Burse - Fonduri mutuale

Administratorul judiciar al Romplumb Baia Mare caută cumpărători pentru activele companiei

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea, Andrei Chirileasa

16.09.2013, 20:53 645

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), adminis­tra­torul judiciar al producătorului de plumb Romplumb Baia Mare, deţinut în proporţie de 61% de Ministerul Economiei şi 33% de Fondul Proprietatea, caută investitori pentru preluarea platformei industriale sau pentru a propune un plan de investiţii în vederea reluării activităţii.

Romplumb a intrat anul trecut în insolvenţă, iar administratorul judiciar aşteaptă până pe 12 noiembrie oferte din partea celor care sunt interesaţi să propună un plan de investiţii sau să achiziţioneze plat­forma industrială în vederea repornirii activi­tăţii sau realizării altor activităţi economice.

Romplumb produce plumb decuprat sub formă de lingouri cu o greutate de două tone care în cea mai mare parte iau calea exportului, cu precădere pe piaţa Uniunii Europene.

Fabrica are o capacitate de producţie de circa 12.000 de tone de plumb pe an şi funcţionează pe un teren de 14,5 hectare. Anterior deschiderii procedurii insolvenţei, producătorul şi-a oprit activitatea, în prezent aflându-se în conservare. La data intrării în insolvenţă pe platforma de la Baia Mare lucrau 569 de angajaţi; după această dată, având în vedere restrângerea activităţii firmei, au fost desfăcute contractele de muncă pentru 548 de persoane.

Potrivit datelor CITR, producătorul de plumb a intrat în insolvenţă, printre altele, din cauza dete­riorării situaţiei financiare a companiei în urma sistării în trimestrul IV al anului 2011 a activităţii de pro­ducţie, după ce Agenţia pentru Pro­tec­ţia Me­diu­lui a retras auto­rizaţia de mediu a companiei.

De asemenea, încetarea totală a sprijinului bugetar pentru 2012 şi impo­sibilitatea finalizării investiţiilor începute în anul 2010 constituie o altă cauză a dificultăţilor cu care se confruntă firma. Subvenţiile de exploatare primite de Romplumb au reprezentat o sursă im­portantă de finanţare a activităţii curente şi reprezentau circa 42% din cifra de afaceri. Pentru ca Rom­plumb să-şi poată susţine activitatea din surse proprii era necesară finalizarea investiţiilor iniţiate în anii anteriori, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel că pro­du­cătorul nu a mai avut resurse să-şi continue activitatea. Costurile estimate pentru aceste investiţii se ridică la circa 4,5 milioane de euro, iar realizarea acestora ar permite companiei să-şi desfăşoare activitatea fără sprijin bugetar şi încadrându-se în condiţiile impuse de Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Situaţia Romplumb arată falimentul industriei meta­lurgice neferoase din România, unde cu excepţia producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) şi a producătorului de alumină Alum Tulcea, toate celelalte combinate au intrat în insolvenţă, faliment ori s-au închis din cauza dificultăţilor financiare.

Romplumb, care realizase în 2010 o cifră de afaceri de peste 45 mil. lei (10 mil. euro), s-a închis deoarece i-a fost retrasă autorizaţia de mediu. Nici producătorul de zinc şi plumb Sometra Copşa Mică, aflat sub controlul unor investitori greci, nu mai produce întrucât grecii au oprit producţia. Producătorul de cupru Cuprom, care deţinea două fabrici, una la Baia Mare şi cealaltă la Zalău, a intrat în insolvenţă la finalul lui 2008 din cauza problemelor financiare, iar soarta companiei este acum în mâna creditorilor, care vor decide dacă acceptă sau nu planul de reorganizare.

Un alt exemplu este cel al producătorului de alumină Alor Oradea, companie care a fost privatizată la finalul anilor ‘90, fiind preluată de investitori ruşi. Aceştia au închis fabrica în 2001, pe motiv că nu mai era profitabilă şi au lichidat compania, vânzând activele.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO