Burse - Fonduri mutuale

Teoretic, BET mai poate creste cu 24% pana la finele anului

Teoretic, BET mai poate creste cu 24% pana la finele anului
09.03.2010, 00:00 22

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata siprincipalul indicator al BVB, impreuna cu indicele compozit BET-Cmai au un potential de crestere de 24,3% si respectiv 19,1% inacest an, potrivit unui raport realizat de firma de brokerajIntercapital Invest pe baza unui model de evaluare lansat de FED(banca centrala din SUA) la inceputul anilor '90.

"Modelul FED este un model de evaluare care foloseste relatiadintre randamentele ce pot fi obtinute prin investitiile intitlurile de stat pe termen lung si rata profiturilor emitentilorlistati raportata la capitalizarea bursiera. Diferentele dintrecele doua randamente denota gradul de supraevaluare sau subevaluarea pietei de actiuni", explica Andreea Gheorghe, responsabiladepartamentului de analiza din cadrul Intercapital.

Principiulmodelului realizat de americani este acela ca atunci cand rataprofiturilor calculata ca raport intre profit si capitalizare estemai mare decat randamentele la obligatiuni pe termen lung,investitorii ar trebui sa intre la cumparare de actiuni, titlurilebursiere fiind subevaluate. In cazul in care raportul dintre profitsi capitalizare este mai mic decat randamentele la obligatiuni,investitorii ar trebui sa se indrepte catre achizitia de titluri destat, actiunile fiind supraevaluate, fiind recomandata iesirea lavanzare pe titlurile bursiere. Rata profiturilor la capitalizareabursiera arata cat la suta din suma investita intr-o companie afost castigat de aceasta pe Bursa intr-un an.

"Potrivit modelului, putem afirma ca, in ciuda aprecierilorputernice din ultimele luni, indicii locali mai prezinta inca unpotential fundamental bun de crestere. Ipoteza aprecieriisuplimentare a indicilor este interesanta, daca avem in vedererandamentele mari inregistrate deja pe bursa locala in ultimul an",a adaugat Gheorghe. Fata de nivelurile minime atinse de Bursa anultrecut in primavara, BET a inregistrat o apreciere de aproximativ190%, in timp ce indicele compozit a urcat cu cica 155%.

In 2010, indicele BET ar trebui sa atinga o apreciere de 43%,iar de la inceputul anului si pana in prezent indicele a urcat cuaproape 18%, ceea ce inseamna un potential de crestere de inca 24%.Potrivit modelului, maximele din 2007 ar putea fi atinse abia in2014, cand indicele ar putea depasi nivelul de 10.100 depuncte.

Modelul de evaluare este insa usor influentat de evolutia rateidobanzii si de variatiile randamentelor la obligatiuni. Astfel, ocrestere a acestor randamente pe termen lung ar duce la o scadere apotentialului de crestere pentru indicii bursieri si invers, oscadere a randamentelor titlurilor de stat ar majora potentialul decrestere al actiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO