul austriac OMV, acţionarul majoritaral Petrom, la finele lunii mai, s-a realizat printr-un procedeuasemănător.

Comisia guvernamentală care coordonează procesul devânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom urmează să iaastăzi o decizie finală în privinţa modului în care se va derulaoferta şi a preţului, care vor fi discutate apoi în şedinţa deguvern de miercuri, potrivit unor surse oficiale. Din comisia deprivatizare fac parte Ion Ariton, ministrul economiei, GheorgheIalomi­ţia­nu, ministrul finanţelor, Victor Cazana, şeful OPSPI,Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, şiAndreea Paul Vass, consilier pe probleme economice alprimului-ministru Emil Boc.

Ei analizează propunerile consorţiului care intermediază oferta,condus de ruşii de la Renaissance Capital, şi încearcă să găseascăcea mai bună soluţie pentru obţinerea unui preţ cât mai mare,astfel încât premierul Emil Boc să-şi ţină promisiunea că va face oafacere mai bună decât Adrian Năstase când le-a vândut Petromaustriecilor, în 2004. Comisia va stabili şi ce pondere vor aveacele două tranşe ale ofertei: tranşa investitorilor de retail şicea a investitorilor instituţionali. Potrivit unor surse citate deMediafax, tranşa micilor investitori va fi de maximum 20%.

"Tranşa pentru investitorii instituţionali este cam de 80% - 90%din pachet, încă nu s-a stabilit exact, iar micilor investitori leva fi alocată o tranşă de 10% - 20%. Se va anunţa un preţ maxim,după care fiecare vine şi subscrie cât vrea la ce preţ vrea. Înambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare. Câştigă cinevrea mai mult şi la un preţ cât mai mare, pentru că este importantsă fie vândut întregul pachet la un preţ cât mai bun", au afirmatsursele citate.

Oferta Petrom este cea mai mare tranzacţie din istoria bursei dela Bucureşti. La preţul de vineri, de 0,3832 lei/acţiune, pachetulde 9,84% pe care statul vrea să-l vândă valorează circa 504 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO