Burse - Fonduri mutuale

Tender vede afaceri de 100 mil. euro la Prospectiuni

Tender vede afaceri de 100 mil. euro la Prospectiuni

Ovidiu Tender

12.11.2007, 19:13 18

Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza compania din domeniul serviciilor de petrol si gaze Prospectiuni Bucuresti (PRSN), prognozeaza o dublare a afacerilor anul viitor, la 100-110 mil. euro, in conditiile in care planurile de extindere pe piata externa vor avea succes.
"Estimez o dublare a activitatii pentru anul viitor. In 2008 va fi cu certitudine un boom pentru afacerile pe plan extern ale Prospectiuni pentru ca stiu foarte bine care este necesarul pe plan mondial", a declarat Ovidiu Tender, actionarul majoritar al Prospectiuni Bucuresti.
El a mai precizat ca intentioneaza sa trimita inca doua echipe de explorare in afara, investitiile necesare pentru echiparea acestora ridicandu-se la 30-40 mil. euro, bani care ar urma sa fie investiti anul viitor. Resursele vor proveni din surse proprii, credite de la furnizori, precum si aporturi din partea actionarilor.
Pentru anul viitor, Tender se asteapta ca din totalul afacerilor, cele de pe plan extern sa se ridice la 25 mil. euro.
Prospectiuni a prins deja o lucrare in Iran in valoare de 3,1 mil. euro, cu Compania Nationala Iraniana de Petrol, obtinand autorizatia de lucru dupa o saptamana, in conditiile in care in trecut perioada de obtinere a autorizatiilor era cuprinsa intre trei si sase luni de zile, a precizat Tender.
El a mai adaugat ca Prospectiuni intentioneaza sa deschida un centru operational in Dubai, pentru activitatile sale din zona Golfului Persic.
"Cred ca prin noua echipa de lucru pe care am infiintat-o anul acesta am acoperit necesarul pentru piata interna. Prospectiuni a castigat 70% din ce va face Petrom in urmatorii doi ani pe acest segment si la Romgaz a luat absolut toate licitatiile", a precizat Tender.
Petrom detine o pondere de aproape 60% din afacerile Prospectiuni, iar Romgaz participa cu 31,7% la formarea afacerilor companiei.
Compania din domeniul prospectiunilor geologice vrea sa stranga de pe Bursa 5 mil. euro printr-o majorare de capital, bani care reprezinta avansul pentru noua echipa de lucru formata in acest an.
Tender a precizat ca nu este interesat sa scoata bani de la Prospectiuni si nu intentioneaza sa acorde dividende, pentru urmatorii ani avand o politica de reinvestire a profitului companiei in vederea dezvoltarii afacerii.
Pentru 2007, Prospectiuni estimeaza un profit brut de 16,5 mil. euro, in crestere cu 45% fata de anul precedent, pe fondul diminuarii afacerilor cu 9%, la 53,2 mil. euro.
Scaderea afacerilor din acest an a fost cauzata de faptul ca peste un sfert din afacerile companiei erau realizate de Atlas Gip (ATGJ), firma controlata tot de Ovidiu Tender, in calitate de subcontractor. El a decis sa protejeze compania de carotaj, care se afla intr-o situatie financiara delicata, insa din acest an Atlas Gip a reusit sa-si contracteze in nume propriu lucrarile.
Anul acesta, Petrom a solicitat 8 proiecte de achizitie date seismice 3D, fata de 6 astfel de proiecte anul trecut, ponderea acestora in cifra de afaceri a Prospectiuni depasind 50%, potrivit reprezentantilor companiei. Petrom si-a intensificat in ultimii doi ani planurile de explorare, dupa ce OMV a preluat pachetul de control in societate, solicitand lucrari de prospectiuni si pentru exploatarile aflate in curs.
Prospectiuni ar putea sa beneficieze de transformarea in actiuni a unei creante in valoare de 13,4 mil. euro detinuta la rafinaria Rafo, compania de prospectiuni urmand sa detina o participatie de 2,27% din capitalul societatii, fiind deja convocata o adunare generala la Rafo in vederea acestui lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO