Burse - Fonduri mutuale

Străinii au adus bani pe Bursă în septembrie, dar brokerii nu văd o revenire până la finalul anului

Străinii au adus bani pe Bursă în septembrie, dar brokerii nu văd o revenire până la finalul anului

Autor: Andrei Chirileasa

11.10.2010, 23:55 16

Investitorii nerezidenţi au realizat investiţii nete în valoarede 18,5 mil. euro pe bursa de la Bucureşti în luna septembrie,conform raportărilor BVB, însă soldul a fost influenţat şi detranzacţia intragrup cu acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), învaloare de 7,9 mil. euro.

În ciuda intrărilor de capital străin, lichiditatea de pe Bursăa rămas extrem de scăzută în septembrie, cu o valoare atranzacţiilor zilnice care s-a situat în general sub pragul de 3mil. euro. Numărul de tranzacţii de pe Bursă a fost în septembriecel mai mic din ultimii şase ani, la fel şi numărul de conturi decumpărare de pe Bursă, care abia a depăşit 3.500, cel mai mic nivelde când sunt publicate aceste statistici.

"Nu contează că într-o lună investiţiile străine au fost peplus. Este doar o statistică. Volumul este infim ca să putem spunecă piaţa se dezmorţeşte. Cred că până la sfârşitul anului nu vomvedea o dezmorţire", susţine Laurenţiu Floroiu, directorul detranzacţionare al firmei de brokeraj EFG Eurobank Securities.

El mai spune că sunt suficiente motive care ţin investitoriideparte de piaţă, plecând de la instabilitatea politică, mişcărilesociale, amânarea deciziei privind ridicarea pragului la SIF-urişi, nu în ultimul rând, datele macroeconomice deloc favorabile.

"Dacă se listează Fondul Proprietatea, se vor mai schimba dateleproblemei, dar mai avem nevoie de alte oferte publice, pentru căaltfel vorbim de aceeaşi piaţă ca şi până acum", a precizatFloroiu.

Soldul pozitiv al investiţiilor străine a fost determinat maimult de scăderea activităţii investitorilor locali, decât decreşterea operaţiunilor investitorilor străini. Achiziţiileinvestitorilor români s-au situat la 46 mil. euro, nivel apropiatde cele din august şi iulie, dar la jumătate faţă de luna iunie.Numărul de conturi de cumpărare active ale persoanelor fizicerezidente (conturi din care s-a realizat cel puţin o achiziţie deacţiuni) a fost de 3.231, un minim absolut, în condiţiile în carela începutul anului acesta depăşea 7.000 în fiecare lună.

Una dintre explicaţii este scăderea activităţii speculatorilor,din cauza intrării pieţei într-o perioadă de acalmie, caracterizatăprin oscilaţii reduse ale preţurilor şi lichiditate scăzută. O altăposibilă explicaţie este schimbarea impozitării pe Bursă de la 1iulie, investitorii fiind chemaţi acum la sfârşitul fiecăruitrimestru la administraţiile fiscale pentru a depune declaraţii deimpunere şi pentru a plăti anticipat un impozit de 16% aplicat lacâştigurile trimestriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO