Burse - Fonduri mutuale

Templeton a ajuns în aceeaşi oală cu preşedinţii SIF: unii acţionari ai FP cer dividende mai mari

Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, este preşedintele Comitetului Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea. El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii privind propunerea de dublare a dividendelor

Templeton a ajuns în aceeaşi oală cu preşedinţii SIF: unii acţionari ai FP cer dividende mai mari

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

14.04.2011, 23:55 77

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat oficial că un acţionar, caredeţine peste 5% din capital, a cerut dublarea valorii dividendelorpână la un cuantum total de 432 mil. lei (brut), reprezentând 94%din profitul net pe 2010. Fondul nu a făcut public cine esteacţionarul. Ministerul Finanţelor este singurul acţionar cu oparticipaţie de peste 5% din FP.

Acelaşi acţionar a cerut şi revocarea din ComitetulReprezentanţilor a Monicăi Maurer, fosta consilieră a ministruluiAdriean Videanu, şi alegerea unui nou membru.

Propunerile au fost incluse pe ordinea de zi a AGA din 27aprilie şi va fi supusă votului acţionarilor. OficialiiMinisterului de Finanţe şi cei ai Templeton nu au putut ficontactaţi ieri.

Chiar dacă propunerea ar veni din partea statului, caz în careare mari şanse de a fi adoptată (Ministerul Finan­ţelor deţine 36%din acţiuni), ea ar putea fi susţinută şi de unii dintre acţionariiminoritari, dezamăgiţi că preluarea managementului de cătreamericanii de la Franklin Templeton - unul dintre cei mai mariadministratori de active la nivel mondial - nu a adus rezultatelepe care aceştia le aşteptau, respectiv creşterea preţuluiacţiunilor.

"Sunt de acord cu dublarea valorii dividendelor. Cred că baniitrebuie să ajungă la acţionari atât timp cât nu am văzut o politicăclară de investiţii din partea administratorului şi nici nu asusţinut preţul acţiunii pe Bursă prin răscumpărări.Administratorul a acceptat prea uşor valoarea mică la care setranzacţionează acţiunea FP pe bursă", a spus John Chrissoveloni,moştenitor al familiei de bancheri Chrissoveloni care a primit 0,1%din acţiunile FP ca despăgubire pentru activele care i-au fostconfiscate de comunişti.

El crede că valoarea de 0,6 lei la care se tranzacţioneazăacţiunea FP este o dovadă că numele lui Franklin Templeton nu adusnimic în plus, pentru că şi SIF-urile, care sunt administrate deromâni şi nu de o echipă de manageri străini plătiţi cu peste 10milioane de euro pe an, se tranzacţionează la acelaşi discount faţăde valoarea activelor.

"La cockteilul unde acţionarii fondului au fost invitaţi pentrua sărbători listarea la Bursă, Mark Mobius a spus să nu ne maiuităm spre Europa, ci spre Asia pentru că de acolo vor veni banii.De asemenea, el a mai spus că va creşte valoarea fondului prinlistarea companiilor din portofoliu. Până acum nu a prezentatniciun proiect concret de listare, iar fondurile de investiţii pecare le-a adus nu susţin suficient preţul acţiunii", mai spuneChrissoveloni.

Graţie experienţei sale internaţionale, Franklin Templeton,administratorul activelor de 3,7 mld. euro ale FP, a fostdintotdeauna privit ca fiind din altă ligă faţă de conducerileromâneşti ale celor cinci SIF-uri, puternic criticate deinvestitori în ultimii ani.

Dacă investitorii privaţi şi fondurile de investiţii care deţinacţiuni la fond vor susţine propunerea de majorare a dividendelor,asta ar reprezenta un prim vot negativ pentru Templeton.

Decizia investitorilor de a retrage bani din­tr-o companie prindividende mai mari sau reducerea capitalului înseam­nă practic căinvestitorii vor să-şi reducă investiţia considerând că potadministra banii respectivi mai bine decât conducerile companiilorrespective.

Cel puţin asta e motivaţia pe care o oferă fondurile deinvestiţii care susţin propunerile de majorare a dividendelor laSIF-uri.

Chiar şi Fondul Proprietatea a cerut recent conducerii ConpetPloieşti (COTE), companie la care fondul deţine 20% din acţiuni, sădistribuie dividende speciale de 70 mil. lei din rezerve, pe lângădividendele propuse de companie din profitul anului trecut, învaloare de 34 mil. lei.

Reprezentanţii unora dintre fondurile de investiţii care aucumpărat acţiuni la Fondul Proprietatea consideră că reprezentanţiiTempleton ar trebui acum să vină cu un mesaj puternic pentru a-iconvinge pe acţionari să renunţe la majorarea dividendelor.

"Eu încă am aşteptări mari de la Franklin Templeton şi nu ar fio problemă dacă în acest an Fondul ar distribui dividende mai micipentru ca restul din profit să fie folosit de administrator pentruinvestiţii. Este dificil însă de comentat propunerea de majorare adividendului. La SIF-uri m-am bucurat când au venit propunerile dedublare a dividendelor. La FP cred însă că administratorul artrebui să iasă oficial cu o opinie", spune Dan Popovici, directorde investiţii la societatea de administrare OTP Asset Management.Două dintre fondurile administrate de OTP deţin acţiuni la FP.

Dacă propunerea de dublare a dividendelor va fi aprobată înadunarea generală a acţionarilor din 27 aprilie, FP va fi obligatsă le plătească acţionarilor 432 mil. lei, adică aproape 95% dinprofitul obţinut anul trecut. Fondul a avut anul trecut venituritotale de 576 mil. lei (135 mil. lei), din care 179 mil. lei auprovenit din dividende încasate de la companiile din portofoliu,131 mil. lei au venit din dobânzi, iar 217 mil. lei sunt venituridin anularea unor provizioane constituite în anii precedenţi pentrudeprecierea valorii activelor.

Potrivit prospectului de listare, fondul s-a angajat ca înurmătorii ani să distribuie acţionarilor întregul profit obţi­nutdin dividende şi dobânzi (venituri din dividende şi dobânzi minuscheltuieli şi impozite). Acesta este motivul pentru careadministratorul fondului au propus ca din profit suma de 217 mil.lei să fie alocată la rezerve, pentru a susţine programul derăscumpărare de acţiuni.

Deşi a selectat brokerul prin care va face răscumpărările, pânăîn prezent, Fondul nu a fost raportat cu răscum­părări. Prinrăscumpărarea de acţiuni de pe Bursă, administratorul FP urmă­reştereducerea discountului dintre pre­ţul acţiunilor şi valoareaactivului net.

Pe de altă parte, comisionul pe care cei de la FranklinTempleton îl vor încasa la finalul anului depinde de capitalizareafondului, astfel că un preţ mai mare al acţiunilor ar fi şi îninteresul administratorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO