Burse - Fonduri mutuale

Tender a castigat ieri 23 mil. euro intr-o ora

Tender a castigat ieri 23 mil. euro intr-o ora
06.06.2007, 19:48 26

Actiunile companiei de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti (simbol bursier PRSN), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, au crescut ieri cu 20%, pe fondul unor tranzactii importante.
Valoarea companiei, la care Tender detine circa 73% din actiuni, prin intermediul Tender SA, a crescut astfel cu aproximativ 32 mil. euro, omul de afaceri timisorean castigand astfel intr-o singura zi peste 23 mil. euro. Cresterea actiunilor s-a produs in prima ora a sedintei de tranzactionare, cand titlurile au atins 355 lei/actiune, mentinandu-se pana la finalul sedintei. Cotatia de inchidere a fost de 351 lei/actiune, potrivit datelor de pe bursa RASDAQ.
Capitalizarea Prospectiuni a ajuns ieri la 193 mil. euro, aproape de valoarea de 200 mil. euro pe care Tender o estima pentru sfarsitul acestui an.
De la inceputul acestui an, Tender a castigat in total peste 130 de milioane de euro din cresterea actiunilor Prospectiuni. El a vandut, luni, un pachet de 12,6% din actiunile Prospectiuni pentru care a incasat circa 16 milioane de euro.
Principalul cumparator a fost fondul de investitii olandez MEI - Roemenie & Bulgarije, care a achizitionat 5,01% din actiunile Prospectiuni pentru 20,7 milioane de lei (6,3 milioane de euro), prin intermediul a doua tranzactii de tip deal. Pretul a fost de 230 lei/actiune, sub pretul din piata.
Titlurile Prospectiuni au facut si ieri obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 2,25 mil. lei (0,7 mil. euro), prin care s-au transferat 0,5% din actiuni. Pretul a fost de 250 lei/actiune, cu aproape 100 de lei sub pretul din piata.
Tender a declarat luni pentru ZF ca a vandut un pachet minoritar de actiuni pentru a creste lichiditatea actiunilor Prospectiuni pe piata. El a precizat ca mai intentioneaza sa deruleze o majorare de capital si o splitare a valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei/actiune la 0,1 lei/actiune tot in ideea de a creste lichiditatea.
Titlurile Prospectiuni au fost transferate la sfarsitul saptamanii trecute de pe sistemul alternativ de tranzactionare XMBS pe piata reglementata a RASDAQ (RGBS)
Cresterea actiunilor Prospectiuni de 7 ori de la inceputul anului a fost determinata de cresterile semnificative la nivelul cifrei de afaceri si al profitului, dar si de importantele proprietati imobiliare de care compania dispune.
Prospectiuni a obtinut anul trecut un profit net de 39,8 milioane de lei (11,3 milioane de euro), de 5 ori mai mare decat castigul din 2005, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 56%, la 206 milioane de lei (58,6 milioane de euro).
"Cresterea afacerilor se datoreaza investitiilor facute in echipamente, de 12 milioane de euro si comenzilor tot mai mari. Nu avem competitori in Romania pe acest segment, ci numai din strainatate", a spus Ovidiu Tender.
Principalii clienti ai Prospectiuni sunt in special companii din sectorul de petrol si gaze, cum ar fi Petrom, Romgaz, Regal Petroleum din Marea Britanie, Falcon Oil & Gas. Cresterea cifrei de afaceri din 2006 s-a datorat in principal lucrarilor de prospectiuni geologice si geofizice pentru hidrocarburi, potrivit reprezentantilor companiei. Petrom si Romgaz au avut anul trecut o pondere de 68% in cifra de afaceri a companiei.
Prospectiuni detine si suprafete importante de teren in mai multe locatii din Bucuresti si din tara. Potrivit raportului anual, suprafata totala a terenurilor societatii se ridica la 32,9 hectare.
In Bucuresti Prospectiuni detine un teren de 5 hectare in cartierul Damaroaia, unde Tender intentioneaza sa faca un complex rezidential.
Tender detine actiuni la mai multe companii de dezvoltare imobiliara pe care intentioneaza sa le aduca pe Bursa.
Tender este implicat in 19 companii, conform Registrului Comertului, iar firma Tender SA, pe care o controleaza, este la randul sau implicata in 17 companii.
Omul de afaceri spune ca a avut anul trecut cu toate aceste companii afaceri de "cateva sute de milioane de euro" si un profit operational de 15 milioane de euro, iar pe primul trimestru un profit operational de 30 de milioane de euro pe tot grupul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO