Burse - Fonduri mutuale

TMK Artrom ţinteşte un nou record de producţie şi profit

TMK Artrom ţinteşte un nou record de producţie şi profit

Autor: Radu Bostan

06.04.2015, 00:03 572
Producătorul de ţevi TMK Artrom (simbol bursier ART) şi-a propus să mărească uşor producţia anul acesta, dar să o vândă mai scump, urmărind să obţină un profit net de aproape 60 milioane de lei, în creştere cu 46% faţă de anul trecut.

Compania controlată de grupul rus TMK, unul dintre cei mai mari producători de ţevi la nivel mondial, a trasat fabricii din Slatina o ţintă de producţie de 198.000 de tone de ţeavă, după ce în 2014 a produs 189.000 de tone. Deşi producţia ar urma să crească cu doar 4%, compania speră să obţină preţuri mai bune şi să-şi majoreze cifra de afaceri cu 15% comparativ cu anul 2014, la 1,12 miliarde de lei.

Anul trecut compania a înregistrat re­zultate record, atât din punctul de vedere al producţiei de ţeavă, cât şi al afa­­cerilor şi profitului, în pofida contex­tului nefavorabil din piaţă, afectată în Europa de cererea redusă şi de conflictul din Ucraina.

„Foarte multe companii europene care exportau produse în Rusia la fabricarea cărora se utiliza şi ţeavă au fost afectate de restricţiile care au fost impuse Rusiei în urma acestui conflict. (...) Producătorii de ţeavă din Ucraina s-au orientat tot mai mult către piaţa europeană, deoarece consumul pe piaţa locală a scăzut foarte mult în urma stopării investiţiilor şi pentru că aceştia nu au mai putut exporta în Rusia“, arată reprezentanţii companiei în raportul anual.

Spre sfârşitul anului, piaţa mondială de ţeavă a fost afectată şi de ieftinirea cu peste 50% a barilului de petrol, cu efectul frânării investiţiilor în producţia de petrol şi gaze şi, implicit, a cererii de ţevi.

Acţiunile TMK Artrom, care au scăzut cu 5,8% de la începutul anului, sunt deţinute în proporţie de 92,7% de grupul TMK. SIF Oltenia (SIF5) are un pachet de 5%. Compania are o capitalizare de 278,8 milioane de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO