Burse - Fonduri mutuale

Top cinci acţiuni care au adus câştiguri de la căderea Lehman

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Cojocar

16.09.2013, 22:09 1755

Companiile de pe bursă care au recompensat investitorii în ultimii cinci ani cu randamente ridicate din dividende, precum Zentiva, voestalpine Vae Apcarom, Bermas sau Transgaz, s-au evidenţiat în aceşti ani de criză profundă reuşind să aducă randamente substanţiale chiar dacă în general activitatea companiilor mai mult a stagnat.

Spre exemplu titlurile Zentiva aproape au triplat banii investitorilor în această perioadă, cu un randament de 170%. Transgaz şi Biofarm au adus de asemenea câştiguri de 61% şi respectiv 52% în ultimii cinci ani, susţinute de dividendele importante distribuite de aceste companii.

„Acţiunile câştigătoare sunt ale companiilor din sectoare mai puţin afectate de criză, gen Zentiva şi Biofarm, care activează în sectorul farmaceutic sau care au reuşit să identifice moduri de dezvoltare şi diversificare a activităţii, respectiv s-au orientat spre exporturi, cum ar fi Aerostar Bacău“, declară Andrei Rădulescu, analist la firma de intermediere Broker Cluj. Dintr-un total de 61 de companii analizate, doar 16 titluri au adus randamente pozitive investitorilor, printre acestea numărându-se şi Petrom şi Banca Transilvania, două dintre cele mai mari companii listate pe bursă. Petrom este un monopol foarte profitabil, în timp ce Banca Transilvania s-a remarcat în timpul crizei prin câştigarea de cotă de piaţă şi profiturile pe care le-a raportat.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO