Burse - Fonduri mutuale

Stirea gazului azer a urcat titlurile Oil Terminal cu 10%

Stirea gazului azer a urcat titlurile Oil Terminal cu 10%
14.04.2010, 23:02 37

Titlurile Oil Terminal (OIL) au urcat ieri cu peste 10%, la doaro zi dupa ce ministrul economiei, Adriean Videanu, a anuntatimplicarea Romaniei intr-un nou proiect energetic, care presupunelichefierea gazelor din Azerbaidjan si transportarea lor pe MareaNeagra.

Brokerii spun ca aprecierea puternica a titlurilor este datatocmai de anuntul noului proiect si exista sansa declansarii unuival speculativ pe titlurile companiei, insa reprezentantiicompaniei declara ca nu au niciun amestec in noul proiectenergetic.

"Nu poate fi vorba de niciun amestec al Oil Terminal inproiectul energetic anuntat de Ministerul Economiei. Oil Terminaleste specializata in transportul hidrocarburilor lichide si nu algazelor lichefiate, compania nefiind pregatita din punct de vederetehnic. Pe viitor, in cazul crearii unui concern din care OilTerminal sa faca parte, compania ar putea servi la depozitareagazelor, dar chiar si asa este nevoie de constructia unor noidepozite pentru gaze", a declarat Silviu Ioan Wagner, presedintelesi directorul general al Oil Terminal.

Compania este specializata in vehicularea titeiului, aproduselor petroliere si petrochimice lichide, cat si a altorproduse si materii prime din hidrocarburi in vederea importului,exportului si tranzitului.

"Stirile de ieri (marti - n.a.) au influentat in mod certperspectiva investitorilor asupra companiei. Influenta este cu atatmai vizibila cu cat volumul realizat este mult peste mediaobisnuita. Este posibil sa vedem intrarea speculatorilor lacumparare, care ar putea duce la crearea unui val de aprecieriputernice", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct detranzactionare in cadrul societatii de intermediere PrimeTransaction.

Valoarea transferurilor pe titlurile Oil Terminal de ieri adepasit 2 mil. lei, in conditiile in care rulajul mediu zilnic abiadepasea 50.000 de lei. Cel mai mare rulaj din piata se ridica laputin peste 2,7 mil. lei.

Niciun progres la conductaConstanta-Trieste

Oil Terminal este implicata insa ca punct terminus in oleoductulPan European Oil Pipeline (PEOP), cu o lungime de peste 1.400 km sicare va traversa Romania, Serbia, Croatia si Slovenia, pentru aajuge la Trieste in Italia. Constructia conductei presupune costuride circa 3,5 mld. dolari, Oil Terminal fiind un nod cheie in acestproiect, care ar urma sa transporte titeiul din zona Marii Caspicecatre vestul Europei.

"Proiectul oleoductului se afla in prezent intr-o faza derestructurare. A avut loc adunarea board-ului concernului unde s-astabilit inchiderea sediului companiei de la Londra si mutarea luiin una din capitalele statelor implicate in proiect. Urmatoareaintalnire unde se va stabili noul sediu va avea loc pe 19 mai, laPloiesti", a explicat Wagner.

Termenul initial de finalizare a constructiei conductei eraestimat pentru 2012, insa acesta va fi cel mai probabil devansat inconditiile in care lucrarile nu au demarat pana in prezent.

"Termenul de demarare efectiva a constructiilor ramane incert.Se fac dezbateri in cadrul comisiilor interstatale. Principalaproblema este asigurarea resurselor de finantare, iar doua dintresolutii ar fi finantarea de la Comisia Europeana sau cea de labugetele statelor implicate. In orice caz, ramane un proiect lacare se lucreaza si nu este unul abandonat", a adaugat Wagner.

Oil Terminal a anuntat la inceputul anului contracte in valoarede peste 33 de milioane de euro, cifra care depaseste afacerilecompaniei din 2009, de 30,8 milioane de euro. Cele mai importantecontracte au fost incheiate cu Petrotel Lukoil Ploiesti, contractin valoare de 10 milioane de euro, si respectiv OMV-Petrom,valoarea contractului fiind de circa 8 mil. euro. Compania ainregistrat anul trecut un profit de doar 190.000 de euro, 50% dinsuma urmand sa fie distribuita ca dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO