Burse - Fonduri mutuale

Străinii au profitat de corecţiile din luna mai ca să cumpere acţiuni la Bursa

Brokerii au apăsat mai mult pe „sell“ în mai, dar unii investitori au considerat că e momentul să cumpere

Brokerii au apăsat mai mult pe „sell“ în mai, dar unii investitori au considerat că e momentul să cumpere

13.06.2010, 23:29 18

Investitorii străini persoane juridice, care în general suntfonduri de investiţii, au realizat în luna mai achiziţii nete peBursă în valoare de peste 32 mil. lei (7,6 mil. euro). Luna mai afost marcată de cele mai puternice corecţii din ultimul an şijumătate, indicele BET coborând cu 13,8%, iar SIF-urile au pierdutîn medie 31,5% din valoare.

Capitalurile scoase de investitorii străini în luna aprilie depe Bursă, în perioada în care piaţa a suferit primele corecţii, învaloare de 27,9 mil. lei (6,7 mil. euro), au fost repedereintroduse în piaţă în luna mai.

Cifrele din luna mai sunt surprinzătoare, având în vedere că deobicei Bursa scădea pe fondul retragerilor de capital din parteastrăinilor, în ultimii ani existând o corelaţie strânsă întreevoluţia Bursei şi mişcările de capital ale acestora pe piaţă.

KBC Securities, care lucrează preponderent cu străini, a fostlider de piaţă în luna mai pe segmentul acţiunilor de la Bursă, cuun rulaj de circa 35 mil. euro, urmată de firmele de brokeraj aleinvestitorilor autohtoni, BT Securities şi IFB Finwest.

Investitorii locali persoane fizice au retras în mai 64,4milioane de lei (15,4 milioane de euro), sumă comparabilă cu ceadin luna martie a acestui an.

Pe de altă parte, persoanele juridice române au realizat lunatrecută achiziţii pe piaţă în valoare de 43,7 milioane de lei (10,5milioane de euro), cele mai mari din luna ianuarie a anului2008.

Printre cele mai importante firme care activează pe Bursă suntSIF-urile, care în ultimele luni au fost mai prezente în piaţă cuvânzări şi cumpărări de acţiuni.

Pe corecţiile din luna mai ale Bursei, SIF-urile au achiziţionatpachete de acţiuni la Banca Transilvania (TLV), BRD SociétéGénérale (BRD), Biofarm Bucureşti (BIO), Broker Cluj (BRK) şiAerostar Bacău (ARS).

O treime din rulajul din luna mai, adică 62 mil. euro, s-arealizat numai cu acţiunile SIF Oltenia, care sunt cele maispeculate titluri de pe Bursă.

Românii au retras în primele cinci luni ale anului curent 195,5milioane de lei (47,4 milioane de euro) din piaţă, în timp ceinvestitorii nerezidenţi au adus 220,4 milioane de lei (53,5milioane de euro), o mare parte din sumă fiind reprezentată debanii aduşi de kazahii de la KazMunaiGaz în oferta de preluare dela Rompetrol Rafinare (RRC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO