Burse - Fonduri mutuale

Tehnic vorbind, Bursa arată bine, dar investitorii nu se lasă ademeniţi

Tehnic vorbind, Bursa arată bine, dar investitorii nu se lasă ademeniţi
15.07.2010, 23:33 35

Bursa locală a continuat ieri seria şedinţelor anoste, cea maimare apreciere din piaţă fiind consemnată de indicele societăţilorfinanciare BET-NG, care a urcat cu aproape 1,8% faţă de referinţă.Indicele principal al pieţei BET, care redă evoluţia celor mailichide zece titluri în piaţă, a urcat cu 0,5%, în timp ce indiceleenergetic BET-NG a urcat cu puţin peste 0,1% faţă de cotaţia dereferinţă de miercuri. În ciuda ştirilor pozitive externe dinultima perioadă, în special raportările trimestriale alecompaniilor americane, bursele nu reacţionează pozitiv şi continuăsă înregistreze evoluţii laterale. "Dacă o piaţă care tot încearcăminimele, dar nu le sparge puternic şi evoluează în lateral într-ozonă de acumulare, sunt şanse ca aceasta să revină. Tehnic vorbind,bursa locală arată bine, însă investitorii nu par atraşi de ce seîntâmplă acum în piaţă", a declarat Mihai Mureşian, trader încadrul societăţii de intermediere Intercapital Invest.
Interesul redus pentru piaţa de capital s-a văzut şi ieri, cândlichiditatea Bursei s-a ridicat la doar 2,5 mil. euro, pe un volumde doar 23,7 milioane de acţiuni. Cele mai tranzacţionate titluriau fost acţiunile societăţii de construcţii utilitare Dafora Mediaş(DAFR), care au închis în staţionare, la preţul de 0,116lei/unitate. Cel mai mare rulaj din piaţă a fost consemnat deacţiunile SIF Oltenia (SIF5), valoarea transferurilor ridicându-sela puţin peste 1,6 mil. lei.
Cea mai mare apreciere la categoria societăţilor financiare a fostînregistrată însă de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care auurcat cu aproape 2,5% peste nivelul de referinţă, la preţul de 0,5lei/unitate.
Aprecierea redusă a indicelui energetic a fost determinată înprincipal de corecţia titlurilor societăţii naţionale de transportde energie electrică Transelectrica (TEL), care au pierdut peste2,9% faţă de cotaţia de miercuri. În scădere au închis şi titlurilecompaniilor din sectorul chimic Oltchim Rm. Vâlcea (OLT) şi AmonilTg. Mureş (AMO), înregistrând corecţii de peste 1% fiecare.
"Investitorii au nevoie de un impuls, care cel mai probabil vatrebui să vină de pe extern. Însă nici măcar pieţele externe nuînregistrează evoluţii diferite faţă de piaţa locală. Indicele DowJones testează minimele, la nivelul de 10.400 de puncte, dar la felca indicii locali, nu sparge puternic această rezistenţă. Există şiteamă în piaţă, pe fondul incertitudinii tot mai mari", a spusMureşian.
Pe plan extern, principalele pieţe internaţionale înregistrau ieriaprecieri reduse, cea mai mare variaţie din regiune fiindînregistrată de indicele german DAX, care cu două ore înainte deînchidere urca cu peste 0,5% faţă de referinţă. Piaţa americanădeschidea şedinţa de ieri în uşoară scădere, indicele Dow Jonesevoluând în jurul nivelului de 10.360 de puncte.
"Piaţa nu se mai mişcă deloc. Nici măcar pe fondul unor ştirinegative cu impact puternic, cum ar fi creşterea riscului dedefault al Portugaliei. Astfel este prematur să vorbim despreevoluţii pe termen lung. În mod normal, o piaţă care a testatminimele, dar nu le-a spart ar trebui să reacţioneze în urcare", aîncheiat Mureşian.
Indicele BET a înregistrat minimele anul acesta în luna mai, când acoborât puţin sub nivelul de 4.800 de puncte. Ieri, indicele localevolua în jurul cotaţiei de 4.860 de puncte.

De urmarit astazi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care continuă săînregistreze aprecieri moderate, însă pe un rulaj extrem deredus.
  • Evoluţia companiilor din sectorul chimic Oltchim Rm. Vâlcea(OLT) şi Azomurez Tg. Mureş (AZO), care ieri au trecut pe minus, cucorecţii de peste 1%.
  • Evoluţia titlurilor Transelectrica (TEL), care ieri auconsemnat cea mai mare scădere dintre companiile din sectorulenergetic.
  • Evoluţia acţiunilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care se păstrează pe plus, însă reduc din ritmul de creştere.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, care continuă săînregistreze creşteri, însă reduc din ritmul de apreciere, pefondul incertitudinii tot mai mari din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO